ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Lebanon
Shutterstock

Ενθουσιασμός για την παραίτηση της Κυβέρνησης στον Λίβανο

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι διαδηλωτές την ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης του Λιβάνου καθώς συνεχίζεται για 13η ημέρα η πρωτοφανής λαϊκή κινητοποίηση στη χώρα, με στόχο μια πολιτική ελίτ που κατηγορείται ότι την άφησε να καταρρεύσει.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν σήμερα, γεγονός που προκάλεσε ευφορία στους διαδηλωτές, καθώς συνεχίζεται για 13η ημέρα η πρωτοφανής λαϊκή κινητοποίηση στη χώρα, με στόχο μια πολιτική ελίτ που κατηγορείται ότι την άφησε να καταρρεύσει.

Η ανακοίνωση του Χαρίρι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές από το πλήθος που τον παρακολουθούσε από οθόνες σε πολλές περιοχές. Όταν ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός το διάγγελμά του, οι διαδηλωτές άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο.

Στην πρωτεύουσα Βηρυτό τα κλάξον των αυτοκινήτων έδωσαν "συναυλία" γιορτάζοντας τη "νίκη" ενώ κάποιοι εκτόξευαν βεγγαλικά.

Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο 49χρονος Χαρίρι διαβεβαίωσε ότι θέλει να ανταποκριθεί "στη βούληση πολλών Λιβανέζων που κατέβηκαν στους δρόμους για να ζητήσουν αλλαγή". Κάλεσε επίσης τους συμπατριώτες του "να διαφυλάξουν την ειρήνη".

Στη Σαΐντα, μια πόλη του νότιου Λιβάνου απ' όπου κατάγεται ο Χαρίρι, το πλήθος άρχισε να χορεύει παραδοσιακούς χορούς ενώ κάποιοι μοίραζαν καφέδες και πορτοκαλάδες.

Κρατώντας κόκκινα, πράσινα και λευκά μπαλόνια –τα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου– το πλήθος κατέκλυσε και την καρδιά της Τρίπολης, της επονομαζόμενης και "νύφης της επανάστασης" λόγω του ενθουσιασμού που επέδειξαν οι κάτοικοί της όλες αυτές τις ημέρες. "Η επανάστασή μας δεν τελείωσε", φώναζε ρυθμικά το πλήθος, εμφανώς ικανοποιημένο από το "επίτευγμά" του.

Η παραίτηση του Χαρίρι, που υποβλήθηκε απόψε το βράδυ στον πρόεδρο Μισέλ Αούν, ανοίγει μια εποχή αβεβαιότητας για τον Λίβανο. Η κυβέρνησή του είχε σχηματιστεί μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, μετά από οκτώ μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των αμέτρητων συνιστωσών της πολιτικής και θρησκευτικής σκηνής της χώρας.

Ο Λίβανος παραμένει σε κατάσταση παράλυσης εξαιτίας των οδοφραγμάτων που απέκλεισαν τις κυριότερες εισόδους της πρωτεύουσας. Τράπεζες, σχολεία και πανεπιστήμια έχουν κλείσει σχεδόν από την έναρξη των κινητοποιήσεων, εδώ και δύηο εβδομάδες.

Ο στρατός έχει αναπτυχθεί αλλά τηρεί ουδετερότητα, μολονότι έχουν σημειωθεί ορισμένα μικροεπεισόδια.

Τριάντα χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου (1975-90) οι χρόνιες ελλείψεις σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια παραμένουν. Σχεδόν το ένα τέταρτο των Λιβανέζων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και η χώρα θεωρείται μια από τις πιο διεφθαμένες παγκοσμίως.

Ο Χαρίρι είχε ανακοινώσει στις 21 Οκτωβρίου ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν έπεισε τον κόσμο με τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον προϋπολογισμό χωρίς νέους φόρους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγωγή πρώην ηγέτη συμμάχου Άσαντ στον Λίβανο από τουρκικές και συριακές υπηρεσίες

Λιβανέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Τουρκοσύρος παραστρατιωτικός Μιχράτς Ουράλ απήχθη στον Λίβανο από συριακές και τουρκικές μυστικές υπηρεσίες χωρίς προειδοποίηση προς τη Βηρυτό, επιβεβαιώνοντας τη σύλληψη που ανακοίνωσε η Δαμασκός.
Λογότυπο Χεζμπολάχ
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Παραδοχή για τον μισό τόνο εκρηκτικών που κατασχέθηκε

Η Χεζμπολάχ παραδέχθηκε ότι τα εκρηκτικά που κατασχέθηκαν πρόσφατα ανήκαν σε αυτήν και προορίζονταν για την «αντίσταση» κατά του Ισραήλ. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν θα γίνεται ανεκτή η κατοχή παράνομων όπλων.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Στηρίζει τη σταθερότητα Λιβάνου πριν τη λήξη της εντολής των κυανόκρανων

Ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, επανέλαβε στη Βηρυτό τη δέσμευση του ΟΗΕ στη σταθερότητα του Λιβάνου, ενώ ευχαρίστησε τις χώρες που στηρίζουν την UNIFIL, λίγο πριν λήξει η εντολή της.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση σε διεθνή πίεση κατά Ισραήλ για επίθεση σε δημοσιογράφους στον Λίβανο

Η CPJ ζητά από τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ για την ταυτοποίηση και τιμωρία στρατιωτικών που ευθύνονται για την επίθεση σε δημοσιογράφους στον Λίβανο το 2023, όπου σκοτώθηκε ο Ισάμ Αμπντάλα και τραυματίστηκαν άλλοι έξι.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι τραυματίες στο Λίβανο από ισραηλινή επιδρομή

Ισραηλινή επιδρομή κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου τραυμάτισε έξι άτομα, ανάμεσά τους πέντε Σύρους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας Λιβάνου. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως στόχευσε Σύρο τρομοκράτη που δρα υπό ιρανική καθοδήγηση.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Νεκρός 1 Ισραηλινός στρατιώτης, 3 τραυματίες στα νότια

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από ανατροπή στρατιωτικού οχήματος Humvee στο νότιο Λίβανο, κοντά στον ποταμό Λιτάνι. Ήταν το 17ο θύμα μετά την εκεχειρία του Ιουνίου.