ΓΔ: 2337.19 -0.35% Τζίρος: 188.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:11:42
Φώτο: Shutterstock

Χονγκ Κονγκ: Με βέλη επιτέθηκαν στην αστυνομία οι διαδηλωτές

Σε παράλυση παραμένει το Χονγκ Κονγκ για τέταρτη ημέρα, καθώς συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις. Αίσθηση κάνει η καταγγελία της αστυνομίας ότι οι διαδηλωτές εκτόξευσαν βέλη εναντίον της.

Το Χονγκ Κονγκ παραμένει σε παράλυση για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα από τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν κλείσει δρόμους και εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Αίσθηση κάνει η καταγγελία της αστυνομίας, ότι οι διαδηλωτές εκτόξευσαν βέλη εναντίον της.

Έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες διαδηλώσεων, το κίνημα διαμαρτυρίας στην πρώην βρετανική αποικία υιοθέτησε αυτή την εβδομάδα νέα τακτική, τη λεγόμενη «γενικευμένη κινητοποίηση».

Συνίσταται στην αύξηση των δράσεων μικρής έκτασης, τις οποίες διεξάγουν μικρές ομάδες, κυρίως φοιτητών, με στόχο να εξαντλήσουν την αστυνομία.

Σήμερα το πρωί βασικές οδικές αρτηρίες του Χονγκ Κονγκ είχαν κλείσει από οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές με μπαμπού, τούβλα και διάφορα αντικείμενα.

Μία από τις τρεις σήραγγες που περνούν από το λιμάνι της πόλης ήταν κλειστή για την κυκλοφορία, όπως και πολλοί σταθμοί του μετρό αλλά και γραμμές των λεωφορείων, προκαλώντας γενικευμένη παράλυση στην πόλη των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σχολεία και πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά σήμερα και τα νοσοκομεία ανέβαλαν τις μη επείγουσες επεμβάσεις. Πολλά καταστήματα επίσης δεν άνοιξαν.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έχει ζητήσει από τους εργοδότες να είναι επιεικείς απέναντι στους εργαζόμενους που δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους εξαιτίας των προβλημάτων στην κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς, ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της πόλης.

Η πρώην βρετανική αποικία ζει από τον Ιούνιο τη χειρότερη πολιτική της κρίση από το 1997 οπότε επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας. Και η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών πέφτει πάνω στην αδιαλλαξία των αρχών του Χονγκ Κονγκ και της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να τονίζουν ότι δεν θα υποκύψουν στην πίεση του δρόμου.

Από την αρχή της εβδομάδες οι σκηνές βίας έχουν ενταθεί σε ολόκληρη την πόλη, δοκιμάζοντας την αντοχή της αστυνομίας και επηρεάζοντας τη λειτουργία του μετρό.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 70 άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο χθες Τετάρτη, εκ των οποίων οι δύο είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσά τους ένας 70χρονος άνδρας ο οποίος δέχθηκε ένα τούβλο στο κεφάλι την ώρα που προσπαθούσε να ανοίξει έναν δρόμο.

Εξάλλου η αστυνομία έκανε σήμερα το πρωί χρήση δακρυγόνων κοντά στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ όπου είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές.

Σε μήνυμά της στο Facebook η αστυνομία κατηγόρησε τους «ταραξίες» ότι έριξαν «βέλη εναντίον πολλών αστυνομικών που πραγματοποιούσαν περιπολία» κοντά στο πανεπιστήμιο αυτό.

Οι φοιτητές έχουν αναπτύξει νέα όπλα εναντίον της αστυνομίας, κυρίως αυτοσχέδιους καταπέλτες, βέλη και τόξα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδικάζει την ποινή Λάι, ζητά άμεση απελευθέρωση του

Ο ΟΗΕ ζητά την ακύρωση της 20ετούς καταδίκης του φιλοδημοκρατικού Τζίμι Λάι στο Χονγκ Κονγκ και την άμεση απελευθέρωσή του, θεωρώντας ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι διεθνείς υποχρεώσεις.
Ορίζοντας Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχίες Βρετανίας, ΕΕ και Ιαπωνίας για καταδίκη Τζίμι Λάι στο Χονγκ Κονγκ

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Ιβέτ Κούπερ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Τζίμι Λάι, Βρετανού πολίτη και επικριτή της Κίνας, που καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση στο Χονγκ Κονγκ. Δήλωσε στήριξη στον λαό του Χονγκ Κονγκ και υποσχέθηκε δράσεις.
Διαδηλωτής στο Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Οικογένεια Λάι: «Δρακόντεια και απάνθρωπη» η ποινή στον πρώην μεγιστάνα

Η οικογένεια του Τζίμι Λάι χαρακτήρισε τη 20ετή καταδίκη του για αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις ως «δρακόντεια» και «απάνθρωπη», εκφράζοντας ανησυχία για την υγεία του και επισημαίνοντας πλήγμα στη δικαιοσύνη του Χονγκ Κονγκ.
Διαδηλωτής στο Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

HRW: Η ποινή του πρώην μεγιστάνα Λάι στο Χονγκ Κονγκ ισοδυναμεί με θανατική

Διεθνείς οργανώσεις καταγγέλλουν τη 20ετή κάθειρξη του Τζίμι Λάι, τονίζοντας πως πρόκειται για επίθεση στην ελευθερία έκφρασης και ουσιαστικά ισοδυναμεί με θανατική ποινή, εντείνοντας την ανησυχία για τα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ.
Ουρανοξύστες Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Είκοσι χρόνια κάθειρξη στον Τζίμι Λάι για αθέμιτη σύμπραξη στο Χονγκ Κονγκ

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε τον Τζίμι Λάι, πρώην ιδιοκτήτη της Apple Daily, σε 20 χρόνια κάθειρξη για σύμπραξη με ξένες δυνάμεις και διέγερση σε εξέγερση, αγνοώντας διεθνείς εκκλήσεις για την απελευθέρωσή του.
Ουρανοξύστες Χονγκ Κονγκ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χονγκ Κονγκ: Νέο AI μοντέλο προβλέπει καταιγίδες και καταρρακτώδεις βροχές

Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ ανέπτυξαν σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπει καταιγίδες και έντονες βροχές έως και τέσσερις ώρες νωρίτερα, βοηθώντας στην καλύτερη διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω κλιματικής αλλαγής.