ΓΔ: 2101.57 1.78% Τζίρος: 338.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βαρέλια πετρελαίου σε σειρά
Φώτο: Shutterstock

Συνεχίζει να πουλά πετρέλαιο παρά τις αμερικανικές κυρώσεις το Ιράν

Η Τεχεράνη συνεχίζει να πουλά πετρέλαιο παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, δηλώνει ο Ιράνος αντιπρόεδρος σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν συνεχίζει να πουλά πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος των εξαγωγών της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της χώρας Εσάκ Τζαχανγκιρί σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι έχει αποτύχει η «μέγιστη πίεση» της Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη.

«Παρά τις πιέσεις της Αμερικής…και τις επιβληθείσες κυρώσεις στις πετρελαϊκές μας εξαγωγές, συνεχίζουμε να πουλάμε το πετρέλαιό μας χρησιμοποιώντας άλλα μέσα…όταν ακόμα και φιλικές χώρες έχουν σταματήσει να αγοράζουν το αργό μας φοβούμενες τις κυρώσεις της Αμερικής», δήλωσε ο Τζαχανγκιρί.

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκε πέρυσι αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, βάσει της οποίας η Τεχεράνη δέχθηκε περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση κυρώσεων.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε εκ νέου κυρώσεις που στόχο είχαν να σταματήσουν όλες οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, λέγοντας ότι θέλει να αναγκάσει το Ιράν να διαπραγματευθεί προκειμένου να επιτευχθεί μια ευρύτερη συμφωνία. Η Τεχεράνη έχει απορρίψει τις συνομιλίες, εκτός κι αν η Ουάσινγκον επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία και άρει όλες τις κυρώσεις.

«Απέτυχαν να εκμηδενίσουν τις πετρελαϊκές μας εξαγωγές όπως σχεδίαζαν», δήλωσε ο Τζαχανγκιρί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Μέση Ανατολή: Οι διαρκείς αντιφάσεις του προέδρου Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει αντικρουόμενες απόψεις για τη διάρκεια και τους στόχους του πολέμου με το Ιράν, ενώ η ένταση κλιμακώνεται με επιθέσεις πυραύλων και drones. Δείτε πώς άλλαζαν οι τοποθετήσεις του τις τελευταίες μέρες.
Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη στην Ιερουσαλήμ μετά από απειλές πυραυλικών επιθέσεων από Ιράν

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην Ιερουσαλήμ μετά από νέα πυραυλική επίθεση από το Ιράν, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόπειρα αναχαίτισης με αντιαεροπορικά συστήματα. Η Τεχεράνη διέψευσε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με ρουκέτες από το Ιράκ σε συριακή στρατιωτική βάση

Στρατιωτική βάση στη βορειοανατολική Συρία δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες από το Ιράκ, με τις ευθύνες να αποδίδονται σε φιλοϊρανική οργάνωση, σύμφωνα με ανακοίνωση του συριακού στρατού και Ιρακινό αξιωματικό.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Ο Τραμπ βλέπει ευκαιρία συμφωνίας με το Ιράν

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Τραμπ, ο οποίος βλέπει ευκαιρία για συμφωνία με το Ιράν, αξιοποιώντας τα στρατιωτικά επιτεύγματα. Το Ισραήλ, πάντως, συνεχίζει πλήγματα κατά Ιράν και Χεζμπολάχ, προστατεύοντας τα συμφέροντά του.
Σημαία Πακιστάν κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Ειρηνευτικό ρόλο διεκδικεί ο πρωθυπουργός Σαρίφ με Ιράν

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ συνομίλησε με τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισλαμαμπάντ θα συμβάλει στην ειρήνευση της περιοχής και στηρίζοντας τη διπλωματία και τον διάλογο στον Κόλπο.