Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις την ένατη ημέρα της ρωσικής εισβολής. Από τη μια πλευρά ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε σήμερα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ τις «ανεύθυνες ενέργειες» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που «απειλούν την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης», μετά τον βομβαρδισμό ρωσικών στρατευμάτων που προκάλεσε πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία.
Έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Τζόνσον έκανε γνωστό ότι πρόκειται να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα «στις επόμενες ώρες», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα οι ρωσικές αρχές περιόρισαν σήμερα την πρόσβαση σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το BBC και η Deutsche Welle, κατηγορώντας τα ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο εθνικός φορέας τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας (Roskomnadzor) «περιόρισε» τη μετάδοση στη χώρα της εκπομπής της ρωσικής υπηρεσίας του BBC και του Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο, της Deutsche Welle καθώς και την πρόσβαση στο ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Meduza, έπειτα από αίτημα της εισαγγελίας.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί ότι δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν με μια μεροληπτική και συχνά αντιρωσική άποψη τα γεγονότα.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι έχει περιοριστεί η πρόσβαση στη ρωσόφωνη υπηρεσία του BBC, όπως και του Radio Liberty αλλά και στον ιστότοπο Meduza.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Roskomnadzor με ημερομηνία 3 Μαρτίου 2022, η ρωσόφωνη υπηρεσία του Radio Liberty διαδίδει «προφανώς ψευδείς (…) πληροφορίες για τη φερόμενη επίθεση της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφός».
«Αυτού του είδους οι πληροφορίες είναι λάθος», μετέδωσε το Radio Liberty επικαλούμενο την επίσημη ανακοίνωση.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ρωσίας, αφού οι ΗΠΑ επέκτειναν το ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της και στήριξαν φιλοδυτικούς ηγέτες στο Κίεβο.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «εισβολή» και καταγγέλλουν ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν τη «γενοκτονία», όπως τη χαρακτηρίζουν, των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία.