Τις αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει ένα αναπτυξιακό άλμα με διάρκεια στο χρόνο εκφράζει και πάλι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση του για τις περιφερειακές εξελίξεις στην Ευρώπη, όπου χτυπάει «καμπανάκι» για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη, σημειώνοντας την επιβράδυνση που έχει προκληθεί από την αβεβαιότητα που επικρατεί στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και το γεγονός ότι οι κίνδυνοι για ένα Brexit χωρίς συμφωνία παραμένουν ακόμη έντονοι.
Στις προβλέψεις του για την Ελλάδα, που δεν έχουν αναθεωρηθεί σε σχέση με την έκθεση World Economic Outlook του Οκτωβρίου, το Ταμείο προειδοποιεί πως οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κινηθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης, καθώς δεν πρόκειται η ανάπτυξη να ξεπεράσει το 2% ούτε και φέτος, ενώ το 2020 θα φτάσει στο 2,2%, αλλά το 2021 θα υποχωρήσει στο 1,7%. Ο πληθωρισμός σύμφωνα με το ΔΝΤ αναμένεται να κινηθεί κάτω από τα επίπεδα του 1% μέχρι και το 2020 που θα βρεθεί στο 0,9%, ενώ το 2021 υπολογίζεται πως θα φτάσει το 1,3%.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ και μέσω της νέας έκθεσης για τη διαβούλευση με την Ελλάδα βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του υπογραμμίζει την ανάγκη να αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, με την μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων, αλλά και να προωθηθούν γρήγορα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για το άνοιγμα των αγορών και τη διευκόλυνση των επενδύσεων.
Για την Ευρώπη, η έκθεση του ΔΝΤ τονίζει ότι οι χώρες με επαρκή δημοσιονομικό χώρο (όπως η Γερμανία και η Ολλανδία), θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη, ενώ οι χώρες με υψηλό χρέος (όπως η Ιταλία και η Ελλάδα) πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια για τη μείωση του χρέους. Αυτό θα βοηθήσει επίσης να αντιμετωπιστούν οι εξωτερικές ανισορροπίες. Σχέδια έκτακτης ανάγκης θα πρέπει αν είναι έτοιμα για άμεση εφαρμογή σε περίπτωση που οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν γίνουν πραγματικότητα, καθώς μπορεί να μην επαρκούν τα μέτρα νομισματικής πολιτικής για να αντιστρέψουν τη δυσμενή πορεία.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη στην Ευρώπη αναμένεται να σημειώσει πτώση από το 2,3% του 2018 στο 1,4% το 2019. Μια μέτρια ανάκαμψη προβλέπεται το 2020, με την ανάπτυξη να φτάνει το 1,8%, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να ενισχυθεί ενώ θα υπάρξει και ανάκαμψη οικονομιών μετά τις τελευταίες κρίσεις. Η οικονομική μεγέθυνση στην ανεπτυγμένη Ευρώπη έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 0,1% στο 1,3% το 2019, ενώ η ανάπτυξη στην αναδυόμενη Ευρώπη έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 0,5%, στο 1,8%.
Παράλληλα, το ΔΝΤ επισημαίνει πως το παγκόσμιο εμπόριο και η παραγωγή έχουν χαμηλώσει ρυθμούς επηρεάζοντας σημαντικά την Ευρώπη, καθώς οι ευρωπαϊκές εξαγωγές έχουν μειωθεί και οι προοπτικές για ανάκαμψη στο παγκόσμιο εμπόριο δεν είναι πλέον τόσο ισχυρές όσο ήταν πριν από έξι μήνες.
Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές παρέμειναν «βαλτωμένες» μέχρι το πρώτο μισό του 2019, μετά την επιβράδυνση του 2018. Η επιβράδυνση των ευρωπαϊκών εξαγωγών εντός της Γηραιάς Ηπείρου καταδεικνύουν πως η πτώση στο παγκόσμιο εμπόριο έχει επηρεάσει την ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα. Γενικότερα, η επιβράδυνση στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προέρχεται κυρίως από την μείωση των εξαγωγών σε μηχανολογικό εξοπλισμό και είδη μεταποίησης.
Παράλληλα η νωθρή ζήτηση και παραγωγή αυτοκινήτων έχει σημαντική επιρροή στην ευρωπαϊκή δραστηριότητα, αντικατοπτρίζοντας και τους δομικούς παράγοντες όπως την αυστηροποίηση των ορίων εκπομπών ρύπων και τη χαμηλή παγκόσμια ζήτηση.
Στο αβέβαιο αυτό περιβάλλον που δημιουργείται, οι εξελίξεις του Brexit αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την προοπτική της Ευρώπης, καθώς μια έξοδος χωρίς συμφωνία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα μειωθεί περίπου 3,5% και 0,5% αντίστοιχα στα επόμενα δυο χρόνια, αν επαληθευτεί το κακό σενάριο.