ΓΔ: 1401.17 0.25% Τζίρος: 7.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:56:00 DATA
Evropaiki Enosi, EU, European Union
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρό μήνυμα στήριξης από τους Ευρωπαίους ηγέτες σε Ουκρανία

Σε μια υψηλής σημασίας συμβολική κίνηση οι ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας επισκέφθηκαν το Κίεβο και δήλωσαν την στήριξη τους στον αγώνα κατά της Ρωσίας. Με βαριά όπλα εξοπλίζουν το Κίεβο, Γαλλία και Γερμανία.

Την Ουκρανία επισκέφθηκαν οι ηγέτες τεσσάρων χωρών της ΕΕ, υποσχόμενοι να στηρίξουν την προσπάθεια του Κιέβου να γίνει επίσημος υποψήφιος για ένταξη στο μπλοκ, σε μια ισχυρή επίδειξη υποστήριξης προς τη χώρα που βρίσκεται απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε στην Ουκρανία έξι ισχυρότερα πυροβόλα όπλα φορτηγού πυροβολικού, σε έναν νέο γύρο δυτικών δεσμεύσεων για όπλα προς την Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Οι ηγέτες «κάνουν τα πάντα ώστε η Ουκρανία να μπορεί μόνη της να αποφασίσει για την τύχη της», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου.

Μπροστά στους φόβους του Κιέβου ότι μπορεί να μειωθεί η αποφασιστικότητα της Δύσης να βοηθήσει, η επίσκεψη του Μακρόν και των ηγετών της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας είχε μεγάλη σημασία όπως αναφέρει το AP. Οι τρεις δυτικοευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν αντιμετωπίσει επικρίσεις για τη συνέχιση της συνεργασίας τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν - και την αποτυχία τους να παράσχουν στην Ουκρανία την ποσότητα των όπλων που χρειάζεται για να αποκρούσει τους Ρώσους. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας πραγματοποίησε επίσης το ταξίδι.

Αφού έφθασαν στο Κίεβο υπό τον ήχο των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής, οι ηγέτες κατευθύνθηκαν στο Ιρπίν, ένα προάστιο της πρωτεύουσας που αποτέλεσε σκηνικό έντονων μαχών στις αρχές του πολέμου και όπου σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι. Κατήγγειλαν την καταστροφή εκεί.

Ενώ οι συγκλονιστικές εικόνες μιας τέτοιας καταστροφής έχουν συγκεντρώσει την υποστήριξη της Δύσης, αξιωματούχοι στην Ουκρανία έχουν εκφράσει φόβους ότι η «κόπωση από τον πόλεμο» θα μπορούσε τελικά να διαβρώσει αυτή την υποστήριξη - ιδιαίτερα καθώς η άνοδος των τιμών και οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ κυριαρχούν όλο και περισσότερο στις ανησυχίες των ανθρώπων.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν δώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε οπλισμό στην Ουκρανία και η Γερμανία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα νέες αποστολές όπλων. Τα όπλα αυτά αποτέλεσαν το κλειδί για την εκπληκτική επιτυχία της χώρας να αποτρέψει τους Ρώσους από το να καταλάβουν την πρωτεύουσα, αλλά αξιωματούχοι στο Κίεβο δήλωσαν ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα αν πρόκειται να εκδιώξουν τις δυνάμεις της Μόσχας.

Πολλοί στην Ουκρανία ήλπιζαν ότι η επίσκεψη των ηγετών θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής ανοίγοντας το δρόμο για σημαντικές νέες προμήθειες όπλων και έρχεται επίσης καθώς οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται να λάβουν απόφαση την επόμενη εβδομάδα σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας να γίνει υποψήφια για ένταξη στο μπλοκ.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν στείλει όλο και πιο βαριά όπλα και έχουν συσπειρωθεί γύρω από την Ουκρανία περισσότερο από ό,τι πολλοί περίμεναν, εγκρίνοντας ένα κύμα πρωτοφανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συμπιέζουν άσχημα την ευρωπαϊκή οικονομία.

Όμως οι Ουκρανοί λένε ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, κερδίζοντας αργά αλλά σταθερά έδαφος έναντι των ουκρανικών δυνάμεων που είναι ελάχιστα επανδρωμένες και οπλισμένες.

Σκεπτικισμός παρά τις ελπίδες

Ο κυβερνήτης Serhiy Haidai του Λουχάνσκ, το οποίο είναι επίσης μέρος του Ντονμπάς, δήλωσε ότι η επίσκεψη δεν θα αποφέρει πρόοδο εάν οι ηγέτες ζητήσουν από την Ουκρανία να υπογράψει μια ειρηνευτική συνθήκη με τη Ρωσία που συνεπάγεται την παραχώρηση εδαφών.

«Είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρός μας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις και να ανταλλάξει τα εδάφη μας. Αν κάποιος θέλει να σταματήσει τη Ρωσία δίνοντάς της εδάφη, η Γερμανία έχει τη Βαυαρία, η Ιταλία έχει την Τοσκάνη, οι Γάλλοι μπορούν να παραχωρήσουν την Προβηγκία, για παράδειγμα», είπε και πρόσθεσε ότι «σήμερα θα είναι μια περιοχή, αύριο μια άλλη, και μεθαύριο ακόμα μια».

Κατά την επίσκεψή του στο Ιρπίν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να έχουν κατά νου τις φρικτές σκηνές καταστροφής σε όλες τις αποφάσεις τους. «Χτυπήθηκαν αθώοι πολίτες, καταστράφηκαν σπίτια, καταστράφηκε μια ολόκληρη πόλη στην οποία δεν υπήρχε καμία στρατιωτική υποδομή», δήλωσε ο Σολτς. «Και αυτό λέει πολλά για τη βιαιότητα του ρωσικού επιθετικού πολέμου, ο οποίος αποσκοπεί απλώς στην καταστροφή και την κατάκτηση. Αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου σε ό,τι αποφασίζουμε».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Ιρπίν ότι οι υποστηρικτές της Ουκρανίας θα ανοικοδομήσουν τα πάντα με την ευρωπαϊκή βοήθεια. «Κατέστρεψαν τους παιδικούς σταθμούς, τις παιδικές χαρές και τα πάντα θα ξαναχτιστούν», δήλωσε ο Ντράγκι.

Ο Μακρόν, ο Σολτς και ο Ντράγκι, οι οποίοι εκπροσωπούν τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ταξίδεψαν στο Κίεβο μαζί με ένα ειδικό τρένο διανυκτέρευσης που διέθεσαν οι ουκρανικές αρχές. Έχουν επικριθεί για το γεγονός ότι δεν επισκέφθηκαν το Κίεβο νωρίτερα. Ορισμένοι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη κάνει το μακρύ ταξίδι δια ξηράς για να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε ένα έθνος που δέχεται επίθεση, ακόμη και σε εποχές που οι μάχες μαίνονταν πιο κοντά στην πρωτεύουσα από ό,τι τώρα.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις -η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και αποτελεί βασικό προορισμό για τους Ουκρανούς πρόσφυγες- έφτασε με ξεχωριστό τρένο. Αφού είδε το Ίρπιν, έγραψε στο Twitter ότι «δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την αδιανόητη ανθρώπινη τραγωδία και την φρικτή καταστροφή» και ζήτησε «όλοι οι Ρώσοι δράστες να θεωρηθούν υπεύθυνοι από το σύστημα της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης».

Στην Ουκρανία, ο Μακρόν απάντησε στις επικρίσεις για την αντίδραση της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου σχολίου του ότι η Ρωσία δεν πρέπει να «ταπεινωθεί», το οποίο εξόργισε βαθιά τους Ουκρανούς. Επέμεινε ότι «η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας από την πρώτη ημέρα».

Το γραφείο του έδωσε επίσης στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τις ημερομηνίες όλων των συνομιλιών του με τον Ζελένσκι. Έχουν μιλήσει τηλεφωνικά 23 φορές από την έναρξη του πολέμου- και ο Μακρόν μίλησε με τον Πούτιν 11 φορές, συμπεριλαμβανομένων τριών φορές με τον Σολτς.

Όπως αναφέρει το AP, ο Σολτς αντιστεκόταν εδώ και καιρό στο να ταξιδέψει στο Κίεβο, λέγοντας ότι δεν ήθελε να «ενταχθεί στην ουρά των ανθρώπων που κάνουν μια γρήγορη είσοδο-έξοδο για μια φωτογραφική ευκαιρία». Αντ' αυτού, ο Σολτς είπε ότι ένα ταξίδι θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πραγματοποίηση «συγκεκριμένων πραγμάτων». Η Γερμανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα παράσχει στην Ουκρανία τρία πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων που το Κίεβο έχει δηλώσει ότι χρειάζεται επειγόντως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκές διαφωνίες για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Επιμένει ο Γάλλος πρόεδρος στην ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, και την Ιταλία να αποκλείει κάθε πιθανότητα συμμετοχής της σε πιθανή επέμβαση.
Ukraine-Polemos-War
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνεται η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με όπλα μακρού βεληνεκούς

Η Γαλλία θα προσφέρει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SCALP στο Κίεβο δίνοντας τη δυνατότητα να πλήξει στόχους έως και 250 χλμ μακριά, ενώ Γερμανία και Νορβηγία αυξάνουν την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Verolino-Diaskepsi Livyi-Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Διάσκεψη Πολωνίας, Γερμανίας, Γαλλίας στις 8/2 για την Ουκρανία

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η Γερμανία συνομιλεί με το Παρίσι και την Βαρσοβία, σχετικά με τη διοργάνωση μιας διάσκεψης με τη συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας και της Πολωνίας στο Βερολίνο.