ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Zelensky-Ukraine
Φωτο: ΑΠΕ

Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει υπό την κατοχή της το 20% του ουκρανικού εδάφους

Απευθυνόμενος στο GLOBSEC 2022 Bratislava Forum, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τη Δύση να αυξήσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία ώστε να ωθήσει τον σκληρό πόλεμο του Κιέβου με τη Ρωσία προς ένα «σημείο καμπής».

Η Ρωσία έχει αυτήν τη στιγμή υπό την κατοχή της περίπου το 20% της επικράτειας της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος μέσω βιντεοσύνδεσης στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου.

«Πρέπει να αμυνθούμε ενάντια σε σχεδόν ολόκληρο τον ρωσικό στρατό. Όλοι οι ετοιμοπόλεμοι ρωσικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί εμπλέκονται σε αυτήν την επίθεση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα μέτωπα των μαχών εκτείνονται σε μήκος περισσότερων των 1.000 χιλιομέτρων.

Παράλληλα απευθυνόμενος επίσης μέσω βιντεοσύνδεσης στο GLOBSEC 2022 Bratislava Forum, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τη Δύση να αυξήσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία ώστε να ωθήσει τον σκληρό πόλεμο του Κιέβου με τη Ρωσία προς ένα «σημείο καμπής» που θα του επέτρεπε να τον κερδίσει.

Οι διαιρέσεις στην Ευρώπη δημιουργούν ευκαιρίες προς εκμετάλλευσην από τη Ρωσία, πρόσθεσε ο Ζελένσκι στην ομιλία του προς το Φόρουμ στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας και επισήμανε ότι 100 άνθρωποι πεθαίνουν και 450 - 500 τραυματίζονται σε καθημερινή βάση στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, το Κίεβο είναι ευγνώμων για τη βοήθεια που του έχει προσφέρει η Δύση μέχρι στιγμής.

Την ίδια ώρα τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Σεβεροντονιέτσκ έπειτα από σφοδρές μάχες χθες Τετάρτη, η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για εδαφικά κέρδη στον νότο, ενώ οι δεσμεύσεις δυτικών κρατών για την αποστολή περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο πυροδότησε απειλές από τη Μόσχα.

Η κατάληψη της Σεβεροντονιέτσκ έχει μεγάλη σημασία για τη Ρωσία, καθώς πρόκειται για την προσωρινή πρωτεύουσα της περιφέρειας Λουγκάνσκ. Η Μόσχα έχει σκοπό να κυριεύσει ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία, περιοχή με αξιόλογη βιομηχανική βάση.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «επιτύχει εν μέρει» στη μάχη για τη Σεβεροντονιέτσκ, αναγνώρισε χθες Τετάρτη το ουκρανικό γενικό επιτελείο, παραδεχόμενο πως ελέγχουν πλέον το ανατολικό τμήμα της, αλλά τονίζοντας πως συνεχίζουν να εκτυλίσσονται σφοδρές εχθροπραξίες σε άλλους τομείς της.

Φιλορώσοι αυτονομιστές στην περιοχή ισχυρίστηκαν πως έχουν κυριεύσει πάνω από το 70% της πόλης και ο Αντρέι Μαρότσκο, εκπρόσωπος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, υποσχέθηκε ότι θα πέσει σύντομα ολόκληρη.

Κατά τον κ. Μαρότσκο, οι περισσότερες ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από την πόλη και η Ρωσία θα αρχίσει να διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια λόγω της καταστροφικής κατάστασης.

Το Ντονμπάς βρίσκεται στην καρδιά της σύγκρουσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία εδώ και χρόνια. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ελέγχουν μεγάλα τμήματα των περιφερειών Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ από το 2014.

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός υποστήριξε πως ανακατέλαβε κάπου είκοσι χωριά στην περιφέρεια της Χερσώνας (νότια). Εξήγησε πως εξαπέλυσε αντεπιθέσεις από την πόλη Ντνίπρο και ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν να πιέζουν για να προελάσουν προς νότο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Patriot-usa-australia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία έστειλε στο Κίεβο το τρίτο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot

«Το τρίτο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot της Γερμανίας έφτασε ήδη στην Ουκρανία. Θα ενισχύσει την προστασία του πληθυσμού και των υποδομών της χώρας», ανέφερε ο Γερμανός πρεσβευτής.
ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Η προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».
fysiko aerio-gas
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που ήσαν κάποτε μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα , έπεσαν κατακόρυφα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.