ΓΔ: 2013.59 -0.50% Τζίρος: 201.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Γαλλία: Στους δρόμους τα συνδικάτα, ζητούν μεγαλύτερους μισθούς

«Οι πρόσφατες αυξήσεις στο φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό, τα καύσιμα και τα τρόφιμα θα πλήξουν σκληρά τους ανθρώπους αυτόν τον χειμώνα», ανέφερε επικεφαλής συνδικάτου.

Τα γαλλικά συνδικάτα οργάνωσαν σήμερα κινητοποιήσεις ζητώντας καλύτερους μισθούς και κοινωνικά επιδόματα, καθώς οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξάνονται και η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξαναρχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που είχε διακοπεί λόγω της πανδημίας. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη Γαλλία, καλώντας τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μην ξαναρχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να μην πειράξει το συνταξιοδοτικό σύστημα και τα επιδόματα ανεργίας.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι ο θυμός και τα κοινωνικά προβλήματα είναι ακόμη εδώ, περισσότερο από ποτέ, καθώς ξαναρχίζουμε την κοινωνική δράση μας», είπε ο γενικός γραμματέας του αριστερού συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, που συμμετείχε σε μια διαδήλωση στο Παρίσι. Όπως είπε, το συνδικάτο ζητά υψηλότερους μισθούς, εξηγώντας ότι οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής λαμβάνουν σήμερα τα ίδια χρήματα που έπαιρναν και πριν από την κρίση της Covid-19, μολονότι οι τιμές αυξάνονται κατακόρυφα.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου Force Ouvriere Ιβ Βεϊριέρ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η αύξηση 2,2% του ελάχιστου μισθού αυτόν τον μήνα καλύπτει μόνο τον προηγούμενο πληθωρισμό και ζήτησε από τις ομοσπονδίες των εργοδοτών να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν την αύξηση των μισθών.

«Οι πρόσφατες αυξήσεις στο φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό, τα καύσιμα και τα τρόφιμα (…) θα πλήξουν σκληρά τους ανθρώπους αυτόν τον χειμώνα. Για αυτό λέμε στην κυβέρνηση ότι χρειάζεται μια πραγματική αύξηση του ελάχιστου μισθού», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί υπερασπίστηκαν σήμερα, στο κοινοβούλιο, την πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι τα επιδόματα αναπλήρωσης που δόθηκαν στους εργαζόμενους οι οποίοι τέθηκαν σε αργία λόγω της πανδημίας ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης που έχει δοθεί στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες. «Κανείς δεν έχει προστατεύσει τον γαλλικό λαό περισσότερο από εμάς τους τελευταίους μήνες», σημείωσε η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ελεύθεροι μετά από 3,5 χρόνια δύο Γάλλοι για υπόθεση κατασκοπείας

Η Σεσίλ Κολέρ και ο Ζακ Παρί, μετά από 3,5 χρόνια κράτησης στο Ιράν, αποφυλακίστηκαν και βρίσκονται στη γαλλική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Ο Μακρόν ανακοίνωσε προσπάθειες για την άμεση επιστροφή τους στη Γαλλία.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ελεύθεροι δύο Γάλλοι μετά από 3,5 χρόνια φυλάκισης για κατασκοπεία

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την αποφυλάκιση δύο Γάλλων που κρατούνταν στο Ιράν από το 2022. Οι Σεσίλ Κολέρ και Ζακ Παρί απελευθερώθηκαν και κατευθύνονται στη γαλλική πρεσβεία, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό τους.
Εφαρμογή TikTok κινητό
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα στη Γαλλία για τον αλγόριθμο TikTok που βλάπτει ανηλίκους

Η γαλλική δικαιοσύνη διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το TikTok, μετά από αναφορά του βουλευτή Ντελαπόρτ για εύκολη πρόσβαση ανηλίκων και κίνδυνο αυτοκτονίας. Την υπόθεση εξετάζει η Μονάδα κατά της Κυβερνοεγκληματικότητας.
Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δεν κάνεις ευτυχισμένη μια χώρα κλείνοντας τις αγορές της

Ο Εμανουέλ Μακρόν πήρε σαφείς αποστάσεις από τις προτάσεις για αύξηση της φορολογίας στη Γαλλία, επικρίνοντας τη στάση αριστεράς και ακροδεξιάς, και τόνισε ότι οι αυξήσεις φόρων εμποδίζουν τις γαλλικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν διεθνώς.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Ξεκινά η δίκη Lafarge για χρηματοδότηση τζιχαντιστών στη Συρία

Στο Παρίσι ξεκινά η δίκη της Lafarge, που κατηγορείται για χρηματοδότηση τζιχαντιστών και παραβίαση ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Συρία το 2013-2014. Στο εδώλιο στελέχη της εταιρείας, δύο Σύροι μεσάζοντες και ο πρώην πρόεδρός της.