ΓΔ: 2122.6 -2.27% Τζίρος: 315.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Νοσοκομειακή κλίνη Υγεία
Μοντέρνα νοσοκομειακή κλίνη στο Υγεία, έτοιμη για ασθενείς σε σύγχρονο περιβάλλον.

Ακτή Ελεφαντοστού: Ένα κρούσμα Έμπολα μετά από σχεδόν 30 χρόνια

Τον εντοπισμό του κρούσματος του Έμπολα επιβεβαίωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας πως πρόκειται για το πρώτο που εντοπίζεται στην Ακτή Ελεφαντοστού από το 1994.

Κρούσμα του ιού Έμπολα διαγνώστηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, το πρώτο έπειτα από σχεδόν τριάντα χρόνια στη χώρα, γειτονική με τη Γουινέα, κράτος που υπέστη βαρύ πλήγμα κατά τη διάρκεια της επιδημίας η οποία μαινόταν την περίοδο από το 2013 μέχρι το 2016 στη Δυτική Αφρική και όπου ο ιός επανεμφανίστηκε το 2021.

Οι υγειονομικές αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού «ενημερώθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες Σάββατο) από το Ινστιτούτο Παστέρ για κρούσμα της νόσου που προκαλεί ο ιός Έμπολα μετά την εξέταση δειγμάτων που είχαν ληφθεί» την Παρασκευή «από νεαρή ηλικίας 18 ετών με υπηκοότητα Γουινέας», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTI ο υπουργός, ο Πιερ Ντεμπά. Διευκρίνισε ότι η νεαρή νοσηλεύεται σε απομόνωση.

Τον εντοπισμό του κρούσματος του Έμπολα επιβεβαίωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας πως πρόκειται για το πρώτο που εντοπίζεται στην Ακτή Ελεφαντοστού από το 1994.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ, η νεαρή που νοσηλεύεται ταξίδεψε οδικώς από τη Γουινέα στην Ακτή Ελεφαντοστού τη 12η Αυγούστου.

«Η ασθενής εισήχθη σε νοσοκομείο με πυρετό και υποβάλλεται σε θεραπεία επί του παρόντος», ανέφερε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Τη 19η Ιουνίου, ανακοινώθηκε το τέλος ξεσπάσματος του Έμπολα στη Γουινέα, που διήρκεσε τέσσερις μήνες.

Εξάλλου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του ιού Μάρμπουργκ στη Δυτική Αφρική, επίσης στη Γουινέα. Ο ιός αυτός, εξαιρετικά μολυσματικός, προκαλεί αιμορραγικό πυρετό όπως και ο Έμπολα.

Η μετάδοση των δύο εξαιρετικά θανατηφόρων ιών αυτών γίνεται διά της επαφής με σωματικά υγρά ή ιστούς των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Τα συμπτώματα των δύο νόσων είναι παρόμοια: ο ασθενής έχει κεφαλαλγίες, πυρετό, κάνει εμετό με αίμα, έχει μυικούς πόνους και αιμορραγία.

Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι το κρούσμα που εντοπίστηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως συνδέεται με το ξέσπασμα στη Γουινέα. Τόνισε ότι η ιχνηλάτηση των επαφών της νεαρής και η έρευνα για το γονιδίωμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

«Προκαλεί τεράστια ανησυχία ότι κηρύχθηκε αυτό το ξέσπασμα στην Αμπιτζάν, μητρόπολη τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων», υπογράμμισε η Ματσιντίσο Μοέτι, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ στην Αφρική, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της.

«Ωστόσο, μεγάλο μέρος της παγκόσμιας γνώσης για την αντιμετώπιση του Έμπολα αποκτήθηκε εδώ, στην ήπειρο», και οι αρχές στην Ακτή Ελεφαντοστού «μπορούν να αντλήσουν από αυτήν», να αντιδράσουν με «πλήρη ταχύτητα» και να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού, πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Σομαλιλάνδης κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σομαλιλάνδη προσφέρει προνομιακή πρόσβαση στις ΗΠΑ σε ορυκτά και βάσεις

Η Σομαλιλάνδη, μετά την αναγνώρισή της από το Ισραήλ, προσφέρει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση σε ορυκτά και βάσεις για περαιτέρω διεθνή στήριξη. Παραμένει αυτόνομη και πιο σταθερή από τη Σομαλία από το 1991.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ απελαύνουν μυστικά 9 μετανάστες στο Καμερούν παρά τις δικαστικές αποφάσεις

Η κυβέρνηση Τραμπ απελασε μυστικά εννιά μετανάστες στο Καμερούν, αν και καλύπτονταν από δικαστικές αποφάσεις, ενώ κανείς τους δεν είχε καταγωγή από τη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Ηλεκτρονικό κύκλωμα Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα μηδενίζει δασμούς για εισαγωγές από 53 αφρικανικές χώρες από το 2026

Από 1η Μαΐου 2026, η Κίνα καταργεί τους δασμούς στις εισαγωγές από 53 αφρικανικά κράτη με διπλωματικές σχέσεις, προωθώντας ταυτόχρονα νέες οικονομικές συμφωνίες και διευκολύνσεις για αφρικανικές εξαγωγές μέσω "πράσινου καναλιού".
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΛΔ Κονγκό δέχεται πολίτες της που απελαύνονται από τη Βρετανία

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό συμφώνησε να δεχθεί πολίτες της που απελαύνονται από τη Βρετανία, μετά από βρετανικές κυρώσεις στην έκδοση βίζας. Αυτή είναι η τρίτη αφρικανική χώρα που συνεργάζεται με το Λονδίνο.