Εντείνονται οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία καθώς ουκρανοί πολίτες επιβιβάζονται καθημερινά σε πούλμαν προκειμένου να ξεφύγουν από τη δίνη του πολέμου. Δεκάδες δρομολόγια εκτελούνται από και προς την Ελλάδα. Γυναίκες, παιδιά και άνδρες μη στρατεύσιμης ηλικίας αποβιβάζονται με ό,τι κατάφεραν να χωρέσουν στις αποσκευές τους και κυρίως με την προσδοκία να μπορέσουν να γυρίσουν γρήγορα στην πατρίδα τους.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 869 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 240 ανήλικοι, ενώ συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 4.649 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 1.431 ανήλικοι.
Νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας σχετικά με την απομάκρυνση αμάχων από τις πόλεις Ουκρανία και τους Έλληνες ομογενείς ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Είναι μεγάλη η ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία. Προσπαθούμε μέσω των δικών μας διπλωματικών αρχών να απεγκλωβίσουμε όσους επιθυμούν να φύγουν», ενώ για το προσφυγικό κύμα που αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδιο για να υποδεχτεί περίπου 15.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία.
ΟΗΕ: Αποκομμένοι από ανθρωπιστική βοήθεια χιλιάδες Ουκρανοί
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ουκρανία παραμένουν αποκομένοι από πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσης ανάγκης λόγω της στρατιωτικής περικύκλωσης των πόλεων, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του ΟΗΕ, ζητώντας επειγόντως την ασφαλή διέλευση.
Γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων μετά από δύο ημέρες αποτυχημένων εκεχειριών που είχαν σκοπό να επιτρέψουν τους αμάχους να τραπούν σε φυγή. Τέτοιοι διάδρομοι είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για την παροχή βοήθειας όπως νερό, τρόφιμα και φάρμακα.
«Απαιτούνται επειγόντως αξιόπιστα και προβλέψιμoι τόποι που δεν μαίνονται συγκυρούσεις και ασφαλής διέλευση για τη μετεγκατάσταση ανθρώπων των οποίων οι ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο και για την παροχή σωτήριων προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε σήμερα σε ένα δελτίο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), με βάση πληροφορίες που έλαβε μέχρι χθες Κυριακή.
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα νέους διαδρόμους που οδηγούν στην ίδια τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία, μια κίνηση που κατήγγειλε το Κίεβο ως ανήθικο τέχνασμα. To OCHA είπε ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι ανθρωπιστικοί εταίροι και η ουκρανική κυβέρνηση εντείνουν τις δραστηριότητες παροχής βοήθειας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν μερικούς από αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, περίπου 30 φορτηγά εφοδιασμένα με βοήθεια δεν μπόρεσαν να εισέλθουν λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, ανέφερε το OCHA. Σε άλλα μέρη, οι προμήθειες νερού και βασικών φαρμάκων εξαντλούνταν, συμπεριλαμβανομένου ενός ψυχιατρείου στην Μποροντιάνκα, περίπου 60 χιλιόμετρα από το Κίεβο, όπου υπάρχουν εκατοντάδες ασθενείς, από τους οποίους ορισμένοι χρειάζονται 24ωρη βοήθεια.
Τα αποθέματα οξυγόνου για ασθενείς με Covid-19 και άλλους ήταν επίσης «απελπιστικά χαμηλά» και οι συγκρούσεις έχουν διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ανέφερε.
Τεράστια ανθρωπιστική κρίση
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Τουλάχιστον 37 εκατομμύρια Ουκρανοί κατοικούν στις περιοχές που ελέγχονται από το Κίεβο -- που δεν περιλαμβάνουν την Κριμαία η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία ούτε τις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.
Ήδη, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν διασχίσει τα σύνορα προς γειτονικές χώρες κατά τις τελευταίες δέκα ημέρες. Πρόκειται για την ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δήλωσε σήμερα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.
Αριθμός ρεκόρ προσφύγων κατευθύνονται στην Πολωνία μέσω της Ουκρανίας, με το συνολικό αριθμό τους να αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, αργότερα σήμερα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν την εισβολή. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι Πολωνοί συνοριοφύλακες έλεγξαν τα χαρτιά χθες, δίνοντας έγκριση εισόδου σε 129.000 πρόσφυγες στα διάφορα σημεία συνοριακής εισόδου της χώρας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει πολλές επιθέσεις σε κέντρα υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία και ερευνά άλλες, όπως δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του οργανισμού, σύμφωνα με το Reuters. Οι επιθέσεις προκάλεσαν πολλούς θανάτους και τραυματισμούς, πρόσθεσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε μήνυμα στο Twitter. «Οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ή εργαζομένους παραβιάζουν την ιατρική ουδετερότητα και αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, η Νάνσι Φέζερ, διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους. «Θέλουμε να σώσουμε ζωές. Αυτό δεν εξαρτάται από το διαβατήριο», τονίζει στην εφημρίδα Bild am Sonntag. Εξήγησε επίσης πως «η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία είναι Ουκρανοί. Πολίτες άλλων χωρών, που είχαν άδεια μόνιμης παραμονής στην Ουκρανία, συνεχίζουν να έχουν αυτό το καθεστώς για εμάς», και διαβεβαίωσε πως οι άνθρωποι αυτοί «δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε περίπλοκες διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου».