Εντελώς διαφορετική εικόνα για τις στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας στα σύνορά της με την Ουκρανία δίνει το ΝΑΤΟ, σε σύγκριση με τις επίσημες ανακοινώσεις, καθώς κατηγορεί τη Μόσχα ότι δεν απομακρύνει αλλά ενισχύει τα στρατεύματά της στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι το ρωσικό υπ. Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι μέρος των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία έχει αποχωρήσει, ενώ σήμερα ανακοίνωσε αποχώρηση τμήματος των δυνάμεών της και από τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Όμως οι δυτικοί ηγέτες αλλά και το ΝΑΤΟ εκφράζουν αμφιβολίες για τις πραγματικές κινήσεις της Μόσχας, με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ να τονίζει ότι «πρέπει να υπάρξουν απτές αποδείξεις ότι όντως η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα». Προσέθεσε ακόμη ότι «μέχρι στιγμής δεν είναι ορατή κάποια αποκλιμάκωση στην περιοχή. Αντίθετα υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία αυξάνει τη στρατιωτική της δύναμη», ενώ υποστήριξε ότι τα video που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ρωσία και δείχνουν αποχώρηση στρατευμάτων δεν μπορούν να αποτελούν απόδειξη καθώς «η Ρωσία πραγματοποιεί συχνά μετακινήσεις στρατιωτών στην περιοχή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μειώνει τις δυνάμεις της».
Πιο επιθετικός στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Σύμφωνα με τον κ. Τζόνσον «οι πληροφορίες που έχουμε σήμερα δεν είναι ακόμα ενθαρρυντικές. Ρωσικές μονάδες κινητών νοσοκομείων που κατασκευάζονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία στη Λευκορωσία, τα οποία μπορούν να ερμηνευθούν μόνο ως προετοιμασία για εισβολή. Νομίζω ότι είναι τόσο ανάμεικτα τα σήματα, αυτή τη στιγμή».
Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα βίντεο το οποίο δείχνει τανκς και στρατιωτικά οχήματα να αναχωρούν από την ουκρανική χερσόνησο Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, μετά την ολοκλήρωση στρατιωτικών γυμνασίων εκεί.
Η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία τροφοδοτούσε την ανησυχία για μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι: «Οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής, που ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στα τακτικά γυμνάσια σε περιοχές δοκιμών της χερσονήσου της Κριμαίας, κατευθύνονται με τραίνα πίσω στις μόνιμες βάσεις τους».
Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε νυχτερινές εικόνες από ένα τραίνο που μετέφερε τανκς να διασχίζει τη γέφυρα που περνά από τα στενά Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να ενώσει την Κριμαία με το ρωσικό έδαφος.
Χθες Τρίτη η Ρωσία είχε ανακοινώσει τη “μερική” αποχώρηση των στρατιωτών της που είχαν αναπτυχθεί εδώ και εβδομάδες στα σύνορα με την Ουκρανία, μια ένδειξη αποκλιμάκωσης της κρίσης. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναμένουν ακόμη αποδείξεις για τη μαζική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, δηλώντας όμως ταυτόχρονα αισιόδοξοι. Η Μόσχα δεν έχει διευκρινίσει πόσα στρατεύματά της έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα με την Ουκρανία, ούτε το χρονοδιάγραμμα της απομάκρυνσής τους.
Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι ανεπτυγμένοι κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τη Δύση. Παράλληλα συνεχίζονται ως τις 20 Φεβρουαρίου τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας - Λευκορωσίας.