ΓΔ: 1393.02 -0.33% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:15:00 DATA
Evropaiki Enosi, EU, European Union
Φωτο: Shutterstock

Στηρίζει η Κομισιόν την Ουκρανία ως υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΕ τέσσερις μόλις ημέρες μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της τον Φεβρουάριο. Τέσσερις ημέρες αργότερα, το ίδιο έκαναν και η Μολδαβία και η Γεωργία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τις ευλογίες της την Παρασκευή στην Ουκρανία να γίνει επίσημη υποψήφια χώρα για ένταξη στο μπλοκ, μαζί με τη γειτονική της Μολδαβία, μια ιστορική μετατόπιση προς τα ανατολικά όσον αφορά την προοπτική της Ευρώπης που προκλήθηκε  μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΕ τέσσερις μόλις ημέρες μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της τον Φεβρουάριο. Τέσσερις ημέρες αργότερα, το ίδιο έκαναν και η Μολδαβία και η Γεωργία - δύο άλλα πρώην σοβιετικά κράτη που παλεύουν με αυτονομιστικές περιοχές κατεχόμενες από ρωσικά στρατεύματα.

Η υπόσχεση της ένταξης της Ουκρανίας σε μια ένωση που δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει την ειρήνη στην ήπειρο έχει βαθύ συμβολισμό για το έθνος που βρίσκεται σε πόλεμο. Αλλά είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες.

Φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν συνιστά να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία

Η Κομισιόν συνιστά να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία, τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν σε τομείς, όπως το κράτος δικαίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

«Σχετικά με το κράτος δικαίου, η Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ στη δημιουργία των απαραίτητων θεσμών για την αποτελεσματική λειτουργία του δικαστικού συστήματος και στον έλεγχο των εισαγγελέων. Θα πρέπει πλέον να επιταχυνθεί η επιλογή των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και των μελών του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης. Αναφορικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, η Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ στη σύσταση των απαραίτητων οργάνων κατά της διαφθοράς. Το επίκεντρο θα πρέπει πλέον να είναι ο διορισμός του νέου επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς και του νέου διευθυντή του γραφείου έρευνας κατά της διαφθοράς. Τα όργανα καταπολέμησης της διαφθοράς θα πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως», δήλωσε η κ. φον ντερ Λάιεν.

«Όσον αφορά στους ολιγάρχες, η Ουκρανία υιοθέτησε έναν τολμηρό νόμο κατά των ολιγαρχών. Στην πραγματικότητα, είναι η μόνη χώρα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που το έχει κάνει. Τώρα, είναι θέμα υλοποίησης», επισήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ναι η Ουκρανία δικαιούται την ευρωπαϊκή προοπτική», υπογράμμισε η κ. φον ντερ Λάιεν συμπληρώνοντας ότι έχει γίνει «καλή δουλειά», αλλά υπάρχει ακόμη «σημαντική δουλειά» να γίνει.

Όσον αφορά στη Μολδαβία, «η αξιολόγησή μας πηγαίνει σε γενικές γραμμές προς την ίδια κατεύθυνση όπως και για την Ουκρανία» ανέφερε.

Η Κομισιόν συνιστά στο Συμβούλιο να χορηγήσει στη Μολδαβία την ευρωπαϊκή προοπτική και το καθεστώς υποψήφιας χώρας «έχοντας υπόψη ότι η χώρα θα πραγματοποιήσει μια σειρά περαιτέρω σημαντικών μεταρρυθμίσεων», διευκρίνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια προσέθεσε ότι η Μολδαβία έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς τις μεταρρυθμίσεις, με σαφή εντολή από τους πολίτες της και βρίσκεται σε δρόμο υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Μολδαβία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής, η οικονομία και η δημόσια διοίκηση ειδικότερα απαιτούν σημαντικές βελτιώσεις.

Σχετικά με τη Γεωργία τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να της χορηγήσει την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά να επιστρέψει και να αξιολογήσει αν η Γεωργία πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, πριν της χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το πρώτο βήμα στον μακρύ δρόμο προς την ένταξη και έρχεται μία ημέρα μετά την υπόσχεση τεσσάρων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Κιέβου. Η σύσταση θα συζητηθεί από τους ηγέτες του μπλοκ των 27 χωρών κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Η έναρξη ενταξιακών συνομιλιών απαιτεί ομόφωνη έγκριση από όλες τις χώρες μέλη.

Να σημειωθεί ότι ο πόλεμος έχει αυξήσει τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ να επισπεύσουν το καθεστώς της Ουκρανίας ως υποψήφιας χώρας. Ωστόσο, η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει χρόνια και τα μέλη της ΕΕ παραμένουν διχασμένα ως προς το πόσο γρήγορα και πλήρως θα ανοίξουν την αγκαλιά τους σε νέα μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας τάσσονται υπέρ της «άμεσης» απόδοσης στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο.

«Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το καθεστώς της υποψήφιας (χώρας) προς άμεση ένταξη», είπε ο Μακρόν, μετά τις συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνοδευόμενος από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

«Αυτό το καθεστώς θα συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη και θα περιλαμβάνει επίσης τη συνεκτίμηση της κατάστασης στα Βαλκάνια και τις γειτονικές χώρες, ειδικότερα στη Μολδαβία», συμπλήρωσε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στους κήπους του ουκρανικού προεδρικού μεγάρου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε αυτήν τη θέση. Η Ιταλία «θέλει την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Μάριο Ντράγκι, «θέλει η Ουκρανία να έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και θα υποστηρίξει αυτήν τη θέση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», συμπλήρωσε. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι μακρύς ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαίωσε ξανά τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Η Ευρώπη είναι δίπλα σας, θα παραμείνει έτσι για όσο χρειαστεί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ετοιμάζει πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

Εκτός από την οικονομική βοήθεια της ΕΕ, Γαλλία και Ιταλία προμήθευσαν το Κίεβο με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T, ενώ και η Νορβηγία πρόκειται να δώσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για την πυρηνική ασφάλεια της Ουκρανίας.
ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Έρχονται νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία: Τι δηλώνουν Μακρόν, Μπορέλ

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προανήγγειλε νέες κυρώσεις που θα στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο της Ρωσίας. Ο Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε για φρικαλεότητες, τις οποίες καταδίκασε για λογαριασμό της ΕΕ.