Οι ΗΠΑ «δε θα εγκαταλείψουν» το δημοκρατικά διοικούμενο νησί, είπε η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι τονίζοντας πως ο λόγος της επίσκεψής της στην Ταϊβάν ήταν να καταστεί «αναμφισβήτητα σαφής» η στήριξη των ΗΠΑ. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, αναχώρησε σήμερα από την Ταϊβάν έπειτα από μία ιστορική και αμφιλεγόμενη επίσκεψη στην οποία το Πεκίνο απάντησε με απειλές και ανακοινώσεις για διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων.
Το ταξίδι της Πελόζι προοιωνιζόταν για μέρες. Καθώς αναχώρησε από το νησί το απόγευμα της Τετάρτης για τη Νότια Κορέα, υπήρχαν ήδη ενδείξεις των πιέσεων που είχε ασκήσει η επίσκεψή της στην Ταϊπέι στη σχέση της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο. Ο έπαινος της Πελόζι για τη δέσμευση του νησιού στη δημοκρατία ήταν μια σημαντική επίδειξη υποστήριξης προς την Ταϊπέι, που ήρθε λίγες ώρες αφότου η Κίνα απείλησε να ανταποδώσει την παρουσία της με μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων που το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν παρομοίασε με «θαλάσσιο και εναέριο αποκλεισμό».
Aπό την πλευρά της η Κίνα δήλωσε σήμερα πως τα στρατιωτικά γυμνάσια που προγραμματίζει κοντά στην Ταϊβάν είναι «αναγκαία και νόμιμα» μετά την επίσκεψη στο νησί της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Τα γυμνάσια, που θα διεξαχθούν σε απόσταση μέχρι και 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ταϊβάν, «αποτελούν ένα αναγκαίο και νόμιμο μέτρο για να ανταπαντήσουμε στις σοβαρές προκλήσεις ορισμένων Αμερικανών πολιτικών και Ταϊβανέζων αυτονομιστών», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Θα επιτρέψουν «να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας», συνέχισε, λέγοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι προβοκάτορες και η Κίνα είναι το θύμα. Η Κίνα είναι σε κατάσταση νόμιμης άμυνας».
Η Πελόζι, η αντιπροσωπεία της οποίας πραγματοποίησε μια στάση που δεν είχε ανακοινωθεί αλλά παρακολουθείτο εκ του σύνεγγυς στην Ταϊβάν χθες βράδυ (τοπική ώρα) έπειτα από επισκέψεις στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία, αναμένεται να συνεχίσει την ασιατική περιοδεία της με στάσεις στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Η Κίνα είχε ενημερωθεί για την πιθανότητα επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν
Το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Ταϊβάν η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι είχε συζητηθεί πρόσφατα με τον κορυφαίο διπλωμάτη της κινεζικής κυβέρνησης και δεν υπάρχουν σχέδια να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αυτή την εβδομάδα στην Καμπότζη, δήλωσε σήμερα ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε συζητήσει την ενδεχόμενη επίσκεψη της Πελόζι με τον ομόλογό του Ουάνγκ Γι κατά τη διάσκεψη της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί, στη διάρκεια συνάντησής τους η οποία είχε διαρκέσει περισσότερο από πέντε ώρες, και είχε δηλώσει πως, αν πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο ταξίδι, θα είναι απόφαση αποκλειστικά της Πελόζι, ανεξάρτητη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
«Το ζήτημα είναι αν το Πεκίνο θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το ταξίδι ως κάποιου είδους δικαιολογία για να προχωρήσει σε βήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κλιμάκωση ή που θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να παραγάγουν σύγκρουση», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Τόκιο ο εν λόγω υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο δεν θα πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά σε ένα ταξίδι που δεν είναι ούτε ασυνήθιστο ούτε χωρίς προηγούμενο.
«Η Κίνα δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να συνεχίσει αυτό που κάνει, δηλαδή να επιδιώκει να αλλάξει το στάτους κβο αναφορικά με την Ταϊβάν», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Και, αν την επίσκεψή της ακολουθήσει με κάποιο τρόπο οποιαδήποτε κλιμάκωση ή κρίση, αυτό θα οφείλεται στο Πεκίνο», πρόσθεσε.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Ρόιτερς να σχολιάσει.