ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
Ο Αντόνιο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου στα Ηνωμένα Έθνη με φόντο τη σημαία του ΟΗΕ.

ΟΗΕ: Έκκληση Γκουτέρες για τερματισμό εχθροπραξιών και απελευθέρωση ομήρων

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζητά άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών σε Γάζα και Ισραήλ, καθώς και απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, τονίζοντας την ανθρωπιστική κρίση και καλώντας να δοθεί μια ευκαιρία στην ελπίδα.

Στη δεύτερη επέτειο από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, στο Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή.

Σε μήνυμά του που εκδόθηκε σε αγγλικά, αραβικά και εβραϊκά, ο Γκουτέρες τόνισε την ανάγκη για «άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς». Παράλληλα, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «ανθρωπιστική καταστροφή κλίμακας που δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι «πρέπει να σταματήσει το τίμημα που πληρώνουν οι άμαχοι με τις ζωές και το μέλλον τους». Επισήμανε πως, μετά από δύο χρόνια συγκρούσεων, είναι αναγκαίο να επιλεγεί η ελπίδα, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει μια ευκαιρία για τον τερματισμό της κρίσης.

Ο Γκουτέρες έκανε λόγο για «άθλιες» συνθήκες κράτησης των ομήρων στη Γάζα και επανέλαβε ότι μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και μια αξιόπιστη πολιτική διαδικασία είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία και να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και επανέλαβε την «ακλόνητη» δέσμευση του ΟΗΕ υπέρ της ειρήνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ανήσυχος ο Γκουτέρες για τις συνεχείς παραβιάσεις στη Γάζα

Ο γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα και κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία ειρήνης, μιλώντας στη σύνοδο για την κοινωνική ανάπτυξη στην Ντόχα.
Ερείπια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ: Ανεπαρκές το σχέδιο για Γάζα, μιλά για γενοκτονία

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε του ΟΗΕ επέκρινε το αμερικανικό σχέδιο κατάπαυσης πυρός για τη Γάζα, τονίζοντας πως είναι ανεπαρκές και δεν αρκεί για τον τερματισμό της «γενοκτονίας» των Παλαιστινίων, ούτε συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Διεθνές Δικαστήριο καλεί το Ισραήλ να διευκολύνει βοήθεια στη Γάζα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε από το Ισραήλ να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, διασφαλίζοντας τις βασικές ανάγκες των αμάχων, θεωρώντας την απόφαση νομικά σημαντική με ηθικό κύρος.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Χάγη: Το Ισραήλ να διασφαλίζει βασικές ανάγκες στη Γάζα, λέει το Δικαστήριο

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι το Ισραήλ οφείλει να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των αμάχων στη Γάζα και να στηρίζει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες του ΟΗΕ. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί για τη UNRWA.
Ηνωμένα Έθνη κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να ανοίξει τώρα όλους τους δρόμους βοήθειας στη Γάζα

Ο ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να ανοίξει άμεσα όλα τα περάσματα προς τη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια, στο πλαίσιο της εκεχειρίας με τη Χαμάς, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση μετά από δύο χρόνια πολέμου.