ΓΔ: 2657.05 -0.75% Τζίρος: 258.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σύγχρονα αυτοκίνητα σειράς
Φώτο: Shutterstock

Υπέρ των κινητήρων εσωτερικής καύσης τάσσονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Κορυφαίοι ευρωπαϊκοί φορείς τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει απαγόρευση των πωλήσεων μετά το 2035 αλλά να παραταθεί η χρήση συγκεκριμένων τύπων τέτοιου είδους κινητήρων.

Να επιτρέπονται οι πωλήσεις οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035, με την προϋπόθεση ότι τα αυτοκίνητα αυτά θα χρησιμοποιούν υγρά καύσιμα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και όχι ορυκτά καύσιμα ζητούν με ανοιχτή επιστολή, περισσότεροι από 100 ευρωπαϊκοί φορείς και εταιρείες από τους κλάδους της ενέργειας και των μεταφορών. 
 
Η επιστολή απευθύνεται στους ευρωπαίους νομοθέτες (Ευρωκοινοβούλιο & Συμβούλιο της ΕΕ), ενόψει της συζήτησης που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουνίου στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου θα κριθεί το μέλλον των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και η πιθανή κατάργηση των πωλήσεων τους από το 2035, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής. 
 
Σημαντική μερίδα του Ευρωκοινοβουλίου έχει στηρίξει την άποψη ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η συμβολή των ανανεώσιμων καυσίμων και καυσίμων χαμηλού άνθρακα στη μείωση των εκπομπών CO2 από τα οχήματα. 
 
Η πρόταση επιτρέπει στα ανανεώσιμα καύσιμα να διαδραματίσoυν σημαντικό ρόλο στην πορεία για μείωση των εκπομπών, στο σύνολο των 240 εκατ. οχημάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Από την πλευρά των επιχειρήσεων επισημαίνεται ακόμη ο κίνδυνος, αν καταργηθούν τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, στην πράξη να κυκλοφορούν με ηλεκτρικά οχήματα οι οικονομικά ισχυρότεροι ενώ η μεσαία και χαμηλή τάξη να παραμείνει λόγω κόστους στα παλιά και ρυπογόνα οχήματα. 
 
Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, σημαντικοί ευρωπαϊκοί Σύνδεσμοι (CLEPA, FuelsEurope, eFuel Alliance, EBB, ECFD, UPEI, αλλά και ο ελληνικός Σύνδεσμος Εταιρειών Πετρελαιοειδών Ελλάδας-ΣΕΕΠΕ), εταιρείες διύλισης (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Repsol, ENI, Neste, MOL), μαζί με αρκετές εταιρείες αερίου, βιοκαυσίμων, αλλά και εταιρείες από τον κλάδο κατασκευής οχημάτων όπως η SiemensEnergy, MAZDA κλπ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο Volkswagen
ΔΙΕΘΝΗ

Volkswagen: Ο Μπλουμ ζητά σκληρές περικοπές για να σώσει τον όμιλο

Ο Όλιβερ Μπλουμ, CEO της Volkswagen, καλείται να πείσει το εποπτικό συμβούλιο να εγκρίνει μεγάλες περικοπές και κλείσιμο εργοστασίων, εν μέσω πιέσεων από Κινέζους ανταγωνιστές και αντιδράσεων από συνδικάτα και μετόχους.
ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: 2 στα 3 πωλούμενα οχήματα είναι νέας ενεργειακής τεχνολογίας

Στην Κίνα, το 65,1% των επιβατικών αυτοκινήτων που πωλήθηκαν τον Ιούλιο ήταν οχήματα νέας ενεργειακής τεχνολογίας, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 11,6% και αναδεικνύοντας τη δυναμική της αγοράς και της καινοτομίας στη χώρα.
πάρκινγκ αυτοκινήτων Volkswagen
ΔΙΕΘΝΗ

Volkswagen Anhui: 100.000 ηλεκτρικά οχήματα κατασκευάστηκαν στην Κίνα

Η Volkswagen συμπλήρωσε 100.000 ηλεκτροκίνητα οχήματα στο εργοστάσιό της στην Ανχουέι, Κίνα, στις 18 Αυγούστου, σημειώνοντας ορόσημο στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της καινοτομίας νέας τεχνολογίας στην κινεζική αγορά.
Σημαία της Νότιας Κορέας
ΔΙΕΘΝΗ

Hyundai Motor: Συμφωνία διοίκησης με εργαζόμενους στη Ν. Κορέα

Η Hyundai Motor και το συνδικάτο της ανακοίνωσαν συμφωνία για τους μισθούς μετά από σπάνια 24ωρη απεργία την περασμένη εβδομάδα, στην οποία έλαβαν μέρος 40.000 εργαζόμενοι. Οι στάσεις εργασίας ανεστάλησαν ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
BYD Sealion 7 αυτοκίνητο
ΔΙΕΘΝΗ

Ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις κινεζικών αυτοκινήτων παγκοσμίως

Καθώς μειώνεται η εγχώρια ζήτηση, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες εντείνουν την παρουσία τους στο εξωτερικό, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό με ευρωπαϊκές και ιαπωνικές εταιρείες, λόγω της προώθησης οικονομικών και τεχνολογικά εξελιγμένων οχημάτων.