ΓΔ: 2203.09 -0.85% Τζίρος: 205.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:02
Φώτο: Shutterstock

Ο Σολτς στοιχηματίζει σ' ένα κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους

Ο Σολτς και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ενόψει των εθνικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.

Ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς για την καγκελαρία της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θέλει να ηγηθεί της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης σχηματίζοντας μια κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή των Πρασίνων, αν και δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί και την υποστήριξη ενός τρίτου κόμματος για να έχει μια σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο Σολτς και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ενόψει των εθνικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες υπόσχονται πολλαπλές επιλογές συνασπισμού και ασυνήθιστα περίπλοκες διαπραγματεύσεις.

«Θα ήθελα να κυβερνήσω μαζί με τους Πράσινους», δήλωσε σήμερα ο Σολτς στην εφημερίδα Tagesspiegel και πρόσθεσε πως οι προτάσεις πολιτικής των δύο κομμάτων αλληλοεπικαλύπτονται σε πολλά σημεία.

Το SPD και οι Πράσινοι θέλουν αμφότεροι να αυξήσουν τον εθνικό ελάχιστο μισθό στα 12 ευρώ την ώρα, από τα 9,60 ευρώ που είναι σήμερα, να αυξήσουν τους φόρους για τους πολύ πλούσιους και να επιταχύνουν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να τηρηθούν οι κλιματικοί στόχοι. Αμφότεροι υποστηρίζουν επίσης τη στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Με την Μέρκελ να σχεδιάζει να αποχωρήσει μετά τις εκλογές, η πτώση, που καταγράφει ο συντηρητικός συνασπισμός υπό τον υποψήφιό του για την καγκελαρία Άρμιν Λάσετ, είναι σημαντική έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία και τέσσερις διαδοχικές νίκες σε εθνικές εκλογές.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την προεκλογική εκστρατεία του, ο Λάσετ παρουσίασε την Παρασκευή μια «ομάδα για το μέλλον» και επιτέθηκε στον Σολτς επειδή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού με το κόμμα Die Linke (Η Αριστερά). Συντηρητικοί λένε πως ένας τέτοιος κοκκινο-πρασινο-κόκκινος συνασπισμος θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη απόκλιση από το κέντρο.

Ο Σολτς απέρριψε τις κατηγορίες και αποστασιοποιήθηκε από το Die Linke, το οποίο χαρακτήρισε όχι κατάλληλο για να κυβερνήσει όσο αρνείται να δεσμευτεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, τη διατλαντική σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

«Οι απαιτήσεις αυτές δεν είναι διαπραγματεύσιμες», δήλωσε ο Σολτς.

Η τελευταία δημοσκόπηση του Insa για την εφημερίδα Bild am Sonntag δίνει στο SPD του Σολτς 25% και στον συνασπισμό CDU/CSU του Λάσετ 20%. Οι Πράσινοι βρίσκονται στο 16%, οι φιλελεύθεροι του FDP στο 13%, οι ακροδεξιοί του AfD στο 12% και το Die Linke στο 7%.

Αυτό σημαίνει πως ο συνασπισμός με τους Πράσινους, που προτιμά ο Σολτς, δεν θα έπαιρνε αρκετές ψήφους και θα χρειαζόταν η υποστήριξη των CDU/CSU, του FDP ή του Die Linke. Όλα τα κόμματα αποκλείουν ένα συνασπισμό με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Στήριξη υπουργών στη νίκη Μάγιαρ στην Ουγγαρία

Γερμανοί πολιτικοί χαιρετίζουν τη νίκη της ουγγρικής αντιπολίτευσης. Ο Βάντεφουλ τόνισε την πολιτική αλλαγή, ενώ ο Κλινγκμπάιλ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα νίκη για την Ευρώπη και ήττα για τον Πούτιν.
Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Παραίτηση προέδρου FDP στη Γερμανία μετά από ήττες σε εκλογές

Ο αρχηγός και η εκτελεστική επιτροπή του FDP παραιτήθηκαν μετά τη νέα εκλογική ήττα. Νέα ηγεσία θα εκλεγεί σε συνέδριο τον Μάιο, ενώ εξετάζεται μοντέλο διπλής ηγεσίας. Υποψήφιοι θα είναι Ντυρ, Στρακ-Τσίμερμαν και ίσως Κουμπίκι.
Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Το CDU νικά στη Ρηνανία-Παλατινάτο, συζητήσεις για μεγάλο συνασπισμό

Το CDU κέρδισε τις εκλογές στη Ρηνανία-Παλατινάτο με 30,8%, ενώ ανεβαίνει και η AfD (19,9%). Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού CDU-SPD φαίνεται πιθανή, με SPD δεύτερο (26%). Πράσινοι στο 7,9%, FDP και Αριστερά εκτός βουλής.
Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Το CDU προηγείται στα exit polls στη Ρηνανία-Παλατινάτο στη Γερμανία

Το CDU κερδίζει για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια στη Ρηνανία-Παλατινάτο, σύμφωνα με τα exit polls. Το SPD καταγράφει ιστορικά χαμηλό, ενώ η AfD υπερδιπλασιάζει τα ποσοστά της, εδραιώνοντας θέση στη δυτική Γερμανία.
Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Πράσινοι νικητές στις εκλογές Βάδης-Βυρτεμβέργης, σύμφωνα με exit poll

Σαρωτική νίκη των Πράσινων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη δείχνει το exit poll της ARD. Ακολουθεί το CDU, σημαντική άνοδος για την AfD, ενώ το SPD σημειώνει ιστορικό χαμηλό. Αριστερά και Φιλελεύθεροι μένουν εκτός κοινοβουλίου.