Απέρριψε τις ειρηνευτικές προτάσεις που θα «κατευνάσουν» τη Ρωσία ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως σημείωσε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Λετονίας.
«Υπάρχουν άνθρωποι - και πολλοί από αυτούς μεταξύ των ισχυρών αυτού του κόσμου - που πιστεύουν ότι δεν έχουν σημασία όλα τα έθνη, οι οποίοι πιστεύουν ότι ένα έθνος μπορεί απλά να ξεχαστεί για να προσπαθήσει να διατηρήσει την ειρήνη», δήλωσε ο Β. Ζελένσκι. «Ακόμα και η προσωρινή ειρήνη, ακόμα και η απατηλή. Ακόμη και η ειρήνη με κόστος δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες απελάθηκαν ή εκατομμύρια στερήθηκαν την πατρίδα τους. Δεν έχουν πρόβλημα μ' αυτό. Ειρήνη με κόστος τις ζωές των άλλων. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι φυσιολογικό».
Τα σχόλια του Β. Ζελένσκι, όπως σημειώνει το δίκτυο CNN, ακολουθούν σχόλια του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος φάνηκε να προτείνει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να στοχεύουν σε όρια "status quo ante" που προηγήθηκαν της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου - στην ουσία, παραδεχόμενος την Κριμαία και τμήματα του Ντονμπάς στη Ρωσία. Λαμβάνει επίσης χώρα εν μέσω αναφορών ότι η Ιταλία έχει επινοήσει το δικό της εμβρυϊκό ειρηνευτικό σχέδιο.
«Τώρα ακούμε ξανά ότι πρέπει να δοθεί στη Ρωσία αυτό που θέλει», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Αυτό υποτίθεται ότι είναι απαραίτητο να αποδεχτούμε ότι ορισμένα έθνη ενδέχεται να στερηθούν μέρος των δικαιωμάτων εξωτερικής πολιτικής τους, καθώς το επιθυμεί κάποια - όπως λένε - "ιστορική δύναμη". Υπάρχουν αρκετά σοβαρές συνομιλίες για την χάραξη ορισμένων διαχωριστικών γραμμών κατά μήκος του σώματος ενός κυρίαρχου κράτους, προκειμένου να "κατευνάσει" τον επιτιθέμενο. Και σύμφωνα με ισχυρισμούς απαιτούνται και πάλι παραχωρήσεις, παραχωρήσεις και παραχωρήσεις – φυσικά, εις βάρος του κράτους, το οποίο δέχθηκε επίθεση, έτσι ώστε ο επιτιθέμενος να σταματήσει ευτυχώς».
Σε σχόλιά του προς το λετονικό κοινοβούλιο, ο Ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε για πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, ιδιαίτερα στις ισχυρές εξαγωγές του ενεργειακού τομέα.
«Είναι απαραίτητο όχι μόνο να συμφωνήσουμε επιτέλους στο έκτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στο πετρέλαιο, τα μείγματα πετρελαίου και τα προϊόντα πετρελαίου», ανέφερε. «Ωστόσο, προετοιμάστε επίσης το έβδομο πακέτο κυρώσεων, με ακόμα πιο ισχυρούς περιορισμούς στη Ρωσία για τρομοκρατία εναντίον της Ουκρανίας. Όπως και η Λετονία, ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να περιορίσει τα ενεργειακά όπλα της Ρωσίας. Πλήρως».