ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Evropaiki Enosi, EU, European Union
Φωτο: Shutterstock

Η ΕΕ ανακήρυξε την πρεσβεύτρια της Νικαράγουας persona non grata

ΕΕ και ΗΠΑ έχουν επιβάλει σειρά κυρώσεων σε βάρος μελών της κυβέρνησης της Νικαράγουας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επικαλούμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακήρυξε χθες Δευτέρα την πρεσβεύτρια της Νικαράγουας στις Βρυξέλλες, τη Σόιλα Μίλερ, persona non grata («ανεπιθύμητο πρόσωπο»), σε αντίποινα για την απέλαση της πρεσβεύτριας της ΕΕ στη Μανάγουα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφώνησε σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα) ότι η επικεφαλής της (διπλωματικής) αποστολής της Δημοκρατίας της Νικαράγουας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακηρυχθεί persona non grata», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του οργάνου που αντιπροσωπεύει τις κυβερνήσεις των 27.

«Πρόκειται για μέτρο ανταπόδοσης στην απόφαση της νικαραγουανής κυβέρνησης την 28η Σεπτεμβρίου να ανακηρύξει την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Νικαράγουα persona non grata. Η ΕΕ θεωρεί τη νικαραγουανή απόφαση αδικαιολόγητη», προστίθεται στο κείμενο.

Ο κ. Μπορέλ ανήγγειλε στις αρχές του μήνα πως θα ακολουθούσε «σθεναρή» αντίδραση των Βρυξελλών στην απόφαση που έλαβε η Μανάγουα να απελάσει την επικεφαλής της ευρωπαϊκής αποστολής, την Μπετίνα Μούσαϊτ.

«Η ΕΕ λυπάται βαθιά για αυτή την αδικαιολόγητη και μονομερή απόφαση και την απορρίπτει», τόνιζε ο κ. Μπορέλ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του. «Η ΕΕ λυπάται επίσης βαθιά για τη μονομερή, δυσανάλογη και αδικαιολόγητη απόφαση που έλαβε η νικαραγουανή κυβέρνηση να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το βασίλειο της Ολλανδίας», πρόσθετε.

«Αυτές οι εχθρικές και αδικαιολόγητες ενέργειες όχι μόνο θα πλήξουν τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στη Νικαράγουα και την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, αλλά θα οδηγήσουν επίσης σε περαιτέρω διεθνή απομόνωση της Νικαράγουας», προειδοποιούσε.

Η διεθνής κοινότητα δεν σταματά να καταδικάζει την αυταρχική παρέκκλιση της κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγα, που επανεξελέγη τον Νοέμβριο του 2021 για 4η συναπτή θητεία στην προεδρία σε μια εκλογική διαδικασία από την οποία απουσίαζαν όλοι οι δυνητικοί αντίπαλοί του με απήχηση, αφού είχαν είτε φυλακιστεί ή αναγκαστεί να εξοριστούν.

Κατά πληροφορίες νικαραγουανών μέσων ενημέρωσης, την απέλαση της επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πυροδότησε δήλωση του αντιπροσώπου της ΕΕ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη με την οποία αξίωνε η κυβέρνηση του προέδρου Ορτέγα να «αποκαταστήσει τη δημοκρατία», που προκάλεσε οργή στη Μανάγουα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε πάντα στις ΗΠΑ για την ασφάλεια

«Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη για να στηρίξει και προωθήσει τα συμφέροντα των Αμερικάνων. Το θέμα είναι αν είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε το συμφέρον των Ευρωπαίων», σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί ανησυχούν την Ευρωπαϊκή Ένωση οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές

Με την εκλογική κούρσα μεταξύ της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, και του Τραμπ προμηνύεται αμφίρροπη με βάση τις δημοσκοπήσεις, η οικονομική ατζέντα του Τραμπ έχει προκαλέσει από καιρό συναγερμό στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη.
ΔΙΕΘΝΗ

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εκλογές στις ΗΠΑ

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μισέλ, οι κύριες προτεραιότητες για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ισχυρή και κυρίαρχη στο μέλλον είναι περισσότερη ανάπτυξη και καινοτομία και περισσότερες επενδύσεις.
Zakharova, Zaharova, Russia, Rossia
ΔΙΕΘΝΗ

Ζαχάροβα: Επώδυνη απάντηση στην ΕΕ για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η G7, η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη που προέρχονται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στη Δύση.
ΔΙΕΘΝΗ

Σιλιάνοφσκα: Έχω το προσωπικό δικαίωμα να χρησιμοποιώ τον όρο «Μακεδονία»

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαϊου αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύτηκε, η χώρα αναφερόταν «Βόρεια Μακεδονία».