ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πρόσθετη στήριξη ζητάει το ΔΝΤ για έξοδο της Ευρώπης από την ύφεση

Ισχυρή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία προβλέπει το διεθνές νομισματικό Ταμείο αλλά ζητάει να παραταθούν τα μέτρα στήριξης.

Επιπλέον στήριξη ζητά το ΔΝΤ για την έξοδο της Ευρώπης από την ύφεση. H Ευρωζώνη πρέπει να προσφέρει πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, αντίστοιχη με το 3% του ΑΕΠ, στη διετία 2021-2022 για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη κατά 2% στο τέλος του επόμενου έτους και να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρωζώνη.

Αναφορικά με τις προοπτικές της για τη ζώνη του ευρώ, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η επιπλέον δημοσιονομική ώθηση θα μπορεί να ακολουθηθεί από μία ισχυρότερη προσαρμογή μόλις μειωθεί η υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα.

«Μια τέτοια πρόσθετη στήριξη για το 3% του ΑΕΠ για την περίοδο 2021-222 θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή κατά περίπου 2%  έως το τέλος του 2022 και επιπλέον να μειώσει περισσότερο από το μισό τη μεσοπρόθεσμη μόνιμη αρνητική επίδραση στην οικονομία μέσα από τη βελτίωση της ζήτησης», ανέφερε το ΔΝΤ.

«Αυτό θα είχε μεγαλύτερα οφέλη για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Ο πληθωρισμός θα τοποθετηθεί εντός των στόχων για πολλές χώρες, ενώ παράλληλα θα εξασφαλιστεί η ανοικοδόμηση της νομισματικής πολιτικής», προσθέτει το ΔΝΤ.

Οι χώρες της ευρωζώνης παρείχαν περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια ευρώ για την εξασφάλιση της ρευστότητας πέρυσι, με σκοπό την επιβίωση της οικονομίας τους, ενώ ορισμένες, όπως η Ιταλία, ανακοίνωσαν νέα μέτρα στήριξης καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή νέων λοκντάουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με το πώς φορολογείται η τεχνητή νοημοσύνη

Είναι έντονες οι ανησυχίες ότι η δημιουργική ΑΙ θα οδηγήσει, τουλάχιστον σε μία μεταβατική φάση, σε αύξηση της ανεργίας μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι κατά την εισαγωγή αυτοματισμών στην παραγωγική διαδικασία στο παρελθόν.
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΔΝΤ αναθεώρησε στο 5%, την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας το 2024

Ως τώρα, ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσιγκτον προέβλεπε ανάπτυξη 4,6% στην Κίνα φέτος, κατώτερη από τον ονομαστικό στόχο ο ρυθμός της να φθάσει το 5% που έθεταν οι κινεζικές αρχές τον Μάρτιο.
Christine Lagarde, ECB, EKT
ΔΙΕΘΝΗ

Κρ. Λαγκάρντ: Σε σύντομο διάστημα η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ δεν θέλησε να σχολιάσει πόσες μειώσεις στο κόστος δανεισμού είναι πιθανό να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, εφιστώντας την προσοχή σε μια «σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων» που έχουν πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.