Στις «περιοχές μεγάλου αριθμού κρουσμάτων» κορονοϊού κατατάσσει από την Κυριακή 11 Ιουλίου το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» την Κύπρο, ενώ συμπεριλαμβάνει και ολόκληρη την Ισπανία στις «περιοχές κινδύνου». Ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών είναι σήμερα για την Κύπρο στο 591, ενώ για την Ισπανία στο 201 και ειδικά για την Μαγιόρκα στο 127. Στην Γερμανία ο ίδιος δείκτης βρίσκεται στο 6, με τη λήψη μέτρων να ξεκινά από το 50.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, όσοι επιστρέφουν στη Γερμανία από περιοχές «μεγάλου αριθμού κρουσμάτων», εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από τη νόσο, υποχρεούνται να παραμείνουν σε καραντίνα, η οποία ωστόσο μπορεί να διακοπεί μετά την πέμπτη ημέρα με αρνητικό τεστ. Επιστρέφοντας από τις «περιοχές κινδύνου», οι μη εμβολιασμένοι ή αναρρώσαντες πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ.
Δεν κόβει τις διακοπές των Γερμανών ο κορονοϊός
Πάντως η πανδημία του κορονοϊού δεν κατάφερε να υπερνικήσει την αγάπη των Γερμανών για τη θάλασσα, τα μπάνια και τις παραλίες όπως αποκαλύπτει έρευνα που δημοσίευσε το το Ινστιτούτο Ερευνών BAT, που χρηματοδοτείται από την British American Tobacco και επιχειρεί να προβλέψει μελλοντικές συνήθειες των καταναλωτών. Το 59% των Γερμανών δηλώνει ότι εκεί θα προτιμούσε να κάνει διακοπές. Το σκοτεινό σενάριο που έλεγε ότι σε εποχές πανδημίας πολλοί θα κλείνονταν στο σπίτι ακόμη και το καλοκαίρι για να κάνουν "ψηφιακές διακοπές" μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, δεν επαληθεύεται. Μόλις το 3% υποστηρίζει αυτή την επιλογή.
Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί το αμέσως επόμενο συμπέρασμα: το 53% επιλέγει διακοπές σε αστικό περιβάλλον. Δεν πρόκειται απαραίτητα για αντίφαση σε σχέση με τα προηγούμενα, άλλωστε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις- για παράδειγμα η Αθήνα και η Βαρκελώνη- διαθέτουν και εξαιρετικές παραλίες. Πάντως, όπως δηλώνει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου BAT, Ούλριχ Ράινχαρντ, μεγάλη ζήτηση καταγράφουν όχι μόνο οι γνωστές μεγαλουπόλεις, αλλά και μικρότερες πόλεις, εφόσον έχουν να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Ήδη σήμερα στη Γερμανία, τονίζει ο Ράινχαρντ, μόλις το 1/3 των διανυκτερεύσεων γίνεται στις 80 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.