ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Νέα Υόρκη: Μαχαίρωσαν τον Σαλμάν Ρούσντι, συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων»

Διακομίστηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο, αλλά λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του δεν έγιναν γνωστές. Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ είπε ότι ο Ρούσντι είναι ζωντανός και «λαμβάνει τη φροντίδα που χρειάζεται».

Ο ινδικής καταγωγής βρετανο-αμερικανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του από το Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, δέχθηκε σήμερα επίθεση με μαχαίρι από άγνωστο στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ίδρυμα Τσοτόκουα στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε η αστυνομία της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Ένας άνδρας όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία για την καλλιτεχνική ελευθερία και μαχαίρωσε στον λαιμό τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο πάτωμα.

Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από αστυνομικό και συνελήφθη.

Ο Σαλμάν Ρούσντι διακομίστηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο, αλλά λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του δεν έγιναν γνωστές. Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ είπε ότι ο Ρούσντι είναι ζωντανός και ότι «λαμβάνει τη φροντίδα που χρειάζεται».

Οι «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς θεωρήθηκε βιβλίο με «βλάσφημο» περιεχόμενο. Μάλιστα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρούσντι.

Επί σειρά ετών ο συγγραφέας κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε το 1998 ότι δεν υποστήριζε πλέον το θρησκευτικό διάταγμα (φετφά), ωστόσο εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις επικήρυξαν με εκατομμύρια δολάρια τον Ρούσντι.

Προσκεκλημένος του Ιδρύματος Τσοτόκουα, ο Σαλμάν Ρούσντι επρόκειτο να συμμετάσχει σε συζήτηση σχετικά με το ότι στις ΗΠΑ βρίσκουν άσυλο συγγραφείς και καλλιτέχνες που ζουν εξόριστοι, αφού η χώρα «υπερασπίζεται την ελευθερία και την δημιουργική έκφραση», όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του ιδρύματος.

Ο Σαλμάν Ρούσντι έλαβε το 2016 την αμερικανική υπηκοότητα και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Επέκρινε συχνά την καταπίεση στη γενέτειρά του, την Ινδία, ακόμη και επί της διακυβέρνησης του νυν πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Η PEN America, μια ομάδα υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης, της οποίας ο Ρούσντι είχε διατελέσει πρόεδρος, εξέφρασε «σοκ και φρίκη» για την «άνευ προηγουμένου επίθεση» σε συγγραφέα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αμερικανός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ έκανε λόγο για «επίθεση στην ελευθερία του λόγου και της σκέψης».

Ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας Κουάσι Κουάρτενγκ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση που δέχθηκε ο Σαλμάν Ρούσντι, υπογραμμίζοντας ότι «η ελευθερία της έκφρασης είναι το θεμέλιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ εξετάζουν πλήγματα σε ενεργειακές δομές του Ιράν

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σχεδιάζουν βομβαρδισμούς σε ενεργειακές υποδομές του Ιράν, πιθανώς το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πηγές του CBS News. Ο Τραμπ δεν έχει εγκρίνει ακόμη την επιχείρηση, με στόχο πιθανή διακοπή ρεύματος στην Τεχεράνη.
μαχητικό F35 αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

F-35 κατέπεσε κοντά σε στρατιωτική βάση στην Καλιφόρνια

Ένα μαχητικό F-35 Bravo των Πεζοναυτών συνετρίβη κοντά στη βάση Μίραμαρ στο Σαν Ντιέγκο. Ο πιλότος πρόλαβε να εκτιναχθεί και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Εικόνες δείχνουν καπνό να ανεβαίνει από τα φλεγόμενα συντρίμμια.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο γγ χαιρετίζει ως θετική εξέλιξη τη συμφωνία αφοπλισμού Χαμάς

Ο Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε τη συμφωνία αφοπλισμού της Χαμάς ως «τη μοναδική καλή είδηση» από μια περιοχή που δοκιμάζεται από πολλαπλά μέτωπα και δήλωσε πως η σύγκρουση κινδυνεύει να προκαλέσει παγκόσμια αποσταθεροποίηση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ διστάζει να δώσει τεχνογνωσία Patriot στην Ουκρανία

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές πριν επιτρέψουν στην Ουκρανία να κατασκευάζει πυραύλους Patriot, φοβούμενος ότι η τεχνολογία ίσως χρησιμοποιηθεί εναντίον τους στο μέλλον.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Tο Ισραήλ ικανοποιήθηκε από τη συμφωνία για την Χαμάς

Ο Τραμπ δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι «πολύ ικανοποιημένο» από τη συμφωνία για τον αφοπλισμό της Χαμάς στη Γάζα, τονίζοντας πως αποτέλεσε σημαντικό βήμα για τη Μέση Ανατολή και επισημαίνοντας τη στενή συνεργασία με το Ισραήλ.