ΓΔ: 2266.42 -1.26% Τζίρος: 288.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Διχάζει απόφαση δικαστηρίου της Βαρκελώνης για υπόθεση βιασμού ανηλίκου

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί απόφαση δικαστηρίου της Βαρκελώνης αθώωσε από την κατηγορία του βιασμού πέντε άνδρες που κακοποίησαν 14χρονο, αναίσθητο κορίτσι επειδή «δεν άσκησαν βία».

Δικαστήριο της Βαρκελώνης έκρινε αθώους πέντε άνδρες, που κατηγορούνταν για τον ομαδικό βιασμό 14χρονου κοριτσιού, για το έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης.

Οι άνδρες καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για το πιο ελαφρύ αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης.

Βάσει του ισπανικού ποινικού κώδικα, βιασμός ή σεξουαλική επίθεση μπορεί να στοιχειοθετηθεί μόνο αν έχει γίνει χρήση βίας ή αν το θύμα έχει υποστεί εκφοβισμό.

Ωστόσο το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι πέντε κατηγορούμενοι δεν διέπραξαν βιασμό διότι το θύμα ήταν «αναίσθητο» κι έτσι δεν χρειάστηκε να ασκήσουν βία.

Η απόφαση του δικαστηρίου γίνεται γνωστή παρά την ανατροπή ανάλογης απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας νωρίτερα φέτος.

Αρχικά κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον έξι ανδρών. Στους πέντε εξ αυτών επιβλήθηκαν ποινές 10 με 12 ετών κάθειρξη. Αν είχαν κριθεί ένοχοι για βιασμό οι ποινές τους θα κυμαίνονταν από 15 έως 20 χρόνια κάθειρξη.

Οι άνδρες βίασαν το κορίτσι στη διάρκεια ενός παιχνιδιού που περιλάμβανε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε ένα εργοστάσιο εκτός λειτουργίας στην Μανρέσα, μια πόλη της Καταλωνίας, τον Οκτώβριο του 2016.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι άνδρες επιτέθηκαν στο κορίτσι, το οποίο ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ, ο ένας μετά τον άλλον.

Ένας από τους κατηγορούμενους, που αναφέρεται μόνο ως Μπράιαν Αντρές Μ., δήλωσε ότι είπε ο ένας στον άλλο: «Είναι η σειρά σου. Δεκαπέντε λεπτά ο καθένας, χωρίς καθυστερήσεις».

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι το θύμα «δεν γνώριζε τι έκανε και τι όχι και κατά συνέπεια δεν ήταν σε θέση να συναινέσει ή να φέρει αντιρρήσεις στις σεξουαλικές σχέσεις που είχαν οι περισσότεροι κατηγορούμενοι μαζί της».

Στο θύμα επιδικάστηκε αποζημίωση 12.000 ευρώ.

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών αντέδρασαν με οργή στην απόφαση του δικαστηρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεστ COVID-19 Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανός στο MV Hondius διαγνώστηκε θετικός στον ιό Χαντα

Ένας επιβάτης του MV Hondius διαγνώστηκε θετικός στον χανταϊό και παραμένει ασυμπτωματικός σε καραντίνα σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη Μαδρίτη. Οι υπόλοιποι 13 Ισπανοί βρέθηκαν αρνητικοί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανικό δικαστήριο φυλάκισε ζευγάρι για απομόνωση παιδιών λόγω φόβων Covid-19

Ζευγάρι Γερμανών καταδικάστηκε σε φυλάκιση σχεδόν τριών ετών στην Ισπανία, επειδή κράτησε τα τρία παιδιά του κλειδωμένα στο σπίτι για τριάμισι χρόνια λόγω φόβων μετά την πανδημία. Απαλλάχθηκαν από τη βαρύτερη κατηγορία.
Σημαία Eurovision
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρλανδία, Ισπανία και Σλοβενία αποσύρονται από τη μετάδοση της Eurovision

Η δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας δεν θα μεταδώσει τη φετινή Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ. Αντί αυτού, θα προβληθούν εναλλακτικά προγράμματα αφιερωμένα στους Παλαιστίνιους ή άλλες εκπομπές.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Οι τελευταίοι 22 επιβάτες του MV Hondius αναχωρούν από Ισπανία για Ολλανδία

Οι 22 τελευταίοι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius θα φύγουν σήμερα προς Ολλανδία με μια πτήση πριν τις 21:00, καθώς η πτήση για Αυστραλία ακυρώθηκε. Στο πλοίο θα μείνουν 32 μέλη πληρώματος.
Ιατρός στο νοσοκομείο
ΔΙΕΘΝΗ

Χανταϊός: Υγειονομικός συναγερμός για τα κρούσματα στο MV Hondius

Δύο επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius στα Κανάρια διαγνώστηκαν θετικοί στον χανταϊό, για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία. Η Ισπανία διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί η μετάδοση.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ολοκληρώθηκε η διάσωση 94 ατόμων από 19 χώρες στη Χανταγιός

Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης 94 επιβατών και πληρώματος από το κρουαζιερόπλοιο MV Hondius, όπου εντοπίστηκε εστία χανταϊού, με πλήρη ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας.