ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αίθουσα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η κεντρική αίθουσα σε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαίοι ηγέτες στο Παρίσι: Έτοιμοι για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στο Παρίσι υπό Μακρόν και Στάρμερ με τη συμμετοχή Ζελένσκι, επαναβεβαιώνοντας την ετοιμότητά τους να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επαναδιατυπώσουν την Πέμπτη, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τη δέσμευσή τους να προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι είναι πλέον έτοιμοι να αναλάβουν αποφασιστική δράση. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, μετά τις ουσιαστικές εργασίες που έχουν προηγηθεί, το κεντρικό μήνυμα που θα εκφραστεί είναι το «όχι μόνο είμαστε πρόθυμοι και ικανοί, αλλά ότι είμαστε έτοιμοι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σύμβουλος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Επιπρόσθετα, μεγάλη έμφαση δίνεται στη διασφάλιση της αμερικανικής υποστήριξης για το συγκεκριμένο μοντέλο συνεργασίας. Όπως σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές, το ζητούμενο είναι η «επιβεβαίωση αυτού του μοντέλου: ότι η "Συμμαχία των Προθύμων" έχει πράγματι την υποστήριξη των Αμερικανών για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας».

Η συνάντηση αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, θα συμπροεδρεύσουν στο Παρίσι, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πρόκειται για μία ακόμη υψηλού επιπέδου σύνοδο των κρατών που παρέχουν στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία.

Η διαδικασία της Συνόδου της «Συμμαχίας των Προθύμων», η οποία αποτελείται από περίπου τριάντα χώρες – κυρίως ευρωπαϊκές – θα ξεκινήσει το πρωί με τη μορφή τηλεδιάσκεψης για όσους ηγέτες δεν θα βρίσκονται φυσικά στη Γαλλία.

Κύρια θέματα συζήτησης θα αποτελέσουν η πρόοδος στις εργασίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, αλλά και η αξιολόγηση των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη «άρνηση της Ρωσίας για ειρήνη». 

Η στάση της Μόσχας ερμηνεύεται από ευρωπαϊκούς κύκλους ως δείγμα της αναγκαιότητας διατήρησης και ενίσχυσης της δυτικής υποστήριξης προς το Κίεβο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φθινοπωρινό Παρίσι στον Σηκουάνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συζητούν στο Παρίσι για το ουκρανικό

Στο Παρίσι συναντώνται σήμερα Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας και ΗΠΑ για να εδραιώσουν ενιαία γραμμή στις εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο και να συζητήσουν πλαίσιο διεθνούς δύναμης σε πιθανή κατάπαυση πυρός με τη Μόσχα.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο συζήτησε με Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε την ανάγκη η ειρήνη στην Ουκρανία να συνοδευτεί από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει συνομιλιών με τον πρόεδρο Τραμπ στις ΗΠΑ.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία ζητά ευρωπαϊκά οικονομικά αντίμετρα έναντι των ΗΠΑ

Ο Μακρόν προτείνει την ενεργοποίηση ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικών αντιποίνων κατά τρίτων χωρών που πιέζουν κράτη-μέλη της ΕΕ, ως απάντηση στις δασμολογικές απειλές Τραμπ. Χρειάζεται ειδική πλειοψηφία για την εφαρμογή του.