ΓΔ: 2596.6 -1.78% Τζίρος: 160.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:01:37
Μνημείο Αζαντί Ιράν

Ξεκίνησε εκ νέου ο εμπλουτισμός ουρανίου στο Ιράν

Η επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου σηματοδοτεί την 4η φάση του σχεδίου αποδέσμευσης του Ιράν από τους περιορισμούς που του θέτει η συμφωνία που υπεγράφη το 2015, σε απάντηση στη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή.

Το Ιράν επαναλαμβάνει από σήμερα τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

«Τα πρώτα λεπτά της Πέμπτης προχωρήσαμε στην έγχυση αερίου (ουρανίου στις συσκευές φυγοκέντρησης και στην έναρξη) της παραγωγής και της συλλογής εμπλουτισμένου ουρανίου (...) στις εγκαταστάσεις του Φορντό», επεσήμανε ο Οργανισμός.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «όλες αυτές οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)».

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε προαναγγείλει ήδη από την Τρίτη την επανέναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, μία ημέρα μετά την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η Τεχεράνη στις χώρες που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία της η επαναφορά των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Η επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου σηματοδοτεί την τέταρτη φάση του σχεδίου αποδέσμευσης του Ιράν από τους περιορισμούς που του θέτει η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη το 2015, σε απάντηση στη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή.

Χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαβαλντί είχε δηλώσει ότι η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου στο Φορντό «θα ξεκινήσει τα μεσάνυκτα» προς Πέμπτη.

Από τη Βιένη πηγή της ΙΑΕΑ σημείωσε ότι «επιθεωρητές της Υπηρεσίας βρίσκονται» στο Φορντό και πρόσθεσε ότι θα εκπονηθεί πολύ γρήγορα ειδική έκθεση για την κατάσταση στο πυρηνικό αυτο εργοστάσιο μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του Ιράν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα τηρεί τις κυρώσεις κατά του Ιράν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, λέει το ΥΠΕΘΟΟ

Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει τη συνεργασία με ΗΠΑ και άλλους εταίρους για την τήρηση κυρώσεων και καταπολέμηση παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων με αφορμή την επιχείρηση «Economic Outcast» του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλές Φρουρών Επανάστασης για κλιμάκωση αν οι ΗΠΑ συνοδεύουν πλοία στο Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης απείλησαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ, αν συνεχιστεί η αμερικανική υποστήριξη στα πλοία που διαπλέουν το Στενό του Ορμούζ, το οποίο το Ιράν θεωρεί κρίσιμο για την παγκόσμια διακίνηση υδρογονανθράκων.
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Συνάντηση Χαμενεΐ με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής για να συζητήσουν τον πόλεμο με ΗΠΑ και Ισραήλ. Ο Χαμενεΐ δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως μετά τον διορισμό του, λόγω τραυμάτων από αεροπορικό πλήγμα.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Προειδοποίηση ΥΠΕΞ Αραγτσί στην Αίγυπτο για τον πόλεμο Υεμένης

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί προειδοποίησε την Αίγυπτο να μην αναμειχθεί στη σύγκρουση της Υεμένης, τονίζοντας στην Al-Iraqiya ότι η Αίγυπτος έχει εμπειρία και πρέπει να αποφύγει τη σύρραξη. Η ψηφοφορία για στρατιωτική υποστήριξη αναβλήθηκε.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Άρνηση για απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου από τη χώρα

Η Τεχεράνη διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει την απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν, το οποίο θεωρεί εθνικό πλούτο. Η τύχη των αποθεμάτων παραμένει βασικό σημείο τριβής με τις ΗΠΑ.