ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:30:37
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Φώτο: Shutterstock

ΕΕ: Τελική έγκριση για επταετή χρηματοδότηση στις υπό ένταξη χώρες

Η βοήθεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας ΙΙΙ θα βασίζεται τόσο σε προσέγγιση βάσει επιδόσεων όσο και στην αρχή του δίκαιου μεριδίου.

Τα κράτη μέλη έδωσαν σήμερα το τελικό πράσινο φως σε σχεδόν 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ προενταξιακής χρηματοδοτικής βοήθειας για την περίοδο 2021-2027 υπέρ της της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Ισλανδίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας και της Τουρκίας.

Αυτή η υποστήριξη θα βοηθήσει τους δικαιούχους να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μελλοντική ένταξη στην Ένωση. Οι δικαιούχοι θα υποστηριχθούν στη διεξαγωγή των απαραίτητων πολιτικών, θεσμικών, νομικών, διοικητικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να συμμορφωθούν με τις αξίες της Ένωσης και να ευθυγραμμιστούν προοδευτικά με τους κανόνες, τα πρότυπα, τις πολιτικές και τις πρακτικές της Ένωσης.

Η βοήθεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας ΙΙΙ θα βασίζεται τόσο σε προσέγγιση βάσει επιδόσεων όσο και στην αρχή του δίκαιου μεριδίου. Αυτό σημαίνει ότι η βοήθεια θα διαφοροποιηθεί σε έκταση και ένταση ανάλογα με τις επιδόσεις των δικαιούχων. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις προσπάθειες που καταβάλλονται στους θεμελιώδεις μεταρρυθμιστικούς τομείς (κράτος δικαίου και θεμελιώδη δικαιώματα, δημοκρατικοί θεσμοί και μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα). Ταυτόχρονα, θα εφαρμοστεί μια αρχή δίκαιου μεριδίου για να διασφαλιστεί ότι το εύρος και η ένταση της χρηματοδότησης λαμβάνει υπόψη όχι μόνο την απόδοση των δικαιούχων, αλλά και τις ανάγκες και τις ικανότητές τους, προκειμένου να αποφευχθεί ένα δυσανάλογα χαμηλό επίπεδο βοήθειας σε σύγκριση με άλλους και να εξασφαλιστεί πρόοδος από όλους τους δικαιούχους.

Προβλέπεται επίσης ότι το εύρος και η ενίσχυση της βοήθειας μπορούν να ρυθμιστούν σε περίπτωση σημαντικής οπισθοδρόμησης ή διαρκούς έλλειψης προόδου από έναν δικαιούχο στους βασικούς τομείς μεταρρύθμισης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα κεφάλαια θα μπορούσαν να μειωθούν αναλογικά και να ανακατευθυνθούν χωρίς να υπονομευθεί η υποστήριξη για τη βελτίωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της κοινωνίας των πολιτών.

Μετά τη σημερινή επίσημη υποστήριξη του Συμβουλίου, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει επίσης να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιβεβαίωσης. Η έγκριση του κανονισμού αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εξετάζει δάνειο από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για Ουκρανία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε τρεις τρόπους χρηματοδότησης της Ουκρανίας, με προτιμότερη λύση δάνειο που θα βασίζεται σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ανέφερε στο Ευρωκοινοβούλιο.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα: Επιπλέον 103 εκατ. από ΕΕ για στήριξη συνόρων και μεταναστευτικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επιπλέον χρηματοδότηση 103 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τη φύλαξη συνόρων, σύμφωνα με τον επίτροπο Μάγκνους Μπρούνερ.
πανοραμική Ρεθύμνου λιμάνι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυλοπόταμος Ρεθύμνου: Δημιουργία υποβρύχιου τουριστικού αξιοθέατου στον Μπάλο

Ο Δήμος Μυλοποτάμου προχωρά στη δημιουργία υποβρύχιου τουριστικού αξιοθέατου στον Όρμο Μπαλίου, έργο 221.612 ευρώ που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.
Ευρωζώνη και οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Προσδοκία για θετική απόφαση ΕΕ στη χρήση παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα πως η ΕΕ θα εγκρίνει τη χρήση των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων για χρηματοδότηση δανείου 140 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, αν και το Βέλγιο αντιτίθεται λόγω συγκέντρωσής τους στην κεντρική τράπεζά του.