ΓΔ: 2691.43 1.62% Τζίρος: 290.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Olaf Scholz, Germany, Germania
Φωτο: Shutterstock

Ανάπτυξη συνεργασιών σε προγράμματα εξοπλισμών αναζητά η Γερμανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε πως οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής άμυνας, ειδικά ενόψει της απειλής της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Γερμανία είναι το πολυπληθέστερο έθνος, με τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη και βρίσκεται στο κέντρο της ηπείρου και γι' αυτό «οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να γίνουν ο ακρογωνιαίος λίθος της συμβατικής άμυνας στην Ευρώπη και η καλύτερα εξοπλισμένη δύναμη στην Ευρώπη», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι η βασική αποστολή της Bundeswehr είναι η υπεράσπιση της ελευθερίας στην Ευρώπη.

Μιλώντας στη Διάσκεψη των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Βερολίνο, ο κ. Σολτς επισήμανε ότι η Bundeswehr πρέπει να επιστρέψει στη βασική της αποστολή, της εθνικής και συμμαχικής άμυνας. «Όλα τα άλλα καθήκοντα πρέπει να υποτάσσονται σε αυτό», δήλωσε και αναφέρθηκε στο έργο των ενόπλων δυνάμεων στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ακόμη και στον εμβολιασμό κατά την περίοδο της πανδημίας.

«Ένας καλός στρατός όπως η Bundeswehr πρέπει να μπορεί να τα κάνει όλα αυτά, αλλά αυτή δεν είναι η βασική σας αποστολή! Η βασική σας αποστολή είναι η υπεράσπιση της ελευθερίας στην Ευρώπη», ειδικά ενόψει της απειλής της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόσθεσε ο καγκελάριος. «Η Ρωσία του Πούτιν - προετοιμαζόμαστε για αυτό στο ΝΑΤΟ - είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη απειλή για τη Συμμαχία μας (…) Ένας πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας μπορεί να πίστευε ότι περιστοιχιζόμαστε μόνο από φίλους», υπογράμμισε και έκανε λόγο για μια «ισχυρά εξοπλισμένη πυρηνική δύναμη η οποία επιχειρεί δια της βίας να χαράξει εκ νέου τα σύνορα στην Ευρώπη και μόνο κάποιος που δεν ακούει και δεν διαβάζει τα ΜΜΕ μπορεί να το αμφισβητήσει».

Ο κ. Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στην αποφασιστικότητα της Γερμανίας να αναλάβει ηγετική ευθύνη για την ασφάλεια της ηπείρου, αλλά και για την ανάγκη ισχυρότερου ρόλου της Ευρώπης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό τον σκοπό, συνέχισε, είναι απαραίτητη η αναθεώρηση των γερμανικών κανονισμών εξαγωγών οπλικών συστημάτων. Οι ισχύοντες, όπως είπε, παρεμποδίζουν την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα, καθώς τα από κοινού ανεπτυγμένα όπλα για εξαγωγές υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες - προς δυσαρέσκεια ορισμένων χωρών - εταίρων με χαλαρότερους κανονισμούς. «Μια ισχυρότερη συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών θα ήταν εφικτή αν - και αυτό είναι απόλυτη προϋπόθεση - καταφέρουμε να αναθεωρήσουμε τις εθνικές μας επιφυλάξεις και τους κανονισμούς σχετικά με την εξαγωγή και τη χρήση αμυντικών συστημάτων κοινής κατασκευής», σημείωσε ο καγκελάριος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί κάποιοι να εκπλαγούν, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη για αυτό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εξετάζει αντιαεροπορικά για Ουκρανία και περιορισμούς σε βίζες Ρώσων

Η Κάγια Κάλας χαρακτήρισε «κρατική τρομοκρατία» την επίθεση με drone στη Λειψία που αποδίδεται στη Ρωσία και δήλωσε πως η ΕΕ σύντομα θα στείλει περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα για την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Νέα κλιμάκωση στη Λειψία, αυξάνει η απειλή από Ρωσία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μαρκ Ρούτε δήλωσαν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές από τη Ρωσία, αναφέροντας το περιστατικό στη Λειψία ως νέα κλιμάκωση και τονίζοντας πως ΕΕ και ΝΑΤΟ ενισχύουν την υποστήριξη στην Ουκρανία.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση στη Λειψία: Υποψίες κρατικής τρομοκρατίας, αντίδραση από Γαλλία

Η Κάγια Κάλας χαρακτήρισε την επίθεση στη Λειψία κρατική τρομοκρατία, ζητώντας ευρωπαϊκό συντονισμό λόγω των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία. Η Γερμανία κατηγορεί τη Ρωσία και αναμένονται περισσότερες κυρώσεις κατά του ρωσικού στρατού.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ συζητά νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας, απορρίπτει εκφοβισμό

Η ΕΕ παραμένει αμετακίνητη παρά τις ρωσικές υβριδικές επιθέσεις και δεσμεύεται να στηρίξει την Ουκρανία, δήλωσε η Κάγια Κάλας, σημειώνοντας ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι να παρεμποδίσει τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία χωρίς να το επιτυγχάνει.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν συζητά με ΝΑΤΟ για την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συζητήσει με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία, που οι γερμανικές αρχές αποδίδουν στη Ρωσία. Η ΕΕ ετοιμάζει απάντηση στο επόμενο Συμβούλιο ΥΠΕΞ.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο ελκυστική μετά το δημοψήφισμα Ισλανδίας

Ο γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ δήλωσε απογοητευμένος από το «όχι» των Ισλανδών στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την ΕΕ, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ελκυστική για νέα μέλη. Το δημοψήφισμα κρίθηκε οριακά.