ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Deutsche Welle: Υπό πίεση 20 εκατομμύρια ενοικιαστές στη Γερμανία

Αυτό αναμένει η Ένωση Γερμανών Ενοικιαστών για τον χειμώνα που προμηνύεται δύσκολος εξαιτίας της έκρηξης στο κόστος θέρμανσης. «Χειμώνα οργής» φοβάται η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Η ενεργειακή κρίση στη Γερμανία επηρεάζει και τον τομέα της στέγασης. O επικεφαλής της Ένωσης Ενοικιαστών Λούκας Ζιμπενκότεν προειδοποιεί μέσω συνέντευξης στη γερμανική ραδιοφωνία DLF για σοβαρές συνέπειες για τους ενοικιαστές  εξαιτίας των αυξήσεων και στα ενοίκια τον επικείμενο χειμώνα.

Σύμφωνα με τον Ζιμπενκότεν υπολογίζεται ότι πάνω από 20.000.000 ενοικιαστές στη Γερμανία ενδέχεται να βρεθούν υπό οικονομική πίεση διότι θα δυσκολευθούν να πληρώσουν το αυξημένο ενοίκιο εξαιτίας των αυξήσεων τόσο στο κόστος θέρμανσης όσο και στα κοινόχρηστα. Για τον λόγο αυτό η Ένωση Γερμανών Ενοικιαστών ζητά καλύτερη προστασία των ενοικιαστών από ενδεχόμενες εξώσεις αλλά και ελαστικότητα στις πληρωμές οφειλών προς τους ιδιοκτήτες πχ. των κοινόχρηστων, τα οποία στη Γερμανία είναι συνήθως υψηλά.

Οι παρεμβάσεις του επικεφαλής της Ένωσης Ενοικιαστών είναι συχνές τις τελευταίες μέρες, ενδεικτικό της διάχυτης ανησυχίας. Ο ίδιος μάλιστα ζητά επανεξέταση των όρων παροχής βοηθημάτων στέγασης. «Θα πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά το εισοδηματικό όριο για τους ανθρώπους που θέλουν να ζητήσουν στεγαστικό βοήθημα» αναφέρει μέσω της εφημερίδας Tagesspiegel, προσδιορίζοντας το όριο αυτό για ένα γερμανικό νοικοκυριό στα 5.000 ευρώ τον μήνα.

Ο χειμώνας της οργής

Στο μεταξύ αίσθηση προκαλούν χθεσινές δηλώσεις στη Welt am Sonntag του Γιεργκ Μύλερ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου - υπηρεσία που ανήκει στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες - ο οποίος προειδοποιεί για έξαρση της βίας τον χειμώνα.«Οι εξτρεμιστές ονειρεύονται έναν χειμώνα οργής» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ακραίοι κύκλοι ενδέχεται να εκμεταλλευθούν την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό «για τους δικούς τους σκοπούς κατά του κράτους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, η οποία μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, επισημαίνει ότι «οι εχθροί της δημοκρατίας περιμένουν ακριβώς αυτό, να εκμεταλλευθούν τις κρίσεις για να διαδώσουν τις φαντασιώσεις τους περί καταστροφής, φόβου και αβεβαιότητας». Στο επίκεντρο αντίστοιχων εκδηλώσεων κοινωνικής βίας πάντως οι γερμανικές αρχές αναμένουν να βρεθεί εκ νέου το λεγόμενο κίνημα των «Querdenker», ένα κράμα οπαδών θεωριών συνομωσίας, ακροδεξιών και αρνητών της πανδημίας.

Την ίδια ώρα ο νέος συμπρόεδρος της Αριστεράς Μάρτιν Σίρντεβαν προειδοποιεί επίσης για κοινωνική αναταραχή προσεχώς στη Γερμανία. Η ενεργειακή φτώχεια, μαζί με τον υψηλό πληθωρισμό, μπορεί να οδηγήσουν σε μια πρωτοφανή κατάσταση για τη Γερμανία, όπου οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να πληρώσουν για τα καθημερινά τρόφιμα, εκτιμά κάνοντας μάλιστα λόγο για μια «κρίση της δημοκρατίας», ενώπιον της οποίας βρίσκεται ήδη η Γερμανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν στην πρόταση Τραμπ για απόσυρση στρατιωτικών από Γερμανία

Βουλευτές και γερουσιαστές Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, επικεφαλής επιτροπών Άμυνας, εκφράζουν ανησυχία για το σχέδιο Τραμπ να αποσύρει αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Γερμανία, τονίζοντας τον κίνδυνο για τις συμμαχίες.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αντιδράσεις στην απόσυρση 5.000 στρατιωτών των ΗΠΑ

Οι Γερμανοί πολιτικοί αντιδρούν με ψυχραιμία αλλά και κριτική στην απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση 5.000 στρατιωτών. Τονίζουν ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά επισημαίνουν την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για το ζήτημα των στρατευμάτων στη Γερμανία

Το ΝΑΤΟ συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της απόφασης μείωσης στρατευμάτων, ενώ τονίζει την ανάγκη περισσότερων ευρωπαϊκών επενδύσεων στην άμυνα.
Ελικόπτερο CH-47 Chinook
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών από την Γερμανία

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την απόσυρση περίπου 5.000 Αμερικανών στρατιωτικών από τη Γερμανία μέσα σε έναν χρόνο, μετά τη δυσαρέσκεια του Τραμπ για σχόλια του Μερτς σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν. Η διαδικασία θα κρατήσει 6 έως 12 μήνες.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποχώρηση 5.000 αμερικανών στρατιωτικών από τη Γερμανία

Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν 5.000 στρατιώτες από τη Γερμανία μέσα σε 6 έως 12 μήνες, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Τραμπ και Ευρωπαίων συμμάχων για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τη διαμάχη με τον Γερμανό καγκελάριο.