ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Ένοχος για διαφθορά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί

Το δικαστήριο έκρινε τον Νικολά Σαρκοζί ένοχο για απόπειρα δωροδοκίας δικαστικού και για αθέμιτη άσκηση επιρροής.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδικάσθηκε σήμερα σε φυλάκιση τριών ετών, ένα από τα οποία χωρίς αναστολή, για διαφθορά.

Το δικαστήριο έκρινε τον Νικολά Σαρκοζί ένοχο για απόπειρα δωροδοκίας δικαστικού και για αθέμιτη άσκηση επιρροής.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος χρημάτισε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 μέχρι το 2012, αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι είναι θύμα σε ένα κυνήγι μαγισσών που εξαπέλυσαν οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν υπέρμετρα μέσα ερευνώντας τις υποθέσεις του. «Ποτέ. Ποτέ δεν έκανα κατάχρηση της επιρροής μου, φερόμενης ή πραγματικής», είχε πει στο δικαστήριο τον Δεκέμβριο «Τι δικαίωμα έχουν να με σέρνουν στη λάσπη έτσι για έξι χρόνια; Δεν υπάρχει κανόνας δικαίου»;

Σημειώνεται ότι ο Σαρκοζί, κατηγορήθηκε για προσπάθεια δωροδοκίας ενός δικαστή με αντάλλαγμα πληροφορίες σχετικά με έρευνα που πραγματοποιούσε η δικαιοσύνη αναφορικά με τα οικονομικά της προεδρικής εκστρατείας του. Επιπλέον είχε κατηγορηθεί για  παράνομες πληρωμές από την L'Oreal Liliane Bettencourt για την προεδρική εκστρατεία του 2007.

Το όνομα του πρώην προέδρου έχει ήδη συνδεθεί εδώ και χρόνια με εισαγγελικές έρευνες, όπως για την υπόθεση των παράνομων χρηματοδοτήσεων της εκστρατείας του το 2007 από τον Λίβυο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έχει προθεσμία 10 ημερών για να εφεσιβάλει την δικαστική απόφαση.

Είναι ο δεύτερος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, μετά τον Ζακ Σιράκ, που καταδικάζεται για διαφθορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Υποβάθμισε την Γαλλία ο οίκος Fitch λόγω του αυξανόμενου χρέους

Στην έκθεσή του ο οίκος επικαλείται το αυξανόμενο χρέος που περιορίζει την ικανότητα της γαλλικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε μελλοντικές οικονομικές κρίσεις χωρίς να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα δημόσια οικονομικά.
μαχητικό Rafale Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Μαχητικά Rafale στην προστασία του εναέριου χώρου της Πολωνίας

Τρία γαλλικά μαχητικά Rafale θα ενισχύσουν την προστασία του εναέριου χώρου της Πολωνίας και της Ανατολικής Ευρώπης, μετά τη ρωσική εισβολή drone, ανακοίνωσε ο Μακρόν, τονίζοντας ότι δεν θα υποκύψει σε απειλές της Ρωσίας.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν–Τραμπ συζήτησαν για Μέση Ανατολή και ρωσική κλιμάκωση στην Πολωνία

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με τις ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία.