ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
zelensky-ukraine
Φώτο: Shutterstock

Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Υπό την σκιά των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών σε Κίεβο και Μαριούπολη, και τον επιβεβαιωμένο θάνατο 249 αμάχων την πρώτη εβδομάδα συγκρούσεων, λίγες είναι οι πιθανότητες να υπάρξει διπλωματική λύση στη σύγκρουση.

Οι συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία ξεκίνησαν, ανακοίνωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ.

«Αρχίζουμε να συζητάμε με τους Ρώσους αντιπροσώπους. Τα σημεία κλειδιά στην ατζέντα είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, η ανακωχή και οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των πολιτών από τις χώρες και τα χωριά που καταστράφηκαν ή βομβαρδίζονται συνεχώς», έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter, αναρτώντας και μια φωτογραφία όπου τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο 249 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 553 στην Ουκρανία κατά την πρώτη εβδομάδα των συγκρούσεων, μετά την εισβολή της Ρωσίας. Ο προηγούμενος απολογισμός, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, έκανε λόγο για 227 νεκρούς και 525 τραυματίες.

Οι περισσότερες απώλειες αμάχων που καταγράφηκαν από τις 4 π.μ. της 24ης Φεβρουαρίου 2022 μέχρι τις 24.00 της 2ας Μαρτίου 2022 προκλήθηκαν από τη χρήση οπλικών συστημάτων που προκαλούν εκρήξεις (όπως βλήματα του πυροβολικού), πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού.

Παράλληλα οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Μαριούπολη, όπου υπό πολιορκία βρίσκονται 400.000 άνθρωποι, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Μαριούπολη. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση 400.000 άνθρωποι….Προσπαθούμε να στείλουμε εκεί ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε η Λουντμίλα Ντενίσοβα αρμόδια της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο τηλεοπτικό δίκτυο Ukraina-24.

«Δουλεύουμε πρώτον για να βοηθήσουμε του πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δηλαδή δημιουργούμε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, με τους στρατιωτικούς μικρούς «πράσινους διαδρόμους» ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας είτε να εγκαταλείψουν τα επικίνδυνα σημεία είτε να τους παράσχουμε την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε η ίδια.

«Στρατιώτες της εθνοφρουράς πολεμούν μαζί με τους στρατιώτες του τακτικού στρατού και συνεχίζουν να υπερασπίζονται την πόλη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Εθνοφρουράς και συμπλήρωσε πως «ο ουκρανικός στρατός δεν πρόκειται να παραδώσει την πόλη και θα επιτεθεί στις κατοχικές δυνάμεις. Ο στρατός θα συνεχίζει να μάχεται τις ρωσικές δυνάμεις στα προάστια της Μαριούπολης».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν αδιάκοπα την πόλη με στόχο την καταστροφή των υποδομών συμπεριλαμβανομένου και του σιδηροδρομικού δικτύου της πόλης. Η πόλη δέχεται βαρύτατους βομβαρδισμούς τις τελευταίες 26 ώρες σημείωσες.

Στο Κίεβο παραμένει έξω από την πόλη το κονβόι μήκους 64 χιλιομέτρων, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες ακούγονται ισχυρές εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, χωρίς όμως να δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Εάν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης», δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διεργασίες για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία

Μια ομάδα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αναχώρησε σήμερα για την «περιοχή της Ουκρανίας» για να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου, δήλωσε ο ανώτατος εισαγγελέας του ΔΠΔ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η αναχώρησή τους έγινε λίγες ώρες αφότου ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν δήλωσε ότι θα αρχίσει να συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία στο πλαίσιο επίσημης έρευνας που ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου. «Χθες σχημάτισα μια ομάδα και σήμερα αναχωρούν για την περιοχή», είπε ο Χαν. «Είναι μια ομάδα που αποτελείται από ανακριτές, δικηγόρους, αλλά και άτομα με ιδιαίτερη εμπειρία στον επιχειρησιακό σχεδιασμό».

Ο Χαν συμπλήρωσε ότι το ΔΠΔ θα εξετάσει πιθανά εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία - αδικήματα που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου - από όλα τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο. Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του ΔΠΔ και η Μόσχα δεν αναγνωρίζει το Δικαστήριο, το οποίο ιδρύθηκε το 1997 από το Καταστατικό της Ρώμης και ξεκίνησε τις εργασίες το 2002, με έδρα την Χάγη.

Αν και δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, η Ουκρανία υπέγραψε το 2014 διακήρυξη παρέχοντας τη δικαιοδοσία στο Δικαστήριο για έρευνες για φερόμενα σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην επικράτειά της από το 2014 και μετά, ανεξάρτητα από την εθνικότητα των υπόπτων δραστών. Το ΔΠΔ, το οποίο έχει 123 κράτη μέλη, διώκει άτομα που ευθύνονται για τις χειρότερες φρικαλεότητες όταν μια χώρα δεν μπορεί ή δεν θέλει να το κάνει.

«Ο νόμος του πολέμου συνεχίζει να ισχύει και έχουμε σαφή δικαιοδοσία», είπε ο Χαν. «Αυτό είναι μια υπενθύμιση σε όλες τις πλευρές, σε όλα τα μέρη του πολέμου, ότι πρέπει να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου».

Ερωτηθείς για επιθέσεις με βόμβες διασποράς και επιθέσεις πυροβολικού σε πόλεις της Ουκρανίας, ο ανώτατος εισαγγελέας του ΔΠΔ είπε: «Οποιαδήποτε πλευρά στοχεύει άμεσα αμάχους ή εγκαταστάσεις, κτίρια μη στρατιωτικά διαπράττει έγκλημα βάσει του Καταστατικού της Ρώμης και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Αυτό είναι σαφές».

Η έρευνα θα ανατρέξει επίσης στο 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε την περιοχή της Κριμαίας της Ουκρανίας και άρχισε να παρέχει υποστήριξη σε ένοπλους αυτονομιστές που πολεμούν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Η ετήσια έκθεση του εισαγγελέα για το 2020 που βασίζεται σε προκαταρκτικές έρευνες ανέφερε ύποπτα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και βασανιστηρίων στην Κριμαία και επιθέσεις σε αμάχους, βασανιστήρια, δολοφονίες και βιασμούς στην ανατολική Ουκρανία.

Εάν διαπιστωθεί ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, τόνισε ο Χαν, το Δικαστήριο θα ακολουθήσει τα στοιχεία μέχρι την αλυσίδα διοίκησης, στα υψηλότερα επίπεδα πολιτικών και στρατιωτικών αξιωμάτων. «Όποιος εμπλέκεται στον πόλεμο πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει άδεια να διαπράττει εγκλήματα», ολοκλήρωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Patriot-usa-australia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία έστειλε στο Κίεβο το τρίτο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot

«Το τρίτο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot της Γερμανίας έφτασε ήδη στην Ουκρανία. Θα ενισχύσει την προστασία του πληθυσμού και των υποδομών της χώρας», ανέφερε ο Γερμανός πρεσβευτής.
ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Η προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».
fysiko aerio-gas
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που ήσαν κάποτε μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα , έπεσαν κατακόρυφα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.