ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Γραπτές απαντήσεις ΗΠΑ στη Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα δημοσιεύσει την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά επεσήμανε ότι για το περιεχόμενο της αντίδρασης της Ουάσινγκτον θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα Τζον Σάλιβαν παρέδωσε την απάντηση της Ουάσινγκτον στις προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τζον Σάλιβαν παρέδωσε τις απαντήσεις στον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του. «Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής παρέδωσε τις γραπτές απαντήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στο σχέδιο της διμερούς συμφωνίας που είχε παρουσιάσει νωρίτερα η ρωσική πλευρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση έγινε έπειτα από παράκληση του Αμερικανού πρέσβη.

Ο Σάλιβαν παρέμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών λίγο περισσότερο από μισή ώρα, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, αναφέροντας ότι δεν προέβη σε κανέναν σχόλιο τόσο κατά την άφιξή του στο υπουργείο όσο και κατά την αναχώρησή του από αυτό. Νωρίτερα το τηλεοπτικό κανάλι CNN είχε μεταδώσει ότι η αμερικανική πλευρά προτίθεται να παραδώσει στην Μόσχα γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στην ώρα της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της ολομέλειας της Κρατικής Δούμας, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα δημοσιεύσει την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις εγγυήσεις ασφαλείας, εάν υπάρξει τέτοια παράκληση. Παράλληλα όμως επεσήμανε ότι για την ουσία και το περιεχόμενο της αντίδρασης της Ουάσινγκτον θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις 17 Δεκεμβρίου έδωσε στην δημοσιότητα δύο σχέδια συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας τις οποίες η Μόσχα αναμένει από την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πλήρης πρόσβαση» ΗΠΑ στη Γροιλανδία με συμφωνία ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πλήρη πρόσβαση των ΗΠΑ στη Γροιλανδία μέσω NATO, αποκλείοντας βία ή νέους δασμούς στην Ευρώπη. Δανία τονίζει πως διατηρεί την κυριαρχία της, ενώ η Κάλας δηλώνει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ έχουν πληγεί πρόσφατα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί και ζητά άμεσες διαπραγματεύσεις για Γροιλανδία

Στο Νταβός ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε άμεσες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της Γροιλανδίας, δηλώνοντας ότι δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία, ενώ επέκρινε και τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ουάσινγκτον θα στηρίζει διαρκώς τη συμμαχία του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίζουν πάντα το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η Ρωσία και η Κίνα το φοβούνται όσο οι ΗΠΑ παραμένουν μέλος. Παράλληλα αναφέρθηκε στις εντάσεις με τη Δανία λόγω της Γροιλανδίας.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αμφιβολίες πρεσβευτή ΝΑΤΟ για ρωσικό ισχυρισμό επίθεσης σε Πούτιν

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, εξέφρασε αμφιβολίες για την επίθεση drone κατά της οικίας Πούτιν, σημειώνοντας πως δεν είναι βέβαιος αν συνέβη και ότι θέλει να δει στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών.
Στρατιώτης Ουκρανίας στολή
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση στο Κίεβο και ενεργειακές υποδομές, συναγερμός στην Πολωνία

Η Ρωσία εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επίθεση σε Κίεβο και ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας διακοπές ρεύματος. Η Πολωνία έθεσε σε συναγερμό την αεράμυνά της και απογείωσε μαχητικά.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα αποκαταστήσουν την ειρήνη στην Ευρώπη

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε βέβαιος πως οι αμερικανικές προσπάθειες θα φέρουν ειρήνη στην Ευρώπη, πριν από τη συνάντηση του απεσταλμένου Τραμπ και του Πούτιν στη Μόσχα, παρουσία Κούσνερ και Γουίτκοφ.