Με την ρωσική επιθετικότητα να αυξάνεται καθώς άρχισαν και πάλι οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη, και με τις ελπίδες να είναι λίγες ενόψει του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθεί τελικά τη Δευτέρα, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προστρέξει σε βοήθεια της Ουκρανίας, προειδοποιώντας παράλληλα πως ο συνεχιζόμενος πόλεμος και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.
Όπως μετέδωσε το Reuters, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι αναμένεται να υποβάλει προς έγκριση το αίτημα της Ουκρανίας για έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισ. δολαρίων στο διοικητικό του συμβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για επιλογές χρηματοδότησης με τις αρχές της γειτονικής Μολδαβίας.
Το ΔΝΤ αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ενέργειας και των σιτηρών και έχει στείλει ένα κύμα περισσότερων από 1 εκατ. πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, ενώ έχει επιφέρει και πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία από τη Δύση.
Σημείωσε επίσης ότι «ενώ η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή και οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες, οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές» και πρόσθεσε πως «ο συνεχιζόμενος πόλεμος και οι συναφείς κυρώσεις θα έχουν επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».
Την Δευτέρα ο τρίτος γύρος συνομιλιών ενώ συνεχίζεται η επίθεση
Ενώ ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν απόψε ουκρανικές πηγές, μεταξύ των οποίων και ένας Ουκρανός διαπραγματευτής, ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε την «επίθεση» αφού αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονατσένκοφ. «Λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την "κατάπαυση του πυρός", οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν από τις 18.00, ώρα Μόσχας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
Το Κίεβο υποστήριξε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, εμπόδιζαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός. «Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε επίσης, ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία παραβίαζε τις απομακρύνσεις αμάχων «είναι ψευδείς και αποτελούν παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές ενέργειες του ρωσικού στρατού».
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας σήμερα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός. «Είτε λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε όχι τις επόμενες ημέρες, τα μέρη πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τόσο για αυτούς που επιλέγουν να φύγουν όσο και για αυτούς που παραμένουν», είπε και πρόσθεσε ότι «οι λεγόμενοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι ή άλλα μέτρα που στοχεύουν στην παροχή ανακούφισης σε άτομα που πλήττονται από τη σύγκρουση πρέπει να σχεδιάζονται καλά και να εφαρμόζονται κατά τη συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών», σημείωσε επίσης.
Όπως αναφέρει αποστολή του ΟΗΕ, τουλάχιστον 351 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 707 έχουν τραυματιστεί, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς «σημαντικά υψηλότερος». Σύμφωνα με τους παρατηρητές του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), οι περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα με μεγάλη περιοχή πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό και πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, καθώς και από πυραυλικές και αεροπορικές επιδρομές.
Ειδικότερα αναφέρουν ότι «το OHCHR πιστεύει ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι σημαντικά υψηλότεροι, ιδίως στα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση εδάφη και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η παραλαβή πληροφοριών από ορισμένες τοποθεσίες όπου διεξάγονται εντατικές εχθροπραξίες καθυστέρησε και πολλές αναφορές εκκρεμούσαν ακόμη προς επιβεβαίωση».