Η Σλοβακία θα εξετάσει την παραχώρηση σοβιετικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία αν υπάρξει μια συμφωνία για εναλλακτική λύση στην προστασία του εθνικού εναέριου χώρου της, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ.
Η Ουκρανία έχει ζητήσει βαρύ οπλισμό και αεροσκάφη προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία, η οποία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της από τις 24 Φεβρουαρίου.
Χώρες της Δύσης έχουν ήδη στείλει όπλα στην Ουκρανία, αλλά παλιότερες συζητήσεις για παραχώρηση MiG-29 - που διαθέτουν επίσης η Πολωνία και η Βουλγαρία - δεν προχώρησαν, καθώς τα σχέδια θεωρήθηκαν επικίνδυνα για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Η Σλοβακία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διαθέτει 12 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29. Έχει ήδη παραχωρήσει στην Ουκρανία το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300.
«Δεδομένης της συμπεριφοράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο σοβιετικής κατασκευής εξοπλισμός γίνεται πολύ επικίνδυνος. Επομένως το ερώτημα έχει τεθεί και θα εξεταστεί», δήλωσε ο Χέγκερ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενο αίτημα στους συμμάχους για συμβολή τους στην προστασία του εναέριου χώρου της Σλοβακίας σε περίπτωση παραχώρησης των MiG-29 στην Ουκρανία. «Ο μετασοβιετικός εξοπλισμός δεν είναι βιώσιμος χωρίς ρωσικές προμήθειες και στην παρούσα φάση δεν θέλουμε να τα έχουμε καν», συμπλήρωσε.
Ο Χέγκερ ανέφερε ότι το υπουργείο Άμυνας είχε επαφές για την προστασία του εναέριου χώρου της Σλοβακίας από μαχητικά αεροσκάφη.
Η Μπρατισλάβα αναμένει το 2024 τις πρώτες παραδόσεις αμερικανικών F-16 από τα συνολικά 18 που παρήγγειλε το 2018.
Η Ρωσία χαρακτηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία μια «ειδική επιχείρηση» με σκοπό την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας. Η Ουκρανία και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν τη Ρωσία ότι ξεκίνησε έναν απρόκλητο πόλεμο και ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.