Την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, πρόκειται να ξεκινήσουν στη Βιέννη τα μαζικά τεστ κορονοϊου, που θα διαρκέσουν μέχρι την 13η Δεκεμβρίου, και στο διάστημα αυτό θα μπορούν να εξετασθούν 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο αντιδήμαρχος Υγείας Πέτερ Χάκερ.
Η διεκπεραίωση θα γίνει σε συνεργασία με τον Ομοσπονδιακό Στρατό σε ειδικούς σταθμούς σε τρία κεντρικά σημεία της αυστριακής πρωτεύουσας, όπου θα δημιουργηθούν συνολικά 300 γραμμές τεστ, που, όπως ο ίδιος σημείωσε, αντιστοιχούν στο 50πλάσιο της δυνατότητας της τρέχουσας δομής στο Στάδιο Χάπελ, όπου υπάρχουν έξι γραμμές τεστ.
Σε κάθε γραμμή τεστ στους τρεις νέους σταθμούς της πόλης, θα μπορούν να διενεργούνται 500 τεστ την ημέρα, που σημαίνει ότι σε ημερήσια βάση θα μπορούν να εξετάζονται για μόλυνση με τον ιό με τεστ αντιγόνων μέχρι και 150.000 άνθρωποι, ενώ στους χώρους αναμονής θα τηρούνται σχολαστικά όλες οι υγειονομικές προδιαγραφές
Η Βιέννη θέλει να ξεκινήσει τα τεστ το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός αριθμός προσέλευσης, καθώς, αργότερα, κανένας δεν θα θέλει να υποβληθεί σε τεστ αν πρέπει να υπολογίζει ότι θα περάσει τις εορτές των Χριστουγέννων σε καραντίνα, ανέφερε ο Πέτερ Χάκερ, διευκρινίζοντας πως, πέραν των τριών νέων σταθμών όπου θα διενεργούνται τα μαζικά τεστ, θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν και οι προηγούμενες δομές, τόσο στο Στάδιο Χάπελ όσο και στο Νησί του Δούναβη.
Σε όλο το προβλεπόμενο διάστημα -- από 2 έως 13 Δεκεμβρίου -- τα κέντρα διενέργειας των διαγνωστικών τεστ θα λειτουργούν δέκα ώρες την ημέρα, σε αυτά θα χρησιμοποιούνται τεστ αντιγόνων που θα γίνονται από στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
Εάν αυτά αποβαίνουν θετικά θα γίνονται επί τόπου και τεστ PCR, τα οποία θα χειρίζεται η πόλη της Βιέννης, η οποία θα διαθέσει 200 ειδικούς από τις δομές έκτακτης ανάγκης, και επίσης η πόλη αναλαμβάνει και περαιτέρω διαδικασίες, όπως πιστοποιητικά καραντίνας και ανίχνευση επαφών, μέσω των υγειονομικών της υπηρεσιών.
Ταυτόχρονα, ο αντιδήμαρχος Υγείας της Βιέννης προειδοποίησε πως από τα τεστ δεν θα πρέπει να εκληφθούν λάθος μηνύματα, γιατί τα τεστ, όπως τόνισε, δίνουν μόνον μία ατομική εικόνα, που σημαίνει, "ότι μετά από αυτά δεν εξαφανίζεται η πανδημία, ότι τα τεστ δεν μας έχουν απαλλάξει από αυτή".
Τη διενέργεια μαζικών τεστ στην Αυστρία είχε προαναγγείλει την προπερασμένη Κυριακή ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοινώνοντας τότε ότι σε μία πρώτη φάση, το Σαββατοκύριακο, 5 και 6 Δεκεμβρίου (ημέρα μέχρι την οποία ισχύει το δεύτερο "σκληρό lockdown") πρόκειται να υποβληθούν σε τεστ εκπαιδευτικοί και προσωπικό παιδικών σταθμών σε όλη την επικράτεια (σύνολο περίπου 200.000 πρόσωπα).
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που παρουσίασε το αυστριακό υπουργείο Υγείας, η διαδικασία διενέργειας των τεστ θα πραγματοποιηθεί μέσω περίπου 100 σταθμών τεστ σε όλες τι κεντρικές πόλεις της περιφέρειας, ενώ για μεγάλες περιοχές προβλέπονται πρόσθετοι σταθμοί .
Η ενημέρωση σε ολόκληρο το διδακτικό και εποπτικό προσωπικό για το χρόνο και την ακολουθία των εξετάσεων συντονίζεται από το υπουργείο Παιδείας μέσω των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης και των περιφερειακών σχολικών αρχών, ενώ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσουν τα τεστ για τους 40.000 αστυνομικούς της χώρας.
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, προγραμματίζεται μια ευρεία σειρά τεστ για ολόκληρο τον πληθυσμό, τα οποία, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, θα είναι προαιρετικά, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τεστ του πληθυσμού σε επιλεγμένες κοινότητες με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, όπως προφανώς είναι η Βιέννη.
«Με τα μαζικά τεστ ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για την καταπολέμηση της πανδημίας και θέλουμε να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να περάσουν τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές σε στενό οικογενειακό περιβάλλον», είχε τονίσει ο Αυστριακός καγκελάριος.
«Αυτή η πρόθεση απαιτεί μεγάλη λογιστική προσπάθεια, αλλά φέρνει τεράστια πλεονεκτήματα, καθώς μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων προσώπων και να σπάσουμε τις αλυσίδες λοίμωξης, και μπορεί, τα μαζικά τεστ στο παρελθόν να μην ήταν δυνατά, αλλά τώρα είναι μια εναλλακτική λύση στο lockdown», είχε επισημάνει ο ίδιος.
Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, έχουν παραγγελθεί ήδη επτά εκατομμύρια "γρήγορα" τεστ αντιγόνων - των οποίων το αποτέλεσμα είναι διαθέσιμο σε 15 λεπτά της ώρας -- και σχεδιάζονται περαιτέρω παραγγελίες, με το κόστος για τα πρώτα επτά εκατομμύρια τεστ να ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, από το σύνολό τους, τα τέσσερα εκατομμύρια τεστ προέρχονται από την εταιρεία Roche και τρία εκατομμύρια από την Siemens.