Η ουκρανική εταιρεία ατομικής ενέργειας Enerhoatom κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα που κατέχουν το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια πως απήγαγαν μέλη του προσωπικού της, με τον πρόεδρο Πέτρο Κότιν να αναφέρει ότι περίπου 200 εργαζόμενοι έχουν τεθεί υπό κράτηση και ότι η διεύθυνση του εργοστασίου δεν έχει ιδέα πού βρίσκονται πολλοί εξ αυτών, καταγγέλλοντας πως έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανθρώπων που βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν.
Ο κ. Κότιν επέμεινε στο ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν να εργάζονται στη μονάδα μέλη του προσωπικού της Enerhoatom, συμπληρώνοντας πως όσοι απομένουν κατανοούν πόσο σημαντικό είναι να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της και οι κανόνες πυρασφάλειας. Κατά τον επικεφαλής της εταιρείες, περίπου 1.000 ουκρανοί εργαζόμενοι διατηρούν την εγκατάσταση σε λειτουργία. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, η μονάδα αυτή, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, απασχολούσε κάπου 11.000 ανθρώπους.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) χαρακτήρισε αφόρητη την κατάσταση στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, χωρίς πάντως να φθάσει τόσο μακριά όσο ο Πέτρο Κότιν. Ο οργανισμός προειδοποίησε εναντίον των ελλείψεων προσωπικού και της μεγάλης πίεσης σε αυτό που απομένει, η οποία μπορεί να προκαλέσει λάθος και δυνητικά καταστροφή. Ακόμη, ο ΔΟΑΕ ανέφερε πως δεν παραχωρήθηκε στην αποστολή του πρόσβαση σε όλους τους χώρους του εργοστασίου.
Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, το ουκρανικό προσωπικό εργάζεται στη Ζαπορίζια υπό την επίβλεψη των ρωσικών στρατευμάτων, που κατέλαβαν το εργοστάσιο τις πρώτες ημέρες του πολέμου, τον Μάρτιο. Αντιπρόσωποι της Rosatom, της ρωσικής επιτροπής ατομικής ενέργειας, ήταν παρόντες στην εγκατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Ουκρανία τάσσεται υπέρ της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ουκρανικής διαχειρίστριας του σταθμού Energoatom.
«Η ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης και η αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτικών είναι ίσως ένας από τους τρόπους για την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Πέτρο Κότινε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ουκρανία, μία ημέρα μετά την έκκληση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για την δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό.