ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Γραπτές απαντήσεις ΗΠΑ στη Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα δημοσιεύσει την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά επεσήμανε ότι για το περιεχόμενο της αντίδρασης της Ουάσινγκτον θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα Τζον Σάλιβαν παρέδωσε την απάντηση της Ουάσινγκτον στις προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τζον Σάλιβαν παρέδωσε τις απαντήσεις στον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του. «Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής παρέδωσε τις γραπτές απαντήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στο σχέδιο της διμερούς συμφωνίας που είχε παρουσιάσει νωρίτερα η ρωσική πλευρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση έγινε έπειτα από παράκληση του Αμερικανού πρέσβη.

Ο Σάλιβαν παρέμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών λίγο περισσότερο από μισή ώρα, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, αναφέροντας ότι δεν προέβη σε κανέναν σχόλιο τόσο κατά την άφιξή του στο υπουργείο όσο και κατά την αναχώρησή του από αυτό. Νωρίτερα το τηλεοπτικό κανάλι CNN είχε μεταδώσει ότι η αμερικανική πλευρά προτίθεται να παραδώσει στην Μόσχα γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στην ώρα της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της ολομέλειας της Κρατικής Δούμας, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα δημοσιεύσει την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις εγγυήσεις ασφαλείας, εάν υπάρξει τέτοια παράκληση. Παράλληλα όμως επεσήμανε ότι για την ουσία και το περιεχόμενο της αντίδρασης της Ουάσινγκτον θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις 17 Δεκεμβρίου έδωσε στην δημοσιότητα δύο σχέδια συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας τις οποίες η Μόσχα αναμένει από την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Τέως πρόεδρος Φινλανδίας: Απαραίτητος ο διάλογος Ευρωπαίων με Πούτιν

Ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνομιλήσουν απευθείας με τον Πούτιν όπως κάνει ο Τραμπ, αντί να αρνούνται τον διάλογο, χαρακτηρίζοντας αυτή τη στάση παράλογη.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικά μαχητικά σε 12ωρη επιχείρηση του ΝΑΤΟ κοντά στη Ρωσία

Δύο βρετανικά στρατιωτικά αεροσκάφη συμμετείχαν σε 12ωρη κοινή αποστολή με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας, έπειτα από παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Η αποστολή στέλνει μήνυμα ενότητας προς τη Μόσχα.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Άμεση απάντηση αν η Ευρώπη προκαλέσει τη Ρωσία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε πως η Ρωσία θα απαντήσει άμεσα σε περίπτωση ευρωπαϊκής πρόκλησης, ωστόσο τόνισε ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. Επεσήμανε ακόμη την ιστορική ετοιμότητα της Ρωσίας για αντεπίθεση.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εγγυήσεις ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ στην Ουκρανία χωρίς ένταξη

Οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, χωρίς όμως ένταξη στη Συμμαχία, σύμφωνα με πηγές του Reuters και του AFP. Την πρόταση επιβεβαίωσε και η Τζόρτζια Μελόνι.