ΓΔ: 1400.84 0.23% Τζίρος: 77.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:46:30 DATA
Φωτο: shutterstock

Άρχισαν οι συνομιλίες για την Ουκρανία, εκκένωση του Κιέβου θέλουν οι Ρώσοι

Λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων η Ουκρανία ζητά κατάπαυση του πυρός και απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων ενώ η Μόσχα αναφέρει ότι υπάρχει ανοικτός δρόμος διαφυγής για τους πολίτες από το Κίεβο. Στους 352 οι νεκροί μεταξύ αυτών και 14 παιδιά.

Την ίδια ώρα που οι διαπραγματεύσεις στα σύνορα της Λευκορωσίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ετοιμάζονται να ξεκινήσουν καθώς έχουν φτάσει οι αντιπρόσωποι των δυο χωρών,  η ουκρανική κυβέρνηση απαίτησε να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών».

Η αποστολή περιλαμβάνει αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους όπως τον υπουργό Άμυνας Ολέκσει Ρεζνίκοβ, τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιακ αλλά όχι τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί επειγόντως την είσοδο της Ουκρανίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ. «Ζητάμε από την ΕΕ να δεχθεί άμεσα στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας νέες διαδικασίες», ανέφερε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα και πρόσθεσε ότι «είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους συμμάχους που στέκονται δίπλα μας. Όμως ο στόχος μας είναι να είμαστε με όλους τους ευρωπαίους και ίσοι μεταξύ αυτών. Είμαι σίγουρος πως το αξίζουμε. Είμαι σίγουρος πως αυτό είναι εφικτό».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως την Κυριακή είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του της Πορτογαλίας, Λιθουανίας, Γαλλίας και Πολωνίας καθώς και με τους πρωθυπουργούς του Βελγίου, της Ισπανίας και της Βρετανίας.

Υπενθυμίζουμε πως οι διεργασίες για να υπάρξουν συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από την Παρασκευή, με την Ρωσία να υποστηρίζει πως είχε προτείνει να πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις στη Βαρσοβία, αλλά την ουκρανική κυβέρνηση να μην απαντά στο αίτημα σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Κάτι το οποίο διαψεύδεται από πλευράς της ουκρανικής κυβέρνησης που αναφέρει ότι δεν είχε υπάρξει καμία επικοινωνία.

Την Κυριακή ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο που άνοιξε τον δρόμο στη Ρωσία για να πραγματοποιήσει την ολομέτωπη επίθεση κατά της Ουκρανίας, απευθύνθηκε στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι προσφέροντας εγγυήσεις για την ασφάλειά του, διασφαλίζοντας ότι δεν πετάξει κανένα αεροπλάνο ή ελικόπτερο στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας για όσο διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Ζελένσκι διατηρεί χαμηλές προσδοκίες για τις διαπραγματεύσεις θεωρώντας πως θα διαρκέσουν πολύ λίγο, ενώ ο Πούτιν μπορεί να βλέπει μια διέξοδο από την πολεμική σύγκρουση που ξεκίνησε και βλέπει να αντιμετωπίζει πλέον δυσκολίες στα πεδία των μαχών συναντώντας όλο και μεγαλύτερη ουκρανική αντίσταση.

Από την πλευρά της η Ρωσία μπορεί να ετοιμάζεται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, ωστόσο ο ρωσικός στρατός έχει περικυκλώσει το Κίεβο και ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας επίθεση καθώς ανακοίνωσε πως υπάρχει ένας ανοιχτός και ασφαλής διάδρομος για τους Ουκρανούς πολίτες να αποχωρήσουν από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα αμείωτη συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αν και όχι με τα «γρήγορα» αποτελέσματα που φαίνεται να είχε προεξοφλήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκρήξεις σε Κίεβο και Χάρκοβο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές που αναφέρουν ότι πύραυλος χτύπησε πολυκατοικία στο Τσέρνιγιβ.  Υπό τον έλεγχο των Ρώσων το Μπερντιάνσκ.

«Απευθυνόμαστε στους πολίτες του Κιέβου. Όλοι οι πολίτες μπορούν να φύγουν ελεύθερα από την ουκρανική πρωτεύουσα. Ο δρόμος είναι ανοιχτός και ασφαλής» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε ότι «για μια ακόμη φορά θέλω να τονίσω πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στοχεύουν μόνο στρατιωτικούς στόχους. Ο άμαχος πληθυσμός δεν κινδυνεύει».

Ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει να είναι διαφορετική, καθώς μέχρι στιγμής, και σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, τουλάχιστον 352 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, μεταξύ αυτών και 14 παιδιά. Η ρωσική πλευρά αναφέρει πως η ουκρανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους κατοίκους του Κιέβου ως «ανθρώπινη ασπίδα», επαναλαμβάνοντας επίσης τον ισχυρισμό πως οι Ουκρανοί «εθνικιστές» έχουν αναπτύξει πυροβολικό μέσα σε κατοικημένες περιοχές της πόλης του Κιέβου.

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκάλεσε χθες Κυριακή σπάνια έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών προκειμένου να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία κείμενο που καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αφού η Μόσχα χρησιμοποίησε το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει το κείμενο να ψηφιστεί από το ΣΑ την περασμένη εβδομάδα, οι δυτικές κυβερνήσεις ελπίζουν ότι θα υπάρξει απερίφραστη καταδίκη της εισβολής από τη ΓΣ, η συνεδρίαση της οποίας προγραμματίζεται να αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Στην τέταρτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία μέσα σε μία εβδομάδα, οι 11 από τις 15 χώρες μέλη του τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να κατατεθεί το σχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση. Η Ρωσία ψήφισε κατά, αλλά δεν είχε δικαίωμα βέτο σε αυτή το διαδικαστικό ζήτημα.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να σταματήσει τον κόσμο να ενωθεί για να καταδικάσει την εισβολή της στην Ουκρανία», τόνισε η πρεσβεύτρια της Βρετανίας στον ΟΗΕ, η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.

Με δεδομένο ότι αρκετές χώρες αναμένεται να τοποθετηθούν στο βήμα της ΓΣ, η διαδικασία ενδέχεται να κρατήσει μέρες. Θα πρόκειται για μόλις την 11η έκτακτη ειδική συνεδρίασή της τα τελευταία 70 και πλέον χρόνια.

Σκοπός είναι να ξεπεραστεί τουλάχιστο ο αριθμός των ψήφων των χωρών που είχαν χαρακτηρίσει άκυρο το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την προσάρτησή της στη Ρωσία το 2014. 100 κράτη μέλη είχαν ταχθεί τότε υπέρ, 11 είχαν ταχθεί κατά και 58 απείχαν. Το τρέχον σχέδιο ψηφίσματος, αντίγραφο του οποίου περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου, καταδικάζει τη ρωσική εισβολή «με τους πιο σθεναρούς όρους» και εκφράζει υποστήριξη στην εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ενότητα της Ουκρανίας. Αξιώνει την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσίας και την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.

Κατά διπλωματικές πηγές, το κείμενο θα τροποποιηθεί.Ενώ οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι συχνά νομικά δεσμευτικές, αυτές της Γενικής Συνέλευσης εξ ορισμού δεν έχουν τέτοια φύση, έχουν ωστόσο αξία σε επίπεδο συμβολισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέες απειλές Πούτιν για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

Τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αποστολή πυρηνικών όπλων σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο και για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πυρηνικές βόμβες θα βγουν εκτός Ρωσίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία κατηγορείται και η Λευκορωσία

Πολύ πιθανό να έχει παραβιάσει τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού η κυβέρνηση Λουκασένκο, καθώς φέρεται να είχε συμμετοχή στον βίαιο εκτοπισμό χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία προς τη Ρωσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λουκασένκο καλεί Ουκρανία - Ρωσία σε άνευ όρων διαπραγματεύσεις

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας προειδοποιεί για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία με πολλούς νεκρούς και «πυρηνικές πυρκαγιές». Μόνο με αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων θα υπάρξει ειρήνη, λέει το Κίεβο.
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνείς αντιδράσεις στην απόφαση Πούτιν για πυρηνικά στη Λευκορωσία

Το Παρίσι καλεί της Μόσχα να επιδείξει υπευθυνότητα και να υπαναχωρήσει από αυτή την αποσταθεροποιητική συμφωνία, ενώ η Λιθουανία ρίχνει στο τραπέζι την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Υπερ των κινεζικών προτάσεων για την Ουκρανία δηλώνει ο Λουκασένκο

Ο πιστός σύμμαχος του Πούτιν δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξουν υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις που να στοχεύουν πρωτίστως στην αποφυγή μιας παγκόσμιας αντιπαράθεσης όπου δεν θα υπάρχουν νικητές.
ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα

Την ίδια ώρα που το Μινσκ κατηγορεί το Κίεβο για τη συγκέντρωση σημαντικών ομάδων του ουκρανικού στρατού κοντά στα σύνορα των δυο χωρών, ο σύμβουλος του Ζελένσκι εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επιθετική ρητορική του Λουκασένκο.