Για «ισχυρό μήνυμα» από τον ΟΗΕ και «ξεκάθαρη καταδίκη των παράνομων προσαρτήσεων ουκρανικών εδαφών» από την Ρωσία έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ πριν από την έναρξη της δεύτερης ημέρας της Συνόδου των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
«Καλωσορίζουμε το πολύ ισχυρό μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα εχθές. Η ψήφος των Ηνωμένων Εθνών ήταν ξεκάθαρη καταδίκη των παράνομων προσαρτήσεων ουκρανικών εδαφών και ξεκάθαρη έκκληση στον Βλαντίμιρ Πούτιν να αντιστρέψει αυτές τις αποφάσεις και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Επίσης αναφέρθηκε στην «άνευ προηγουμένου» στήριξη της Ουκρανίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με το Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε την αποφασιστικότητά για την υπεράσπιση «κάθε εκατοστού των εδαφών του ΝΑΤΟ, εάν και όποτε χρειαστεί», πριν από την έναρξη της δεύτερης ημέρας της συνόδου των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Όστιν υπογράμμισε ότι η στήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί και προσέθεσε ότι «η συμμαχία είναι το απαραίτητο φόρουμ για διαβουλεύσεις, λήψη αποφάσεων και δράση, όταν έχει να κάνει με την ασφάλεια της περιοχής και την διατλαντική ασφάλεια». Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει «την Φινλανδία και τη Σουηδία στη Συμμαχία κάποια στιγμή στο μέλλον».
Υπενθυμίζουμε πως αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας χθες είχε προειδοποιήσει ότι ένα ρωσικό πυρηνικό πλήγμα θα άλλαζε την πορεία του πολέμου και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πυροδοτούσε μια «απάντηση» από τους συμμάχους της Ουκρανίας και, ενδεχομένως, από το ΝΑΤΟ.
Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα θα είχε «συνέπειες άνευ προηγουμένου» για τη Ρωσία, είχε αναφέρει, προσθέτοντας πως είναι «σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλούσε μια υλική απάντηση από πολλούς συμμάχους και ενδεχομένως και από το ίδιο το ΝΑΤΟ».
Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την πυρηνική απειλή κυρίως για να αποτρέψει το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες να εμπλακούν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, η Ρωσία εξάντλησε στην εισβολή της στην Ουκρανία ένα μεγάλο μέρος των κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας που διέθετε και η αμυντική βιομηχανία της δεν μπορεί να κατασκευάσει όλων των ειδών τα πυρομαχικά και τα οπλικά συστήματα, λόγω των δυτικών κυρώσεων.
Ο ίδιος είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί η Ρωσία για να επιστρατεύσει τους 300.000 άνδρες που θέλει, αλλά υπολογίζει πως μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες.