ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαίες Γαλλίας πλήθος
Φώτο: Shutterstock

Σταθερός στο 0,9% ο πληθωρισμός στη Γαλλία, κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία διαμορφώθηκε στο 0,9% τον Ιούλιο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για ενδεχόμενες μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αμετάβλητος παρέμεινε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούλιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για διατήρηση ή και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,9%, το ίδιο επίπεδο με τον Ιούνιο.

Το ποσοστό αυτό βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), γεγονός που προσφέρει περιθώριο στους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι η μέση εκτίμηση αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσε τον πληθωρισμό στο 0,8%, γεγονός που καθιστά τα επίσημα στοιχεία ελαφρώς υψηλότερα των προβλέψεων, αλλά σταθερά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η διατήρηση του πληθωρισμού κάτω του στόχου της ΕΚΤ ενδέχεται να επηρεάσει τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική, σε μια περίοδο όπου η ανάγκη για στήριξη της ανάπτυξης και της αγοραστικής δύναμης παραμένει έντονη στην Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Σταθερά αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια την Πέμπτη

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την Πέμπτη, ωστόσο η αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις της εντείνεται λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και του αντίκτυπου στις τιμές πετρελαίου και τον πληθωρισμό.
Κτίριο Ομοσπονδιακής Τράπεζας ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Fed: Υπερβολικά υψηλές οι τιμές, χωρίς σαφές σχέδιο για τα επιτόκια

Ο νέος πρόεδρος της Fed, Κέβιν Γουόρς, δήλωσε πως οι τιμές στις ΗΠΑ παραμένουν πολύ υψηλές και επανέλαβε τη δέσμευση για μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Μάιο έφτασε το 4,1%, το διπλάσιο του στόχου της Fed.