Τον Ιούλιο σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό του πληθωρισμού στη Γαλλία, ο έκτος συνεχόμενος μήνας που σημειώνεται τέτοιο αρνητικό ρεκόρ.
Οι τιμές σημείωσαν άλμα 6,8% σε σύγκριση με 6,5% τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δαπάνησε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ (25,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για να μετριάσει την άνοδο του ενεργειακού κόστους. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πρόοδο 6,7% στο εναρμονισμένο μέτρο της ΕΕ.
Ενώ τα μέτρα της κυβέρνησης - τα οποία περιλαμβάνουν ανώτατα όρια τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο - έχουν διατηρήσει τον πληθωρισμό πιο ψύχραιμο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1980 σύμφωνα με έναν εθνικό μετρητή. Επιπλέον, η τρέχουσα "τιμολογιακή ασπίδα" πρόκειται να λήξει στο τέλος του έτους.
Ανά κλάδους της οικονομίας, τη μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσιο επίπεδο κατέγραψαν οι τιμές της ενέργειας (+28,7% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021) και οι τιμές των τροφίμων (+6,7%).
Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε η αύξηση του ΑΕΠ, καθώς η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% στο β' τρίμηνο του 2022, έναντι ανάπτυξης 0,2% στο α' τρίμηνο του έτους. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση ανέμεναν ανάπτυξη 0,2%.
Μετά από μια αιφνιδιαστική συρρίκνωση στις αρχές του 2022, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,5% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, περισσότερο από τη μέση εκτίμηση που ήταν 0,2% όπως αναφέρει το Bloomberg.
Το εμπόριο ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της έκπληξης, με τις καταναλωτικές δαπάνες να μειώνονται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.
Τα στοιχεία από τη Νο 2 οικονομία της ευρωζώνης είναι τα πρώτα από μια σειρά αριθμών που αναμένονται την Παρασκευή και κορυφώνονται με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από το σύνολο της 19μελούς ευρωζώνης. Οι αναλυτές βλέπουν μικρή αύξηση της τάξης του 0,2%.
Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 8,5%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Στα ύψη και στην Ισπανία
Η ισχυρή κατανάλωση των νοικοκυριών οδήγησε στην απροσδόκητη επιτάχυνση της Ισπανίας, με περαιτέρω ώθηση που είναι πιθανό να έρθει το καλοκαίρι από την εισροή ξένων τουριστών, ακόμη και αν ο ραγδαίος πληθωρισμός επιβαρύνει την κατανάλωση.
Οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 10,8% ρεκόρ αυτόν τον μήνα, καθώς η αιχμή που οφείλεται στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης εξαπλώνεται στα τρόφιμα και τις υπηρεσίες, όπως έδειξαν ξεχωριστά στοιχεία. Η συμπίεση του κόστους ζωής ώθησε τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να προτείνει έκτακτο φόρο στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και των τραπεζών, για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων καυσίμων και την παροχή άλλων ενισχύσεων.
Η κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη του επόμενου έτους στο 2,7%, αν και αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για 2%.