ΓΔ: 2024.44 0.44% Τζίρος: 200.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
koronoios-oikonomia-eurozoni
Φώτο: Shutterstock

Ασία: Η πανδημία ώθησε 75-80 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια

Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας – με άλλα λόγια, με ποσό μικρότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα– όδευε να μειωθεί στην περιφέρεια στο 2,6% το 2020, από 5,2% το 2017, εάν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού είχε συνέπεια ακόμη 75-80 εκατομμύρια άνθρωποι να περιπέσουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας στις αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες, κατά την εκτίμηση που διατυπώνει η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (Asian Development Bank, ADB, εδρεύει στη Μανίλα) σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα. Ο αντίκτυπος της πανδημίας υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιάσει την πρόοδο που καταγραφόταν στην προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι αειφόρου ανάπτυξης (ΣΑΑ) για τη μείωση της φτώχειας και της πείνας ως το 2030.

Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας – με άλλα λόγια, με ποσό μικρότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα– όδευε να μειωθεί στην περιφέρεια στο 2,6% το 2020, από 5,2% το 2017, εάν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία, όμως η υγειονομική και η συνεπακόλουθη κοινωνικοοικονομική κρίση πιθανόν αύξησε το ποσοστό που προβλεπόταν για πέρυσι κατά περίπου 2 εκατοστιαίες μονάδες, κατά τις εκτιμήσεις της ADB. Ο αριθμός αυτός όμως ενδέχεται να είναι ακόμη υψηλότερος, αναγνωρίζεται στην έκθεση, με δεδομένες τις ανισότητες σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η απασχόληση, οι οποίες βάθυναν, καθώς η πανδημία παρέλυσε την οικονομική δραστηριότητα και την κινητικότητα.

«Καθώς ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος της αντίδρασης στην πανδημία συνεχίζει να ξετυλίγεται, άνθρωποι που ήδη δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα κινδυνεύουν να περιπέσουν στη φτώχεια», σύμφωνα με τον ασιατικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Μεταξύ των οικονομιών της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού που αφορά η έκθεση, πιο συγκεκριμένα των 46 αναπτυσσόμενων και τριών ανεπτυγμένων χωρών-μελών της ADB, μόλις η μία στις τέσσερις κατέγραψε ανάπτυξη το 2020, σημειωνεται στην έκθεση αυτή. Καθώς τα ποσοστά της ανεργίας αυξήθηκαν, χάθηκε περί το 8% των εργασίμων ωρών, πλήττοντας ιδίως τα φτωχότερα νοικοκυριά και τους απασχολούμενους στον ανεπίσημο τομέα, στην παραοικονομία.

Η ζημία που προκάλεσε η πανδημία περιέπλεξε την πρόκληση που ήταν ήδη η επίτευξη των 17 ΣΑΑ, οι οποίοι είχαν υιοθετηθεί ομόφωνα το 2015 από τον ΟΗΕ. Οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι περιλάμβαναν την εξάλειψη της φτώχειας, τη μείωση των ανισοτήτων των δύο φύλων, τη διεύρυνση της πρόσβασης στην παιδεία και στην υγεία ως το 2030. «Η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού είχε κάνει εντυπωσιακά βήματα, αλλά η πανδημία αποκάλυψε κοινωνικά και οικονομικά χάσματα που ενδέχεται να αποδυναμώσουν την αειφόρο ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς σε αυτήν», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ADB, ο Γιασουγιούκι Σαουάντα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συρρίκνωση 6,5% του ΑΕΠ της Σιγκαπούρης εξαιτίας της πανδημίας

Η Σιγκαπούρη που αποτελεί δείκτη-κλειδί για την υγεία του παγκόσμιου εμπορίου αν και υπέστη βαρύ πλήγμα, από τις επιπτώσεις της πανδημίας, το χτύπημα ωστόσο ήταν μικρότερο από ότι υπολογιζόταν στην αρχή.
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μισούστιν

Ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον ρώσο πρωθυπουργό Μισούστιν στο Πεκίνο, μία ημέρα μετά τη συνάντηση Λι Τσιανγκ - Μισούστιν. Ο Λι υπογράμμισε την πρόθεση ενίσχυσης των σχέσεων και της ασφάλειας με τη Ρωσία.
Σι Τζινπίνγκ πρόεδρος Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Σι Τζινπίνγκ: Υπόσχεση για ειρήνη στη Χερσόνησο της Κορέας

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του ότι η Κίνα θα στηρίξει τις προσπάθειες για ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο και θα ενθαρρύνει τον διάλογο με τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Σεούλ.
Λι Τζε Μιόνγκ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νότια Κορέα: Ο πρόεδρος Λι ζήτησε κινέζικη βοήθεια σχετικά με τη Βόρεια Κορέα

Ο Σι Τζινπίνγκ, στην πρώτη του επίσκεψη στη Νότια Κορέα μετά από 11 χρόνια, τόνισε τη σημασία ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας και της από κοινού αντιμετώπισης προκλήσεων, χαρακτηρίζοντας τη Σεούλ βασικό εταίρο της Κίνας.
Όμηροι Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Οι σοροί που παρέδωσε η Χαμάς δεν είναι των ομήρων, λέει ο στρατός

Οι τρεις σοροί που παρέδωσε η Χαμάς στο Ισραήλ δεν ανήκουν σε ομήρους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί 17 από τις 28 σορούς νεκρών ομήρων.