ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
European Union
Φωτο: ΑΠΕ

«Μπλόκο» της ΕΕ στον άνθρακα της Ρωσίας, όχι κυρώσεις σε πετρέλαιο - αέριο

Σταδιακή απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα αποφασίζει η Ένωση. Περιορισμοί και στην κίνηση φορτηγών και πλοίων. Στο χείλος της χρεοκοπίας η Μόσχα μετά την απαγόρευση πληρωμών χρέους από τους Αμερικανούς.

Κυρώσεις για πρώτη φορά στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας είναι έτοιμη να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποκάλυψη για τις σφαγές αμάχων στην Ουκρανία. Το πρώτο βήμα θα είναι η σταδιακή απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διχασμένη σχετικά με τις πιο σοβαρές κυρώσεις, που θα μπορούσαν να αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ένωση στοχεύει σε μία σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών θερμικού άνθρακα από τη Ρωσία. Η απόφαση για τον άνθρακα θα προστεθεί σε μια δέσμη κυρώσεων με στόχο την ενίσχυση όσων έχουν, ήδη, επιβληθεί και τη διόρθωση των κενών που μπορεί να υπάρχουν στις κυρώσεις που ήδη έχουν επιβληθεί.

Αναμένεται ότι η απόφαση θα ληφθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας από την Ένωση. Οι λεπτομέρειες της απαγόρευσης και η χρονική στιγμή της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα είναι ακόμη υπό συζήτηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται επίσης να προτείνει την απαγόρευση εισόδου στα περισσότερα ρωσικά φορτηγά και πλοία στις χώρες μέλη, ενώ η Ουκρανία είχε ζητήσει την επιβολή πλήρους αποκλεισμού των ρωσικών πλοίων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον θερμικό άνθρακα στη βορειοδυτική Ευρώπη έκαναν άλμα έως και 7,9% στα 205 δολάρια/τόνο. Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ήμισυ του θερμικού άνθρακα της ηπείρου, που χρησιμοποιείται για τα καύσιμα των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΕΕ και Κίνα οι κορυφαίοι αγοραστές για τον ρωσικό θερμικό άνθρακα

 

Ωστόσο η ΕΕ δεν σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις για το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο προς το παρόν, παρά τις έντονες πιέσεις για ένα ισχυρότερο οικονομικό πλήγμα στη Μόσχα. Τα κράτη της ΕΕ είναι βαθιά διχασμένα σχετικά με τα επόμενα βήματα και ορισμένες κυβερνήσεις συνεχίζουν να πιέζουν να σταλεί το μήνυμα ότι η Ευρώπη επιδιώκει να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Πάντως, οι φόβοι για κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο έχουν ανεβάσει σήμερα τις διεθνείς τιμές. Το μπρεντ ενισχύεται 0,82% στα 108,39 δολάρια.

Αρκετές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ουγγαρίας, αντιστάθηκαν στην επέκταση του πεδίου των κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, αλλά οι ισχυρισμοί ότι τα ρωσικά στρατεύματα που υποχωρούσαν είχαν εκτελέσει δεκάδες άοπλους αμάχους οδήγησαν σε αντιστροφή των τάσεων, ενώ αρκετές χώρες της Αν. Ευρώπης, όπως η Λιθουανία, να πιέζουν για πιο σκληρές κυρώσεις. Η έγκριση του πακέτου για την απαγόρευση του άνθρακα απαιτεί την υποστήριξη και των 27 κρατών μελών.

Τρίτος κορυφαίος εξαγωγέας θερμικού άνθρακα διεθνώς η Ρωσία

 

Επίσης ως μέρος της ίδιας πρότασης, η ΕΕ στοχεύει να επεκτείνει τους ελέγχους των εξαγωγών σε περισσότερες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στον αμυντικό τομέα και σε άλλους βασικούς κλάδους, καθώς και να επιβάλει περιορισμούς στις πωλήσεις εξοπλισμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η Κομισιόν προτείνει επίσης να προστεθούν δεκάδες ακόμη άτομα και οντότητες στη λίστα με τα άτομα και τις εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, όπως η VTB Bank, που έχουν αποκοπεί από το παγκόσμιο σύστημα μηνυμάτων πληρωμών SWIFT αλλά δεν έχουν ακόμη τιμωρηθεί πλήρως.

Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί το Κίεβο αυτή την εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ένδειξη υποστήριξης προς τη χώρα. Η ΕΕ δήλωσε επίσης ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία να συγκεντρώσει στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Αμερικανική απαγόρευση πληρωμών χρέους

Περισσότερο επώδυνη από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις είναι ίσως η απαγόρευση στις πληρωμές χρέους της Ρωσίας από λογαριασμούς δολαρίου που διατηρεί στο εξωτερικό, την οποία επέβαλε χθες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αφήνοντας πλέον στη Μόσχα μόνο δύο επιλογές: Να χρηματοδοτήσει την εξυπηρέτηση του χρέους από το συνάλλαγμα που λαμβάνει από εξαγωγές (φυσικού αερίου, πετρελαίου, πρώτων υλών) με αποτέλεσμα να μειωθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία, ή να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών στο εξωτερικό χρέος για πρώτη φορά από το 1917.

Η πιο πρόσφατη πληρωμή των κουπονιών ομολόγων από τη Ρωσία στην ανταποκρίτρια αμερικανική τράπεζα JPMorgan δεν εγκρίθηκε. Επρόκειτο για την καταβολή τοκοχρεολυσίων δύο κρατικών ομολόγων η ημερομηνία ωρίμανσης των οποίων είναι το 2022 και το 2042.

Η ανταποκρίτρια τράπεζα επεξεργάζεται τις καταβολές τοκοχρεολυσίων από τη Ρωσία και μεταβιβάζει τα ποσά σε άλλη τράπεζα, που είναι αρμόδια να τα κατανείμει στους ξένους ομολογιούχους. Ως τώρα, οι πληρωμές γίνονταν κανονικά. «Η Ρωσία θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να αντλεί από τα εναπομείναντα πολύτιμα αποθέματα δολαρίων της, από νέα έσοδα, ή να κηρύξει χρεοκοπία», ανέφερε πηγή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Η Μόσχα έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών ώστε να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στις πληρωμές ή θα φθάσει στη χρεοκοπία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εντελώς ανεύθυνη η απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης ανέφερε ο Μπορέλ

Όσον αφορά την καταστροφή του υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που συνέδεε τη Φινλανδία με τη Γερμανία, ο Μπορέλ τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να συνδέσει το περιστατικό αυτό με κάποιον συγκεκριμένο δρώντα.