ΓΔ: 2230.02 -1.17% Τζίρος: 76.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:55:36
Σημαία του Ιράν
Φωτογραφία Shutterstock

Ιράν: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης σε πυρηνικό σταθμό

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ισραήλ, ενώ τονίζει ότι θα προωθήσει τις απαραίτητες ενέργειες για σύλληψη του υπόπτου.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ταυτοποίησε σήμερα έναν άνδρα, ο οποίος, όπως μετέδωσε, βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη έκρηξη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ.

"Ο Ρεζά Καριμί, ο δράστης αυτής της δολιοφθοράς..., έχει ταυτοποιηθεί", μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο άνθρωπος αυτός έφυγε από το Ιράν μετά την έκρηξη στην Νατάνζ που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή. "Οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες για την σύλληψη και την επιστροφή του στη χώρα βρίσκονται σε εξέλιξη", πρόσθεσε το δίκτυο.

Μετά την επίθεση στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις η Τεχεράνη έθεσε το περασμένο Σάββατο σε λειτουργία νέες, προηγμένης τεχνολογίας συσκευές φυγοκέντρησης στις εγκαταστάσεις της στη Νατάνζ. Οι συσκευές αυτές επιτρέπουν στο Ιράν να εμπλουτίζει πιο γρήγορα ουράνιο.

Το Ιράν κατηγόρησε τον περιφερειακό του εχθρό, το Ισραήλ, για την επίθεση στη Νατάνζ και προειδοποίησε ότι θα πάρει εκδίκηση. Οι ιρανικές αρχές περιέγραψαν το περιστατικό που σημειώθηκε εκεί ενέργεια “ πυρηνικής τρομοκρατίας” και επεσήμαναν ότι η Τεχεράνη επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ενεργήσει εναντίον των δραστών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΟΗΕ για Ιράν

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, για να συζητήσει την καταστολή και την «ανησυχητική βία» κατά διαδηλωτών στο Ιράν, όπου επιβεβαιώθηκαν πάνω από 5.000 θάνατοι στις διαδηλώσεις.
Άδειο αεροπλάνο καμπίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Lufthansa διακόπτει πτήσεις από και προς Τεχεράνη έως 29 Μαρτίου

Η Lufthansa ανέστειλε όλες τις πτήσεις από και προς Τεχεράνη έως 29 Μαρτίου και παρακάμπτει τον εναέριο χώρο Ιράν-Ιράκ, ενώ χρησιμοποιεί διάδρομο στο Ιράκ. Η Austrian Airlines δεν πετά στη Τεχεράνη μέχρι τουλάχιστον 16 Φεβρουαρίου.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ελπίζω σε επίλυση της κρίσης στο Ιράν με διάλογο και διπλωματία

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις ταραχές στο Ιράν «νέα δοκιμασία» για την Τεχεράνη, προειδοποιώντας για παγίδες και δηλώνοντας ότι η Τουρκία αντιτίθεται σε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στην περιοχή.
Διαδηλωτής στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: 3 ημέρες διορία σε νέους για παράδοση από την αστυνομία

Ο αρχηγός της ιρανικής αστυνομίας έδωσε τριήμερη προθεσμία σε όσους συμμετείχαν άθελά τους σε ταραχές να παραδοθούν, υποσχόμενος επιείκεια. Στο Ιράν συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την ακρίβεια, με χιλιάδες συλλήψεις να έχουν καταγραφεί.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Αύξηση στη χρήση θανατικής ποινής παγκοσμίως το 2025

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκφράζει ανησυχία για την αυξανόμενη χρήση της θανατικής ποινής παγκοσμίως, κυρίως σε Ιράν, Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ, με το Ιράν να εκτελεί πάνω από 1.500 άτομα το 2025.
Διαδήλωση για το Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Σκέψεις για άρση των περιορισμών στο διαδίκτυο μετά τις ταραχές

Το Ιράν ενδέχεται να τερματίσει τον αποκλεισμό του ίντερνετ σύντομα, ενώ οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν το κύμα διαδηλώσεων. Παράλληλα, καταγράφηκε χακάρισμα στην κρατική τηλεόραση με εμφανίσεις Τραμπ και εξόριστου σάχη.