Απόλυτα πιστή στις επιταγές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, η οποία κατόρθωσε να εκπλήξει τους αναλυτές, καθώς προχώρησε σε μείωση κατά 200 μονάδες του βασικού επιτοκίουστο 16% από 18% που ήταν πριν, ενώ οι ειδικοί είχαν εκτιμήσει ότι η μείωση θα ήταν το πολύ κατά 100 μονάδες.
Η ανακοίνωση ήταν αρκετή για να οδηγήσει την τουρκική λίρα σε νέα «βουτιά» έναντι του δολαρίου και να δημιουργήσει εκ νέου αναταραχή στην τουρκική αγορά, την οποία οι ελάχιστοι ξένοι επενδυτές που είχαν παραμείνει, ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν και μάλιστα με ταχύτητα. Σύμφωνα, δε, με στοιχεία του IIF από τις αρχές επτεμβρίου έχουν υπάρξει εκροές κεφαλαίων 1,4 δισ. δολάρια από τουρκικό χρέος και από την αρχή του 2021 εκροές 1,2 δισ. δολάρια από τουρκικές μετοχές.
Το σημερινό άλμα του δολαρίου έναντι της λίρας
Στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο που οφείλεται και σε «εισαγόμενους παράγοντες», ενώ επισημαίνει ακόμη ότι μία «σφιχτή» νομισματική πολιτική θα είχε πολύ δυσάρεστες συνέπειες στα υπάρχοντα επιχειρηματικά δάνεια.
Υπόσχεται ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο που έχει στην κατοχή της προκειμένου να υπάρξουν ισχυρές ενδείξεις υποχώρησης του πληθωρισμού, ενώ υποστηρίζει ότι «οι βασικοί δείκτες υποδεικνύουν ότι η οικονομία διατηρείται σε ισχυρή κατάσταση, ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση και από το εξωτερικό».
Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα, υπό την εντολή Ερντογάν, έχει υιοθετήσει την άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων βοηθά στην πτώση του πληθωρισμού, μία οικονομική θεωρία την οποία ασπάζεται μόνο ο Τούρκος πρόεδρος και όσοι διαφωνούν μαζί του φροντίζει να τους εκδιώξει από την τράπεζα, όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα με τρία κορυφαία στελέχη της διοίκησής της.