Οι πλημμύρες στο Πακιστάν από τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις των τελευταίων τριών και πλέον δεκαετιών έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων από τον Ιούνιο και έχουν προκαλέσει ζημιές αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, ενώ πρόσφατα εξασφάλισε δάνειο ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποτρέψει την επικείμενη χρεοκοπία.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Economics:
- Το Πακιστάν πρέπει να εξυπηρετήσει χρέος ύψους 3 δισεκ. δολαρίων μέχρι τον Ιούνιο του 2023, συμπεριλαμβανομένης μιας αποπληρωμής ύψους 1,7 δισεκ. δολαρίων που λήγει τον Δεκέμβριο και
- Τα συναλλαγματικά του αποθέματα μειώθηκαν σε 7,8 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, ήτοι αρκετά για να καλύψουν εισαγωγές λιγότερο από δύο μήνες, ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε υψηλό 14 ετών, στο 25% τον Ιούλιο.
Το ακραίο καιρικό φαινόμενο, το οποίο ακολουθεί μερικές από τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη τη Νότια Ασία, αποτελεί «κλιματική καταστροφή», όπως δήλωσε η Σέρι Ρεχμάν, ομοσπονδιακή υπουργός Κλιματικής Αλλαγής του Πακιστάν, σε συνέντευξη που αναρτήθηκε στο Twitter.
Ο υπουργός Οικονομικών Μίφταχ Ισμαήλ δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεση εκτίμηση του πόσο άσχημα έχουν πληγεί οι διάφοροι τομείς της οικονομίας και ότι η ζημία μπορεί να ξεπεράσει τον αριθμό των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στήριξη στους πολίτες αλλά και πολιτική αναταραχή
Βάσει των ανακοινώσεων που έχουν γίνει το Πακιστάν θα επιτρέψει τις αφορολόγητες εισαγωγές λαχανικών για να περιορίσει την αύξηση των τιμών στην εγχώρια αγορά λόγω των πλημμυρών και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξει μια προσωρινή χερσαία οδό με την Ινδία για το σκοπό αυτό, μία χώρα με την οποία οι σχέσεις δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως «φιλικές».
Η φυσική καταστροφή έφθασε την ώρα που η πακιστανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς αύξησης πληθωρισμού στην Ασία και προσπαθεί να τερματίσει την έλλειψη δολαρίων. Το δάνειο από το ΔΝΤ δίνει στον πρώην πρωθυπουργό Ιμράν Καν περισσότερο πολιτικό χώρο, καθώς πιέζει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές.
Ο Καν βλέπει τη δημοτικότητά του να αυξάνεται, αν και η κυβέρνησή του έπεσε μετά από πρόταση δυσπιστίας τον Απρίλιο, αλλά η επιθετική πολιτική εκστρατεία του έχει αποδώσει τον τελευταίο καιρό, με το κόμμα του να κερδίζει σημαντικές επαναληπτικές εκλογές.
Η κυβέρνηση του Σαρίφ έχει ζητήσει βοήθεια από διεθνείς δωρητές για να αντιμετωπίσει το έντονο κλιματικό φαινόμενο, το οποίο απηχεί τις προειδοποιήσεις που εξέδωσαν οι επιστήμονες στην έκθεση του 2021 της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.
«Πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη πρωτοφανές, διότι κάθε φορά διαμορφώνεται ένα νέο προηγούμενο στη Νότια Ασία», δήλωσε ο Αντζάλ Πρακάς, διευθυντής ερευνών στο Indian School of Business στο Χαϊντεραμπάντ της και προσέθεσε ότι «ο αντίκτυπος της αύξησης της θερμοκρασίας στους παγετώνες των Ιμαλαΐων, οι οποίοι υποχωρούν πολύ γρήγορα, είναι πολύ ταχύτερος από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως».
Οι βροχοπτώσεις στο Πακιστάν κατά τη φετινή περίοδο των μουσώνων έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πλημμυρών του 2010, οι οποίες προκάλεσαν την παροχή στήριξης ύψους 4,5 δισεκ. δολαρίων από το ΔΝΤ, τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, σύμφωνα με έκθεση της JS Global Capital. Εκείνη η φυσική καταστροφή ώθησε το Πακιστάν να εισαγάγει πρόσθετη επιβάρυνση 15% σε όλα τα εισοδήματα για τη χρηματοδότηση πρόσθετων δαπανών για την ανακούφιση, την αποκατάσταση και τις μελλοντικές επιδοτήσεις για τις πληγείσες βιομηχανίες.
Οι εκτεταμένες πλημμύρες έχουν καταστρέψει ή βυθίσει εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, συμπεριλαμβανομένου μέρους της πολύτιμης καλλιέργειας βαμβακιού, σε μια χώρα όπου ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα της χώρας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι έντονες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά τη γεωργική παραγωγή. Η ρυθμιστική αρχή αναμένει ήδη ότι η οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί από 6% πέρυσι σε 3% έως 4% το έτος που αρχίζει τον Ιούλιο.