Επιπλέον στήριξη ζητά το ΔΝΤ για την έξοδο της Ευρώπης από την ύφεση. H Ευρωζώνη πρέπει να προσφέρει πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, αντίστοιχη με το 3% του ΑΕΠ, στη διετία 2021-2022 για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη κατά 2% στο τέλος του επόμενου έτους και να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρωζώνη.
Αναφορικά με τις προοπτικές της για τη ζώνη του ευρώ, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η επιπλέον δημοσιονομική ώθηση θα μπορεί να ακολουθηθεί από μία ισχυρότερη προσαρμογή μόλις μειωθεί η υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα.
«Μια τέτοια πρόσθετη στήριξη για το 3% του ΑΕΠ για την περίοδο 2021-222 θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή κατά περίπου 2% έως το τέλος του 2022 και επιπλέον να μειώσει περισσότερο από το μισό τη μεσοπρόθεσμη μόνιμη αρνητική επίδραση στην οικονομία μέσα από τη βελτίωση της ζήτησης», ανέφερε το ΔΝΤ.
«Αυτό θα είχε μεγαλύτερα οφέλη για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Ο πληθωρισμός θα τοποθετηθεί εντός των στόχων για πολλές χώρες, ενώ παράλληλα θα εξασφαλιστεί η ανοικοδόμηση της νομισματικής πολιτικής», προσθέτει το ΔΝΤ.
Οι χώρες της ευρωζώνης παρείχαν περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια ευρώ για την εξασφάλιση της ρευστότητας πέρυσι, με σκοπό την επιβίωση της οικονομίας τους, ενώ ορισμένες, όπως η Ιταλία, ανακοίνωσαν νέα μέτρα στήριξης καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή νέων λοκντάουν.