Να μην επαναλάβουν τα λάθη της προηγούμενης κρίσης κάλεσε το ΔΝΤ τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, ενώ τόνισε ότι η κρίση που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία του κορονοϊού μπορεί να δώσει σημαντική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όπως αναφέρει το ΔΝΤ σε έκθεση του, οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουν την πανδημία και την οικονομική της ζημιά, να μην αποσύρουν πρόωρα την υποστήριξη και να αποφύγουν να επαναλάβουν το ίδιο λάθος που έκαναν με τη χρηματοπιστωτική κρίση. Σημειώνει πως σε βάθος χρόνου η υποστήριξη πρέπει να είναι πιο στοχευμένη και ευέλικτη με στόχο να διευκολυνθεί η επανατοπόθετηση των πόρων και ο μετασχηματισμός της οικονομίας.
Τα προγράμματα υποστήριξης και διατήρησης των θέσεων εργασίας θα πρέπει να παραμείνουν υποστηρίζει το ΔΝΤ. Καθώς η πανδημία εξελίσσεται και η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να κατευθυνθούν προς την υποστήριξη των εργαζομένων συμπεριλαμβανομένων και των προγραμμάτων επανεκπαίδευσης.
Για τις εταιρείες, οι πολιτικές θα πρέπει να ξεπεράσουν την υποστήριξη της ρευστότητας και να διασφαλιστεί πως υπερχρεωμένες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις θα μείνουν ανοικτές. Όμως οι πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να διευκολύνουν την γρήγορα αναδιάρθρωση των χρεών και σε μερικές περιπτώσεις να δώσουν ρευστότητα σε βιώσιμες επιχειρήσεις.
Ο πληθωρισμός που βρίσκεται εδώ και καιρό μακριά από το στόχο και η μείωση των εισοδημάτων μαρτυρούν πως οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν τις ευέλικτες νομισματικές πολιτικές.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εισήλθαν στην πανδημία με ισχυρό «μαξιλαράκι» κεφάλαιου και ρευστότητας ενώ αποδείχθηκαν ανθεκτικές απέναντι στο πρωτοφανές σοκ. Η αντοχή τους σε συνδυασμό με την δυνατή νομισματική απάντηση βοήθησε στο να αποφευχθεί ένα σημαντικό πλήγμα στην πιστοληπτική ικανότητα. Αν δεν υπάρξουν νέα σοκ, το μέσο κεφάλαιο των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών αναμένεται να μείνει πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις. Ωστόσο τα «κόκκινα δάνεια» θα αυξηθούν και θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές για την γρήγορη μεταβίβασή τους, ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να καταρτίσουν στρατηγικές που θα αυξήσουν τα κεφάλαια τους στο μεσοδιάστημα.
Ο μετασχηματισμός της ευρωπαϊκής οικονομίας
Πλέον πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και πολιτικές που θα βοηθήσουν τον μετασχηματισμό της οικονομίας ώστε να εκμεταλλευτούν τα κέρδη της ψηφιοποίησης και να ενισχύσουν τις προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής. Τα κοινωνικά συστήματα μπορούν να βελτιωθούν και να ενισχυθούν έτσι ώστε να υποστηρίξουν ακόμα καλύτερα την επανατοποθέτηση των εργαζομένων και να καλυφθούν οι ανάγκες επανεκπαίδευσης που θα δημιουργηθούν από την αυτοματοποίηση και τις τεχνολογικές αλλαγές.
Θα χρειαστεί επίσης να υπάρξει στόχευση ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος της κρίσης και η πιθανή αύξηση των ανισοτήτων ειδικά καθώς οι νέες γυναίκες και οι λιγότερο εκπαιδευμένοι θα επηρεαστούν ακόμα περισσότερο.
Πάντως η ισχυρή δημοσιονομική στήριξη πρέπει να διατηρηθεί καθώς η πανδημία εντείνεται και η ανάκαμψη της οικονομίας είναι ακόμα εύθραυστη. Μόλις οι δημοσιονομικοί πόροι απελευθερωθούν από την προσωρινή υποστήριξη εργαζομένων και εταιρειών θα πρέπει να επανατοποθετηθούν στις δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν ένα βιώσιμο, πιο έξυπνο, πιο πράσινη οικονομία για το μέλλον.
Για τις ευρωπαϊκές χώρας, το Next Generation EU μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Πρέπει να υπάρξουν προετοιμασίες για σχέδια που θα δημιουργήσουν ξανά δημοσιονομικό χώρο και θα πρέπει να ξεκινήσουν μόλις η ανάκαμψη είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σε συνδυασμό, αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να περιορίσουν το πλήγμα από την κρίση και να ενισχύσουν την δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος.