ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
NATO
Φωτό: Shutterstock

Έτοιμο το ΝΑΤΟ να αναπτύξει στρατεύματα στην Αν. Ευρώπη λόγω Ρωσίας

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΓΓ του ΝΑΤΟ, η Ρωσία είχε δεσμευτεί πως δεν θα επιτεθεί σε γειτονικές της χώρες. Από την πλευρά τους τα κράτη της Βαλτικής επιθυμούν ακόμα μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στα εδάφη τους.

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Μίρτσα Τζοάνα, έκρινε χθες Κυριακή πως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δεν δεσμεύεται πλέον από τις υποσχέσεις που είχε κάνει στο παρελθόν να μην αναπτύξει τα στρατεύματά του στην ανατολική Ευρώπη.

Η Ιδρυτική Πράξη Αμοιβαίων Σχέσεων, Συνεργασίας και Ασφάλειας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπεγράφη πριν από 25 χρόνια, προέβλεπε μεταξύ άλλων μέτρα που με σκοπό την «αποτροπή κάθε συγκέντρωσης συμβατικών δυνάμεων» στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη.

Όμως, προχωρώντας στην εισβολή στην επικράτεια της Ουκρανίας και διακόπτοντας κάθε διάλογο με την Ατλαντική Συμμαχία, η Ρωσία «ακύρωσε το περιεχόμενο της Ιδρυτικής Πράξης», τόνισε ο κ. Τζοάνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Βίλνιους. Οι Ρώσοι «είχαν δεσμευτεί να μην επιτεθούν σε γείτονές τους, κάτι που κάνουν, και να διεξάγουν τακτικές διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, κάτι που δεν κάνουν», είπε ο κ. Τζοάνα.

Η Ιδρυτική Πράξη «απλούστατα δεν εφαρμόζεται πλέον, εξαιτίας της Ρωσίας», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΓΓ του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία δεν έχει πλέον «κανέναν περιορισμό» ως προς την απόκτηση πολύ «πιο ρωμαλέας στάσης στην ανατολική πτέρυγά» της. Το 2017, το ΝΑΤΟ είχε αναπτύξει πολυεθνικές τακτικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία με σκοπό την αποτροπή της Ρωσίας. Στα τέλη Φεβρουαρίου, έστειλε ενισχύσεις.

Τα κράτη της Βαλτικής θέλουν ακόμη μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ, ζητούν να αναπτυχθούν ταξιαρχίες αντί για μικρότερους τακτικούς σχηματισμούς. Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται στα μέσα Ιουνίου για να το εξετάσουν. Οι ηγέτες της Συμμαχίας αναμένεται να επικυρώσουν τις αποφάσεις τους στη σύνοδο της Μαδρίτης στα τέλη του επόμενου μήνα.

Υπενθυμίζουμε πως Φινλανδία και Σουηδία έχουν καταθέσει επίσης αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς εντείνεται η ρωσική επιθετικότητα, με την Τουρκία ωστόσο να αντιτίθεται μέχρι στιγμής καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως οι δυο αυτές χώρες προσφέρουν καταφύγιο σε αυτονομιστές κούρδους αντάρτες του PKK, του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και σε οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλά Γκιουλέν, που κατηγορεί πως ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η νέα αμερικανική βάση στην Πολωνία αυξάνει τον πυρηνικό κίνδυνο

Η βάση αντιαεροπορικής άμυνας, που βρίσκεται στην πόλη Ρετζίκοβο κοντά στις ακτές της Βαλτικής και αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης πυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, άνοιξε στις 13 Νοεμβρίου.
Voreia Korea-Flag-Simaia
ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Κορέα: Σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο η αποστολή στρατευμάτων στη Ρωσία

Το Κίεβο αναφέρει η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο, που ξεκίνησε με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ενδέχεται να ισοδυναμεί με έγκλημα επιθετικότητας με βάση το διεθνές δίκαιο.