ΓΔ: 2011.41 -1.32% Τζίρος: 234.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Yellen, treasury, usa,
Φωτο: Shutterstock

«Ναι» από Γερουσία για τον διορισμό Γέλεν, εν αναμονή για τον Μπλίνκεν

Η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, είναι το 3ο μέλος της κυβέρνησης, έπειτα από τον Λόιντ Όστιν, που ανέλαβε υπουργός Άμυνας και την Άβριλ Χέινς, διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό της Τζάνετ Γέλεν, της άλλοτε προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, στο αξίωμα της υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν. Είναι η πρώτη γυναίκα που θα το αναλάβει.

Η κυρία Γέλεν, 74 ετών, είναι το τρίτο μέλος της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου που ο διορισμός του εξασφαλίζει πράσινο φως από την αμερικανική άνω Βουλή, έπειτα από τον Λόιντ Όστιν (ο στρατηγός ε.α. έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που ανέλαβε υπουργός Άμυνας) και την Άβριλ Χέινς (η άλλοτε δεύτερη τη τάξει της CIA ανέλαβε διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών).

Η κυρία Γέλεν, οικονομολόγος που χαίρει σεβασμού, θα αντικαταστήσει τον Στίβεν Μνούτσιν εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Επίσης, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε (15 ψήφοι υπέρ, 3 κατά) τον διορισμό του βετεράνου διπλωμάτη Άντονι Μπλίνκεν στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ χθες Δευτέρα, ανοίγοντας τον δρόμο για να διεξαχθεί ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος εντός της εβδομάδας.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, κορυφαίος εκπρόσωπος του κόμματος στην επιτροπή, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ολομέλεια θα ψηφίσει σήμερα Τρίτη. «Ο κόσμος καίγεται αυτή τη στιγμή», εξήγησε, υπάρχουν «πιεστικές κρίσεις σε κάθε περιοχή και ημισφαίριο».

Ο κ. Μπλίνκεν, στενός συνεργάτης του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επί χρόνια, είχε εξασφαλίσει την έγκριση της Γερουσίας και στο παρελθόν, πιο πρόσφατα όταν είχε διοριστεί δεύτερος τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία και του Τζο Μπάιντεν στην αντιπροεδρία. Αναμένεται να δει τον διορισμό του στο νέο του αξίωμα να εγκρίνεται εύκολα. Τον Άντονι Μπλίνκεν, άλλοτε διευθυντή προσωπικού της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, εξήραν στελέχη της κι από τα δύο κόμματα.

Η διαδικασία για την έγκριση του διορισμού του σε αυτό το καίριο πόστο δεν άρχισε όσο νωρίς είθισται στις ΗΠΑ, καθώς ο τέως πρόεδρος, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποδεχόταν την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου επιδιδόμενος σε ανώφελες προσφυγές στα δικαστήρια. Οπαδοί του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου. Ο Ντάνιελ Σμιθ, ο πρώην διευθυντής του ινστιτούτου της διπλωματικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, ανέλαβε προσωρινά υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ ανακοινώνει ειρηνευτική συμφωνία Ταϊλάνδης-Καμπότζης στη Μαλαισία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως η συμφωνία ειρήνης Ταϊλάνδης-Καμπότζης θα υπογραφεί μόλις φτάσει στη Μαλαισία, καθώς η Ταϊλάνδη ζει εθνικό πένθος για τη βασιλομήτορα Σιρικίτ. Εξέφρασε συλλυπητήρια στον λαό της χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ αισιοδοξεί για συνολική συμφωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι

Ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια συνολική συμφωνία με τον κινέζο πρόεδρο Σι κατά τη συνάντησή τους στη Νότια Κορέα, δηλώνοντας πως υπάρχουν καλές πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο της συνόδου APEC.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επέβαλε νέους δασμούς 10% στον Καναδά

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών 10% στον Καναδά, αντιδρώντας σε διαφήμιση που μεταδόθηκε κατά το World Series και επέκρινε αμερικανικούς δασμούς, χαρακτηρίζοντάς την απατηλή στην πλατφόρμα Truth Social.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν τίθεται θέμα μόνιμης διχοτόμησης της Γάζας, λέει ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο

Ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν μόνιμη διχοτόμηση στη Γάζα, αν και ο ισραηλινός στρατός έχει τον έλεγχο του μισού θύλακα. Η αμερικανική βοήθεια ανοικοδόμησης δεν θα δοθεί στις περιοχές υπό έλεγχο Χαμάς.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Νέα σύνοδος με Πούτιν μόνο με συμφωνία για την Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αν δεν διαφαίνεται συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας πως δεν θέλει να χάνει τον χρόνο του.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Τραμπ με τον εμίρη Κατάρ για την κρίση στη Γάζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε στο προεδρικό αεροσκάφος με τον εμίρη και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τους οποίους επαίνεσε για τον ρόλο τους στην εκεχειρία στη Γάζα, κατά τη διάρκεια στάσης για ανεφοδιασμό στη χώρα.