ΓΔ: 1400.34 0.19% Τζίρος: 73.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:39:00 DATA
Φωτο: shutterstock

Ο πρόεδρος Ζελένσκι «δεν επιμένει» στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ

Κάνοντας άλλο ένα «άνοιγμα» προς τη Μόσχα, ο Ουκρανός πρόεδρος δηλώνει επίσης έτοιμος για έναν «συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι δεν θέλει πλέον να επιμείνει ώστε να πετύχει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, έναν από τους λόγους που επικαλέστηκε η Ρωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Κάνοντας άλλο ένα «άνοιγμα» προς τη Μόσχα, δηλώνει επίσης έτοιμος για έναν «συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε μονομερώς την ανεξαρτησία αυτών των περιοχών, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, λίγες ημέρες πριν να εξαπολύσει τον πόλεμο, στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, μετρίασε τη θέση μου για το θέμα αυτό εδώ και λίγο καιρό, αφότου αντιληφθήκαμε» ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία» ανέφερε σε αυτήν τη συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ώρα ΗΠΑ. «Η Συμμαχία φοβάται ό,τι είναι αμφιλεγόμενη και μια σύγκρουση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Ζελένσκι, δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν απαιτεί να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και από την Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε για αυτήν την απαίτηση της Μόσχας, ο Ζελένσκι απάντησε στο ABC ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο».

«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Πιστεύω ότι όσον αφορά τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη (…) που δεν έχουν αναγνωριστεί παρά μόνο από τη Ρωσία (…) μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση για το μέλλον αυτών των εδαφών», εξήγησε.

«Το σημαντικό για εμένα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη και θέλουν να αποτελούν τμήμα της Ουκρανίας», συνέχισε, εκτιμώντας ότι το ζήτημα «είναι περίπλοκο».

«Πρόκειται για άλλο ένα τελεσίγραφο και απορρίπτουμε τα τελεσίγραφα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο πρόεδρος Πούτιν να αρχίσει να συνομιλεί, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει σε μια φούσκα», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-tank
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν σε σημαντική πόλη στη γραμμή του μετώπου

Η Ρωσία, η οποία ελέγχει τώρα λίγο λιγότερο από το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους, προωθούσε από τον Αύγουστο τις δυνάμεις της προς το Τορέτσκ, καταλαμβάνοντας το ένα χωριό μετά το άλλο με πεζικό.
biden-usa
ΔΙΕΘΝΗ

Πυραύλους μεγάλης εμβέλειας έστειλε μυστικά ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Ο Μπάιντεν ενέκρινε κρυφά τη μεταφορά των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS τον Φεβρουάριο και συμπεριλήφθηκαν αθόρυβα στο πακέτο βοήθειας 300 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε στις 12 Μαρτίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΗΕ καλεί τη Ρωσία να τερματίσει αμέσως τις επιθέσεις της στην Ουκρανία

«Είμαι σοκαρισμένος από τη νέα σειρά συντονισμένων και μεγάλης κλίμακας επιδρομών με πυραύλους και drones» - που άφησαν τουλάχιστον 18 νεκρούς σύμφωνα με το Κίεβο - ανέφερε ο Φόλκερ Τουρκ, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ανακοίνωσή του.
ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Η Ρωσία θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο, σημειώνουν πως η Ρωσία πραγματοποιεί επιθέσεις που στοχεύουν αμάχους και αστικές υποδομές.
business_daily_ukraine_soldiers_Lyman
ΔΙΕΘΝΗ

Κατέλαβαν την πόλη Λιμάν οι Ουκρανοί, αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις

Την πόλη του Ντονέτσκ που αποτελεί κρίσιμο σιδηροδρομικό κόμβο για τον εφοδιασμό του ρωσικού στρατού ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις, όπως επιβεβαιώνει και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Νέα αμερικανική βοήθεια 12 δισ. δολ. στην Ουκρανία.