ΓΔ: 2099.35 0.78% Τζίρος: 161.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
Φωτογραφία Shutterstock

Μερτς: Η Ουκρανία έχει άδεια για πλήγματα βαθιά στη Ρωσία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς «ξεκλειδώνει» τη χρήση όπλων εντός Ρωσίας, ενώ Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ ζητούν ενίσχυση της πίεσης με αυστηρές κυρώσεις στο Κρεμλίνο.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τα όπλα που της έχουν παραχωρηθεί από τους Δυτικούς συμμάχους της για να εξαπολύσει επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους, χωρίς κανέναν περιορισμό εμβέλειας.

«Δεν υπάρχουν πλέον όρια εμβέλειας για τα όπλα που παραδόθηκαν στην Ουκρανία, ούτε από τη Βρετανία, ούτε από τη Γαλλία, ούτε από εμάς — ούτε και από τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Μερτς σε συνέδριο στο Βερολίνο. «Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί να αμυνθεί χτυπώντας στρατιωτικούς στόχους και εντός της Ρωσίας».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μία περίοδο έντασης, μετά την πιο σφοδρή επίθεση με drones από τη Μόσχα από την έναρξη του πολέμου.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ανοιχτά την απογοήτευσή του για τη ρωσική επιθετικότητα και τη στασιμότητα των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός.

 Το Κρεμλίνο απάντησε χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Τραμπ «συναισθηματική αντίδραση» και υπερασπίστηκε τις ρωσικές επιθέσεις ως απάντηση στα ουκρανικά πλήγματα.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε μέσω του πρακτορείου TASS: «Η έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, στην οποία οι Αμερικανοί κατέβαλαν σημαντική προσπάθεια, είναι ένα πολύτιμο επίτευγμα και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στις ΗΠΑ, στον πρόεδρο Τραμπ».

Ο Μερτς, που ανέλαβε καθήκοντα αυτόν τον μήνα με μια πιο επιθετική ρητορική από τον προκάτοχό του Όλαφ Σολτς, δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να ενισχύσει τη στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο.

 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο την Τετάρτη.

Από το Ανόι του Βιετνάμ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι πρέπει να τεθεί καταληκτικό χρονοδιάγραμμα στο Κρεμλίνο ώστε να αποδειχθεί πως «ο Πούτιν λέει ψέματα» όταν δηλώνει ότι θέλει ειρήνη. 

Ο Μακρόν κάλεσε τον Τραμπ να μετατρέψει την «οργή» του σε πράξεις και να πιέσει για σκληρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: «Απαράδεκτη» η αμερικανική πρόταση για τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το αμερικανικό σχέδιο αξιοποίησης ρωσικών κεφαλαίων για την Ουκρανία και απέρριψε πρόσθετη ευρωπαϊκή συνεισφορά. Ελπίζει σε πρόοδο στη Γενεύη και επιρρίπτει ευθύνες στη Ρωσία.
σημαία Ουκρανίας ερείπια
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες ουκρανικής αντιπροσωπείας με Ευρωπαίους αξιωματούχους

Η ουκρανική αντιπροσωπεία στην Ελβετία συναντήθηκε με εκπροσώπους Γαλλίας, Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου για το σχέδιο ειρήνης. Ακολουθεί συνάντηση με τις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για βιώσιμη λύση στην Ουκρανία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις χώρες επεξεργάζονται αντιπρόταση στο αμερικανικό σχέδιο για Ουκρανία

Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία ετοιμάζουν αντιπρόταση στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters, ενώ στη διαδικασία μπορεί να συμμετάσχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μακρόν και Ζελένσκι κοντά
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η Ρωσία δεν πρέπει να περιμένει «ευρωπαϊκή κόπωση» για Ουκρανία

Ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ουκρανία σε στρατιωτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο και ότι η Ευρώπη δεν θα κουραστεί να στέκεται δίπλα της. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία για τα Rafale.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν την πρόταση Τραμπ για εκεχειρία στην Ουκρανία

Ηγέτες χωρών της ΕΕ και η Ουκρανία εξέδωσαν κοινή δήλωση, στηρίζοντας το αίτημα Τραμπ για άμεση κατάπαυση πυρός στη γραμμή των μαχών. Τραμπ και Πούτιν θα συναντηθούν σύντομα στη Βουδαπέστη, πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Ε3: Ανακοίνωση για Μέση Ανατολή, Ιράν και Ουκρανία από Βρετανία

Με κοινή ανακοίνωση, οι ηγέτες Ην. Βασιλείου, Γαλλίας και Γερμανίας στηρίζουν άμεση εφαρμογή διεθνών συμφωνιών, αυστηρότερη στάση έναντι της Ρωσίας και χαιρετίζουν τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων.