Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να επιβάλουν κυρώσεις από αυτήν την εβδομάδα στη Ρωσία και σε όσους εμπλέκονται στη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλι, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιώσει (αλλά ούτε και έχει διαψεύσει) αυτό το ενδεχόμενο.
Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων, ενώ πολλές δυτικές χώρες αναφέρουν ότι ο Ναβάλι δηλητηριάστηκε με τον νεύρο-παραλυτικό παράγοντα Novichok. Το Κρεμλίνο, παρ΄ όλα αυτά αρνείται μέχρι σήμερα οποιαδήποτε ανάμειξη και ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη. Μετά τη θεραπεία του στη Γερμανία, ο 44χρονος Ναβάνλι επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο, όπου συνελήφθη και αργότερα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα χαρακτήρισε τη φυλάκιση του Ναβάλνι υποκινούμενη από πολιτικά κίνητρα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του. Υποσχέθηκε, παράλληλα, μια νέα και σκληρή αντιμετώπιση της Ρωσίας, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υποχωρήσουν κόντρα στη στάση της.
Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα διαφωνούν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, εκτός του Ναβάλνι, όπως για τις φιλοδοξίες της Ρωσίας στην Ουκρανία και στη Γεωργία, καθώς και για τις περσινές διαδικτυακές επιθέσεις στις υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Επιπλέον, δύο ανεξάρτητες εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζήτησαν σήμερα τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για τη δηλητηρίαση τον Αύγουστο του κύριου αντιπάλου του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, του οποίου ζητούν την "άμεση απελευθέρωση".
Οι δύο εισηγήτριες , των οποίων η γνώμη δεν δεσμεύει τον ΟΗΕ, ζητούν από τον Αύγουστο από τη ρωσική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι "μια αξιόπιστη, διαφανής έρευνα που σέβεται τους διεθνείς κανόνες θα διενεργηθεί γρήγορα και τα συμπεράσματα θα δημοσιοποιηθούν".
Εκτιμώντας την απάντηση των αρχών μη ικανοποιητική, οι δύο εισηγήτριες υπογραμμίζουν ότι η διεθνής έρευνα είναι "ιδιαίτερα καθοριστική τώρα που ο Ναβάλνι κρατείται από τη ρωσική κυβέρνηση και υπόκειται στον έλεγχό της".