Τρεις άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα στην Ουγκάντα, αυξάνοντας στα τέσσερα τον αριθμό των θυμάτων τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση των αρχών πως εκδηλώθηκε «επιδημία» στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Υγείας στην Καμπάλα. «Τις τελευταίες 24 ώρες (...) καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι», εξήγησε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Όλοι οι θάνατοι και τα κρούσματα εντοπίζονται στην περιοχή Μουμπέντε, περίπου 150 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 58 επαφές ανθρώπων που μολύνθηκαν, πρόσθεσε το υπουργείο Υγείας.
Ο Έμα Αϊνεμπγιούνα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «επιβλήθηκαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στην περιφέρεια Μουμπέντε, επίκεντρο της επιδημίας». Οι υγειονομικές αρχές της αφρικανικής χώρας της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών ανακοίνωσε στην Τετάρτη τον θάνατο 24χρονου άνδρα εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα, τον πρώτο από το 2019. Το κρούσμα αυτό οφειλόταν σε «σχετικά σπάνιο» στέλεχος του ιού, το λεγόμενο σουδανικό, που είχε να εντοπιστεί στην Ουγκάντα από το 2012, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η Ουγκάντα έχει ήδη αντιμετωπίσει επιδημίες του Έμπολα, ιού ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Αφρική αφότου ταυτοποιήθηκε το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό.
Τα πιο πρόσφατα είχαν εντοπιστεί στη χώρα αυτή το 2019, όταν είχαν διαπιστωθεί τουλάχιστον 5 θάνατοι, μετά τη διασπορά του ιού από τη ΛΔ Κονγκό, που την εποχή «αγωνιζόταν εναντίον μεγάλης επιδημίας στο βορειοανατολικό του τμήμα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Στην πρώτη επιδημία, το 2000, είχαν χάσει τη ζωή τους 200 άνθρωποι. Η υπουργός Υγείας Τζέιν Ρουθ Ατσένγκ δήλωσε την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές άρχισαν να εμβολιάζουν «εργαζόμενους της πρώτης γραμμής» (υγειονομικούς, προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας, μέλη της υπηρεσίας μετανάστευσης και των τελωνείων) στις περιοχές που γειτονεύουν με τη ΛΔ Κονγκό. «Διανείμαμε 12.000 δόσεις εμβολίου και αναμένουμε επιπλέον 10.000 δόσεις αυτόν τον μήνα για να ελεγχθεί η ενδεχόμενη εξάπλωση του Έμπολα στη χώρα», είπε η κυρία Ατσένγκ. Ένα κρούσμα του Έμπολα εντοπίστηκε εξάλλου τον Αύγουστο στην επαρχία Βόρειο Κίβου της ΛΔ Κονγκό, που γειτονεύει με την Ουγκάντα, προτού κλείσουν έξι εβδομάδες αφότου κηρύχθηκε το τέλος επιδημίας —της 14ης κατά σειρά— στη χώρα αυτή από τις αρχές.
Η ασθένεια που προκαλεί ο ιός Έμπολα είναι πολύ συχνά θανατηφόρα, όμως υπάρχουν πλέον εμβόλια και φάρμακα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες. Οι άνθρωποι που προσβάλλονται δεν είναι μεταδοτικοί παρά μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, έπειτα από περίοδο επώασης κυμαινόμενη μεταξύ των 2 και των 21 ημερών. Έχουν ταυτοποιηθεί έξι στελέχη του ιού, τρία από τα οποία (Μπουντιμπούγκιο, του Σουδάν, του Ζαΐρ) ενοχοποιούνται για το ξέσπασμα μεγάλων επιδημιών.
«Ο δείκτης θνητότητας του σουδανικού στελέχους κυμαινόταν από το 41% ως το 100% σε παρελθόντα ξεσπάσματα», διευκρινίζει ο ΠΟΥ.Αν και οι εκστρατείες εμβολιασμού αποδείχθηκαν αποτελεσματικές ως προς τον περιορισμό της εξάπλωσης του Έμπολα στις πρόσφατες επιδημίες στη ΛΔ Κονγκό, το υπάρχον εμβόλιο δεν προστατεύει «παρά από το στέλεχος του Ζαΐρ», τονίζει ο οργανισμός. «Άλλο εμβόλιο που παράγει η Johnson & Johnson μπορεί να είναι αποτελεσματικό όμως δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί συγκεκριμένα για το σουδανικό στέλεχος», πάντα σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Το φονικότερο ξέσπασμά του ιού στην ήπειρο καταγράφηκε από το 2013 ως το 2016 στη δυτική Αφρική: στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 11.300 ανθρώπους.